Jazz Club Loco hylder overset trommeslager med stor aften på Stengade


Elektronisk musik, visuel komposition og free jazz smelter sammen på nye måder, når den københavnske Jazz Club Loco hylder den oversete trommeslager Jerome Cooper ved et stort koncertarrangement på Stengade.

Jerome Cooper (1946-2015) var trommeslager, percussionist og pianist med mere i ”The Revolutionary Ensemble”, en markant gruppe på 70’ernes spraglede freejazz-scene. Cooper var en fri fugl og rejste i perioder verden rundt i søgen efter musikalsk sandhed. Han var inspireret af latinamerikansk shamanmusik og præ-columbiansk folklore og udviklede løbende et solokoncept, ‘multidimensional drumming’, hvor han arbejdede med rytmiske lag og abstrakte koncepter på tværs af instrumenter.

Hans solo-setup bestod således i 2014 af en balafon, en chiramia (et mexicansk oboe-lignende shamaninstrument), et trommesæt og et Yamaha-arrangerkeyboard. Han opfattede alle disse instrumenter som trommer og overførte sine idéer til dem. Tilsammen skabte det et spirituelt og legesygt udtryk. Coopers særegne solokoncept kan du med fordel opleve på det behørigt betitlede album ”A Magical Approach” fra 2010.

Pianisten Rasmus Kjær havde i 2014 Jerome Cooper som lærer på freejazz-stævnet Jyderup Accordion Træf og blev betaget af Coopers åbenhed og fordomsfrie tilgang til at spille musik. Idéen til en koncert opstod, da Kjær hørte om Coopers død i 2015.
Kresten Osgood, som oprindeligt inviterede Cooper til Danmark, var med på idéen. Kresten Osgood inviterede Cooper til Danmark ad flere omgange og indspillede desuden en duoplade med ham, før han døde.

Koncerten på Stengade den 7. december foregår i tre dele:

1. del: Syntetisk Udflugt – ”multidimensional keyboarding”
Rasmus Kjær (a.k.a Syntetisk Udflugt) kombinerer synthesizere og visuel komposition i en koncert direkte inspireret af Jerome Coopers solokoncept.

2. del: The Jerome Cooper Multidimentional Ensemble
The Jerome Cooper Multidimensional Ensemble består af musikere, som alle fik undervisning af Jerome Cooper på Jyderup Accordion Træf i 2014. De var tæt på Cooper en hel uge og vil denne aften blandt andet spille et helt ukendt og formentlig aldrig indspillet Jerome Cooper-nummer kaldet ”I love you, You love me, and’uhmmm…what’s going on”.

3. del: Kresten Osgood Kvintet
Aftenen sluttes af med Kresten Osgood Kvintet, som består af nogle af de stærkeste stemmer på den danske jazzscene. De spiller Jerome Cooper-numre, “som alle i verden burde kende” og får således slået Coopers relevans for fremtidens musik fast med et brag.

Line-up:

Jerome Cooper Multidimensional Ensemble

Rasmus Kjær a.k.a. Syntetisk Udflugt – piano, synth, visuelle kompositioner
Mads Egetoft- sax
Oda Mathilde – Cello
Taus Bregnhøj – guitar
Rasmus Kjærgård Lund – Tuba
Asger Thomsen – Bas
Anders Vestergaard – Trommer

Kresten Osgood Kvintet

Erik Kimestad – Trompet
Mads Egetoft – Sax
Jeppe Zeeberg – Piano
Jeppe Skovbakke – Bas
Kresten Osgood – Trommer

Jerome Cooper Multidimensional Birthday Concert
7. december, kl. 20.00 på Stengade / Jazz Club Loco
80 kroner inkl. gebyr
Køb billet / Tilmeld på Facebook

Foto: Beth Cummins