Oktober: CJF og Jazzhouse præsenterer kultsaxofonisten Archie Shepp (få billetter tilbage)


Copenhagen Jazz Festival og Jazzhouse præsenterer to store aftener med den 79-årige freejazz-legende og kultsaxofonist Archie Shepp og hans faste kvartet.

Archie Shepp Quartet (US)
Den 19. + 20. oktober, kl. 20.00 i Jazzhouse
Køb billet: http://burl.nu/e54zj3

 

Kampen for social og kunstnerisk frihed

Saxofonisten Archie Shepp har siden de tidlige 60’ere været en definerende skikkelse på den amerikanske jazzscene og en inkarnation af jazzen som en stræben efter både personlig, kunstnerisk og social frihed.

Allerede i 1960 blev han taget under Cecil Taylors vinge og medvirkede på albummet “The World of Cecil Taylor” og herfra udviklede Shepp sig til selv at blive en central aktør på den gryende freejazz-scene. Med navne som Don Cherry og danske John Tchicai dannede han ensemblet The New York Contemporary Five, der blev stilskabende inden for den frie jazz. Ligeledes medvirkede han på banebrydende værker som John Coltranes “Ascension”.

 

Borgerrettighedskamp og pan-afrikansk spiritualitet

Politisk og spirituelt var tidens freejazz dybt forbundet med den amerikanske borgerrettighedsbevægelse og en redefinering af en afroamerikansk identitet – og også her var Shepp en af de fremmeste skikkelser. Hans egne plader fra især 60’erne og 70’erne vidner om en indædt kamp for retfærdighed og frihed og en udforskning af en pan-afrikansk spiritualitet som på “The Magic of Ju-Ju” med dens brug af tranceskabende afrikanske rytmer til at supplere den frenetiske freejazz-sax og på “Fire Music”, der bl.a. hylder Malcolm X.

Shepp er uomgængelig som freejazz-pioner og talerør for en afroamerikansk vækkelse. Gennem årene har han da også knyttet an til afrobeat-bevægelsen gennem samarbejder med Tony Allen, Babaa Maal m.fl. og afro-futurisme i samarbejde med Sun Ra Arkestra. I senere år har han også dykket ned i den sorte musiks åndelige rødder i form af gospel, spirituals og blues.

 

To store aftener med fast kvartet

Den nu 79-årige musiker kan i Jazzhouse opleves med sin faste kvartet gennem de seneste 10 år. Et garvet og sammenspillet hold af musikere, der tæller Tom Mc Clung (piano) Darryl Hall (kontrabas) og Steve Mc Craven (trommer). Musikere, der også har slået deres folder med bl.a. Yusef Lateef, Ravi Coltrane, Tom Harrell m.fl. Sammen udsendte kvartetten i 2007 albummet “Gemini”. Et album, hvor arven fra freejazz og post-bop fusioneres med gospel-rødderne og smukke ballader, og hvor titler som “Revolution” og gæsteoptrædender fra bl.a. den socialt indignerede rapper Chuck D fra Public Enemy viser, at den politiske fane fortsat holdes højt.

Det er med stor stolthed, at Jazzhouse og Copenhagen Jazz Festival kan byde på hele to aftener med denne vaskeægte legende og hans faste kvartet.