Wild at Heart præsenterer stærke kvindelige komponister i Literaturhaus


Det tilbagevendende koncerttema Wild at Heart sætter fokus på de progressive og eksperimenterende kvindelige komponister. Temaet har tidligere fundet sted på de årlige festivaler Copenhagen Jazz Festival og Vinterjazz i forbindelse med JazzCamp for Piger.

I 2017 flytter temaet til Literaturhaus, i den tidligere kirke på Møllegade på Nørrebro, der nu drives som et kulturhus med oplæsninger, koncerter, udstillinger, debatter, filmvisninger saloner, og performances. Her præsenterer Copenhagen Jazz Festival to stærke aftener med hhv. Excelsior, Frk. Jacobsen (eget værelse), Soma & Lil samt den amerikanske komponist og saxofonist Matana Roberts.

 

Excelsior + Frk. Jacobsen

Efter at have skabt sig et navn i den danske musikalske undergrund tog Anja T. Lahrmann orlov fra den aktive musik for at hellige sig elektronisk komposition gennem computerskabt musik. I løbet af sommeren 2016 udmøntede hendes efterforskning sig i de spæde skridt mod at udkomme under hendes nyslåede solo-alias, Excelsior.

Som Excelsior trækker Lahrmann inspiration fra musikalske fyrtårne som Broadcast og deres afdøde forsangerinde Trish Keenan samt nyere kunstnere som amerikanske Julia Holter. Den avantgardistiske elektroniske musik fra folk som Mort Garson og Morton Subotnick er også at finde på Anja Lahrmanns kildeliste. Anja Lahrmann interesserer sig som Excelsior for klangflader og stillestående spændinger på både det ubegribelige og det fysiske plan.

Frk. Jacobsen består af sanger, trommeslager, percussionist og komponist Anja Jacobsen, pianist/keyboardist Lil Lacy og guitarist Lars Bech Pilgaard. Anja Jacobsen er komponist i Frk. Jacobsen, leder af Valby Vokalgruppe og trommeslager/medkomponist i Selvhenter. Hun er desuden medstifter af kunstnerkollektivet Eget Værelse og aktiv i mange forskellige musikalske samarbejder, senest “Drums” – en komposition skabt af de fire trommeslagere/komponister Michaela Antalová (SK), Øyvind Skarbø (NO), Chris Corsano (US) og Anja Jacobsen. Mange vil nok også genkende Anja Jacobsen for sit arbejde med multiinstrumentalisterne Andreas Führer og Anders Lauge Meldgaard i den alternative rocktrio Kirsten Ketsjer.

Musikalsk bevæger Frk. Jacobsen sig gennem korte, haiku-lignende a cappella-stykker, dadaistisk impro, sfæriske lydlandskaber og percussive mønstre med inspiration fra nordafrikansk pop og javanesisk jaipong-musik.

Excelsior + Frk. Jacobsen
Onsdag 12/7, kl. 21:00 – Wild at Heart / Literaturhaus, Kbh. N
Køb billet: http://burl.nu/4rxetr

 

Soma & Lil feat. Haruhiko Okabe (JP) + Matana Roberts & Jeppe Zeeberg (US/DK)

To celloer, to stemmer og to forskellige verdener mødes i et akustisk elektrochok baseret på kontraster. Effektpedaler, improvisation og komposition er alle vigtige værktøjer, når de to cellister/sangere Soma Allpass og Lil Lacy udforsker muligheder, hvor det velkendte og det uhørte smelter sammen. Duoen blev nomineret i kategorien Årets Nye Jazznavn ved DMA Jazz 2016 og udgav samme år deres seneste album “Landet/Rummet” til anmelderroser.

Når duoen besøger Copenhagen Jazz Festival 2017 er det med et umiskendeligt japansk islæt i form af freejazz-saxofonisten Haruhiko Okabe, der også er kendt for sine evner på den udfordrende og traditionelle japanske fløjte, hichiriki. Okabe er foregangsmand for improvisationsmusik i sit hjemland, hvor han siden slutningen af 1990’erne har levet et musikalsk dobbeltliv med ét ben i den frie musik og ét i den klassiske japanske kammermusik, gagaku.

Matana Roberts er født i Chicago og rundet af byens progressive jazzmiljø. Sammen med Chicago-musikerne Chad Taylor og Joshua Abrams dannede hun trioen Sticks & Stones, og hun blev medlem af The Association for the Advancement of Creative Musicians (AACM), hvis socialt bevidste tilgang til improvisationsmusikken i høj grad føres videre i Roberts’ soloarbejde (Constellation Records).

Matana Roberts er siden flyttet til New York, hvor hun har videreudviklet sit kunstneriske virke. Hos Roberts forbindes social bevidsthed, historisk refleksion og politisk aktivisme med et mangfoldigt musikalsk udtryk, som også trækker på eksperimenterende lydkunst, vokale udforskninger og spoken word. I forbindelse med Copenhagen Jazz Festival underviser Matana Roberts på Contemporary Jazz Composition på RMC.

Soma & Lil feat. Haruhiko Okabe (JP) + Matana Roberts & Jeppe Zeeberg (US/DK)
Torsdag 13/7, kl. 21:00 – Wild at Heart / Literaturhaus, Kbh. N
Køb billet: http://burl.nu/uz0lyr

 

Den 39. udgave af Copenhagen Jazz Festival finder sted den 7.-16. juli 2017 på mere end 120 spillesteder fordelt over hele hovedstaden. Programmet offentliggøres løbende på www.jazz.dk/koncerter. Tak til Nordea-fonden.