Legendariske cubanere hylder hjemlandets musik i DR Koncerthuset


Juan de Marcos & The Afro-Cuban All Stars repræsenterer nogle af Cubas bedste musikere, som gennem årene har spredt deres tryllebindende bud på hjemlandets musik i verden. Nu vender det legendariske orkester tilbage til Danmark og DR Koncerthuset

 

Når The Afro-Cuban All Stars igen optræder på dansk grund i DR Koncerthusets Studie 2, er det med den cubanske musiker og bandleder Juan de Marcos Gonzalez i front. Marcos Gonzalez, der oprindeligt var med i den banebrydende revival-gruppe Sierra Maestra, slog i sin tid internationalt igennem som arkitekten bag det højtelskede Buena Vista Social Club, og har i hele sin karriere arbejdet med at udbrede Cubas mange oprindelige musikgenrer.

Kimen til The Afro-Cuban All Stars succes blev lagt, da pladeselskabet World Circuit Records i 1996 inviterede det amerikanske slide-ikon Ry Cooder til Cuba. Oprindeligt var tanken at lade cubanske og afrikanske musikere mødes i kreativ samklang, men de maliske musikere løb ind i visa-problemer, og tilbage var cubanske veteraner som pianist Rubén González, bassist Orlando ”Cachaito” López, sanger Ibrahim Ferrer og mange andre. Cooder og pladeselskabet ændrede planen, så der nu var fuldt fokus på den cubanske musik, som den blev spillet inden revolutionen i 1959. Under ledelse af Juan de Marcos Gonzalez gik jagten ind på den brede vifte af lokale musikere, der i sidste ende udgjorde folkene bag Afro-Cuban All Stars – og som også agerede backing-band på den berømte plade ”Buena Vista Social Club” (1997).

The Afro-Cuban All Stars debutplade, ”A Toda Cuba le Gusta” (1997), var altså resultatet af samme kreative eksperiment, som førte til Buena Vista Social Club, og Ry Cooder medvirker da også på et enkelt af pladens numre. Siden er det blevet til en række studie- og live-albums, det seneste, ”Absolutely Live II”, fra 2017. Det store fokus på live-udgivelser virker oplagt for gruppen, der alle årene har fungeret med skiftende besætning og Juan de Marcos Gonzalez som ankerpunkt og musikalsk mastermind – et i den grad levende band med i den grad levende koncerter til følge.

 

Juan de Marcos & The Afro-Cuban All Stars
Onsdag den 13. marts, kl. 20:00 i DR Koncerthuset, Studie 2
Læs mere / Køb billet