40. udgave af Copenhagen Jazz Festival begynder på fredag – 10 dages musikalsk kærlighedserklæring til København


Fredag den 6. juli byder Copenhagen Jazz Festival velkommen til en ganske særlig udgave. På 40. år præsenterer Copenhagen Jazz Festival en international bybegivenhed, der skaber en forbindelse fra jazzen i gadebilledet til byens mange fantastiske og forrygende, forskellige spillesteder.

Årets internationale hovednavne spænder vidt fra jazzet hiphop med The Roots til britisk guitar-ekvilibrisme leveret af Jeff Beck over til brasilianske udgaver af Bowie-sange leveret af Seu Jorge.  Verdensmusikken er også stærkt repræsenteret med Rokia Traoré, Mulatu Astatke, Hermeto Pascoal, Michel Camilo & Tomatito. Og så er der spirituelle mestre som Charles Lloyd og to (for længst udsolgte) aftener med Pharoah Sanders, som også spillede på allerførste udgave af Copenhagen Jazz Festival i 1979.

Dengang var Montmartre i Nørregade byens vigtigste jazzspillested. I dag er stederne flere og mere varierede. Sidste år sagde vi farvel til Jazzhouse blot for kort tid efter at byde velkommen til ALICE – et helt nyprofileret sted skabt af kræfter bag Global og Jazzhouse, og Hotel Cecil er åbnet på adressen i Niels Hemmingsens Gade. Derudover er det steder som La Fontaine, JazzCup, Jazzhus Montmartre, Huset, 5e og Koncertkirken, og arrangører som Cowbell, ILK, Barefoot, Fringe Jazz og Jazz Club Loco, som tilbyder jazz i den øvrige del af året – samt nyere spektakulære festival-venues som Skuespilhuset, Bronsons Kirke, BLOX og Dansk Designmuseum.

Copenhagen Jazz Festival opstod som ordkombination tilbage i 1962, dengang bl.a. som en endagsbegivenhed med tidens prominente amerikanske navne. Siden 1979 har festivalen haft den form, vi kender i dag: En sammensmeltning af udendørskoncerter i byens haver, parker og gader i dagtimerne – og et profileret aftenprogram på jazzklubberne, i koncertsalene og på caféerne til ud på natten. I løbet af årene er festivalen vokset, så den i år omfatter 120 spillesteder og 1300 koncerter på 10 dage.

“Der er sket fantastisk meget med festivalen siden 1979, men det er stadig jazzens åbne og frie væsen, der svæver over den. Og den findes ikke kun i musikken, men er blevet til en stærk puls, der banker i de københavnske gader og hjerter,” – siger festivalleder Kenneth Hansen.

Særligt i jubilæumsåret: Kunstplakater og Kongens Have
Årets jubilæum bliver fejret på mange måder. Kunstplakaten er lavet af den unge billedkunstner Christiane Spangsberg, og der er i anledningen også udgivet en bog med 40 års plakater og nedslag i festivalhistorien, som er kyndigt beskrevet af Kjeld Frandsen.

Den officielle åbning finder sted i Kongens Have fredag 6. juli kl. 15.00 med “The Jubilee Suite” og New Jungle Orchestra. Åbningen markerer også begyndelsen på et mangfoldigt jubilæumsprogram med tilnavnet ‘folkegaven’ i Kongens Have, som i år bliver udvidet fra to til ni dage med gratiskoncerter, der omfatter særkoncerter og nogle af de bedste danske grupper fra den hjemlige jazzscene før og nu.

Derudover finder man forskellige koncerter, som på hver sin måde markerer 40 års jazzhistorie i København – bl.a. inviterer DR Big Band til “40 Years of Copenhagen Jazz Festival” med hemmelige gæster på Islands Brygge – og man vil i det hele taget kunne opleve mange af de musikere og komponister, som har spillet en central rolle i festivalens historie gennem årene: Marilyn Mazur, Palle Mikkelborg, Jesper Thilo, Niels Jørgen Steen, samt avantgardister som Lotte Anker og Cockpit Music.

Derfor skal der lyde den varmeste opfordring fra Copenhagen Jazz Festival til publikum om at gå på opdagelse i festivalens mangfoldige program og planlægge deres egen rute. Jazzfestivalen er en bybegivenhed, som på grund af sin størrelse og forskelligartede venues lægger op til, at man sammensætter sin personlige og unikke rute gennem 10 dages overflødighedshorn af et program – uanset om man besøger festivalen for første eller 40. gang. Hold øje med guides, anbefalinger og anmeldelser i dagspressen og på festivalens hjemmeside, der som altid hedder www.jazz.dk.

Tak til Nordea-fonden (hovedbidragyder), Statens Kunstfond, Københavns og Frederiksberg Kommune.