dr john

New Orleans-legenden Dr. John alias The Nite Tripper til Copenhagen Jazz Festival 2015

Copenhagen Jazz Festival og DR Koncerthuset præsenterer en særlig festivalaften med ikonet Dr. John, som i seks årtier har personificeret ånden af New Orleans. Det bliver en koncert med inspiration fra voodoo-blues og roots-musik, når Dr. John indtager DR Koncerthusets store sal søndag den 5. juli.

Ingen personificerer musikkulturen i New Orleans som pianisten og komponisten Dr. John, hvis uimådeståelige funky voodoo-inducerede musik blander ånden fra New Orleans og Louisiana med jazz, rhythm’n’blues og rock’n’roll.

Det musikalske fænomen Dr. John har siden sit store gennembrud i 1968 (albummet “Gris Gris”) været hovedårsagen til, at den særlige New Orleans-lyd er kendt og elsket over det meste af kloden. Han blev optaget i Rock’n’Roll Hall of Fame i 2011, og fik et slags comeback i 2012, hvor han efter at have været i studiet med Black Keys-medlemmet Dan Auerbach udsendte albummet ”Locked Down” på Nonesuch Records, som hurtigt blev udnævnt til et sent hovedværk og medførte, at Dr. John i en alder af 72 år modtog sin sjette Grammy. Sidste år fulgte han op på succesen med Armstrong-hyldestalbummet ”Ske-Dat-De-Dat: The Spirit of Satch”.

Det er mange år siden, at Dr. John har besøgt Copenhagen Jazz Festival, og når han vender tilbage til sommer, er det med udgangspunkt i Nite Tripper-lyden, der prægede ”Gris Gris”-perioden – måske med enkelte afstikkere til Armstrong-albummet. Dr. Johns seneste koncert i Danmark var på Roskilde Festival i 2013, men denne gang kan han opleves i optimale akustiske rammer, nærmere betegnet DR Koncerthusets store sal søndag den 5. juli – lige efter årets Roskilde Festival.

Dr. John (US) – Copenhagen Jazz Festival 2015
Søndag den 5. juli, kl. 20.00 → DR Koncerthuset, Koncertsalen // KØB BILLET

 

Om Dr. John

Malcolm John “Mac” Rebennack (f. 1940) alias Dr. John er en amerikansk pianist, guitarist og sangskriver, som har udgivet mere end end 20 albums i eget navn. Han startede som session-musiker for blandt andre Sonny & Cher, Aretha Franklin og The Rolling Stones på ”Exile On Main Street” (!), inden han fik kultstatus bag øgenavnet The Nite Tripper med albummet ”Gris-Gris” fra 1968, der med rødder i rhythm & blues, funk, psykedelisk rock og creole music stadig står som en febervarm hjørnesten. Den blev fulgt op af en koncertrække med teatralske liveshows med skudsår, nøgendansere og en tosse, der bed hovedet af høns, drak deres blod og gav kadaveret til sin sorte slange – stærkt inspireret af shamanisme, voodoo-ceremonier og vildskaben fra Mardi Gras. Blandt andre højdepunkter i en stor karriere står ”Sun, Moon and Herbs” fra 1971 med hjælp fra bl.a. Eric Clapton og Mick Jagger, samt ”In The Right Place” fra 1973 med hits som ”Right Place Wrong Time” og ”Such A Night”.

Siden er der løbet en del vand under broen, men Dr. John har fastholdt sin integritet som New Orleans-musiker med forbindelse til de musikalske rødder fra området – og byen New Orleans, som har haft afgørende betydning for udviklingen af jazz, rock’n’roll og blues i det hele taget. Efter Hurricane Katrina var Dr. John i spidsen for en række velgørenhedsinitiativer, bl.a. støttekoncerter og udgivelsen af albums som ”Sippiana Hericane” i 2006, hvis overskud gik til nødhjælp til byen, og ”City That Care Forgot”, som vandt Grammyen for Best Contemporary Blues Album i 2008. I 2012 blev hans status som kongen of New Orleans-musik yderligere slået fast med ”Locked Down”, der bliver fremhævet som et sent hovedværk af anmelderne og beviste, at Dr. John stadig er én af amerikansk musiks stærkeste formidlere.

Anmelderne om Locked Down:

”Dr. John er fuldkommen revitaliseret … ikke noget dårlig skramlet blues-spor at følge tilbage gennem musikhistoriens mere balstyriske landskaber, hvor der står stikflammer op af jorden, og røgen sætter sig på stemmen … et sent hovedværk!” *****Politiken

“Full of muscled, vintage R&B grooves, fevered soloing, psychedelic arrangements and oracular mumbo jumbo… It’s the wildest record he’s made in many years.” Rolling Stone Magazine.

“Dr. John proves that now, as always, he’s the ruler of American roots music” NPR.