Den store guide til den skæve side af Copenhagen Jazz Festival 2018


Copenhagen Jazz Festival er lig med internationale stjerner, mangfoldige open air-koncerter med kolde økologiske fadøl og møder med jazzhistorien på klubberne til ud på natten. Men den er også en arena for avantgarden, den moderne kompositionsmusik, eksperimenterne, genrehybriderne og de skæve musikalske happenings, som finder vej til Københavns kringelkroge, nedlagte slagtehaller og interimistiske festival-venues den 6.-15. juli.

Du kan bl.a. opleve danske musikere som Julie Kjær, Lotte Anker, Jacob Anderskov, Søren Kjærgaard, Sonja LaBianca, Jeppe Zeeberg og internationale avantgarde-profiler som Joe McPhee, Fred Frith, Paul Lovens, Carlos Zigaro, Tim Berne og Ingrid Laubrock.

Joe_McPhee_by_Peter_Gannushkin-1

Skuespilhusets foyer danner ramme om koncerttemaet 21st Century Jazz – otte dage med gratis eftermiddagskoncerter hver dag kl. 15.00. Programmet spænder fra ekspressive danske komponister som Sonja LaBianca, Kasper Staub og Danielle Dahl, fokus på jazzkomposition med Maluba Orchestra og albumaktuelle Night Repair, og som en særlig bonus er der lørdag den 14. juli koncert med Joe McPhee og Universal Indians, der hylder Ornette Colemans musik. (Photo: Peter Gannushkin)

I den grønne kødby finder man spillestedet 5e, der hver sommer bliver overtaget af musikerkollektivet ILK Music, der består af prominente danske jazznavne som Kresten Osgood, Lotte Anker, Stefan Pasborg, Laura Toxværd, Kasper Tranberg m.fl. Udover at ILK-kollektivet sætter sit kraftige aftryk på byens scener i løbet af festivalen, så er 5e et koncentreret destillat af kollektivets udfoldelser – fra Julie Kjær Trio og et sjældent gensyn med Anderskov Accident til internationale gæsteoptrædener med Fred Frith, Tim Berne, Ingrid Laubrock med flere. Senere på aftenen bliver Kødbyen også et hang-out for mange af festivalens musikere.

Den ustyrlige koncertforening Jazz Club Loco, der har eksisteret i mere end 15 år, leverer i år igen et indblik i den kreative yderfløj af den københavnske jazz- og eksperimentalscene med Loco Nights, der er en ni-dobbelt koncertrække under Copenhagen Jazz Festival 2018. Orkestre af både lokal og international herkomst vil hver aften fra kl. 22 sætte vovelyst og eksperiment i højsædet på en af byens centrale helårsscener for eksperimentalmusik: Christianshavns Beboerhus. Oplev bl.a. Ydegirl, Jaleh Negari, Peter Evans, Gard Nilssen, Western Skies Motel og Mike Cooper.

Blågårds Kirke i hjertet af Nørrebro er Danmarks første Koncertkirke, der kan forvandles til et enestående koncertrum, der benyttes af både klassiske og jazz-musikere. KoncertKirken har været en del af Copenhagen Jazz Festival i mange år og står for en profil i grænselandet mellem ny komposition, improvisation og kammermusik. I år kan man bl.a. opleve Jacob Anderskovs Nordisk Råds Musikpris-nominerede projekt Resonans, en koncertrække kurateret af Søren Kjærgaard, stort program med det unge kollektiv The Community og mindekoncert til den herboende pianist Butch Lacy, der gik bort i april.

Copenhagen Jazz Festival 2017

Københavns nye arkitektoniske vartegn BLOX bliver også en del af Copenhagen Jazz Festival 2018. Tre hårdtslående danske bands – Boujeloud, SVIN og Collider – indtager et nyt undergrundsvenue i passagen under BLOX, mens der er Secret Love på Bryghuspladsen foran Dansk Arkitektur Center – DAC.

Den 11.-15. juli afholder musikerkollektivet og pladeselskabet Barefoot Records hele 23 koncerter på spillestedet H15 på Halmtorvet i det centrale København som en del af Copenhagen Jazzfestival 2018. Kollektivets syv medlemmer vil til denne lejlighed præsentere forskellige orkestre, der opfører primært nykomponeret musik, der bevæger sig i grænselandet mellem jazz, moderne komposition, improvisation og elektronisk musik. ‘Barefoot’ er bl.a. hjemsted for EHM (Marcela Lucatelli, Erik Kimestad Pedersen/Henrik Olsson), Ocean Fanfare, Jeppe Zeeberg & the Absolute Pinnacle of Human Achievement og Horse Orchestra.

Copenhagen Trashzzfestival præsenterer på niende år to dages festivitas i den gamle stationsbygning Lygten Station på ydre Nørrebro. Festivalen sigter mod at præsentere ny musik fra de yderste hjørner af spektret – fra noise-folk, punkjazz og moderne percussionsmusik til elektronisk impro. Som altid koster det sølle 50 kr. i døren pr. aften, ligesom øl og vand kan købes i byens billigste og hyggeligste bar. Lygten Station er et af de mest oversete spillesteder i København udstyret med prægtig klang, majestætisk kulisse og ubetalelig intimitet. På programmet: Cockpit Music, Kogekunst, Anders Bach, G Bop Orchestra, Laura Toxværd med flere.

For syvende år i træk præsenterer MellemRummet det smukke møde mellem velgørenhed og den danske og internationale scenes flora og fauna af moderne jazzmusik: fra de unge aarhusianske grupperinger omkring I Think You’re Awesome og Fabel til internationalt anerkendte improvisatorer som Julie Kjær og Lars Greve. Med 16 koncerter over ti dage præsenteres et stærkt program med etablerede navne indenfor den moderne jazz, danske plus udenlandske upcomers – samt jazz med verdensmusik. Spillestedet er Mellemfolkeligt Samvirkes non-profit cafe på Nørrebro, hvor alt arbejde er frivilligt, og overskuddet går til MS’ arbejde.

PS. Brorsons Kirke er også stærkt repræsenteret med freejazzen i form af to koncerter med festivalhovednavnet Pharoah Sanders og en stor fødselsdagskoncert sammensat af Lotte Anker feat. Carlos Zingaro, Thomas Lehn & Paul Lovens (DK/PO/DE) + Søren Kjærgaard solo.

Den 40. udgave af Copenhagen Jazz Festival finder sted den 6.-15. juli på 120 venues. Se hele programmet på www.jazz.dk/koncerter