Aarhusiansk jazzhæder går til flittig musikformidler


Det blev den alsidige saxofonist, underviser og musikentreprenør Christian Vuust, der i år løb med Jazzselskabets Gaffelpris. Vuust modtog den eftertragtede jazzpris under en officiel ceremoni i Kunsthal Aarhus søndag den 5. februar.

Prismodtageren har et stort antal udgivelser bag sig og har blandt andet været leder af Northern Voices, Pauseland, Den Danske Salmeduo, Dynamo og Jazz & Poetry sammen med digteren Peter Laugesen.

Senest har Christian Vuust markeret sig med de bemærkelsesværdige udgivelser ”Urban Hymn” og ”Storytelling” produceret sammen med amerikanske musikere. Sideløbende har han siden 1991 arbejdet som underviser på Det Jyske Musikkonservatorium, hvor mange tidligere studerende peger på ham som en vigtig inspirator.

I begrundelsen for valget af Christian Vuust som prismodtager nævnte Jazzselskabets formand, Jes Halding, at Christian Vuust på mange punkter levede op til de nedskrevne krav til modtagere af Gaffelprisen:

“Christian Vuust benytter sig af mange indfaldsvinkler for at udbrede kendskabet til jazzen. Det viser hans mange udgivelser og projekter både som leder og medspiller – altid med stor spændvidde i aktiviteterne. For Vuust er en udgivelse ikke blot en indspilning, men et projekt som for eksempel omfatter en bog med sangtekster, historien bag teksterne og et essay og et digt. Prismodtageren forstår at tænke de enkelte musikprojekter længere, end man normalt gør”, sagde Jes Halding i motivationen for prisen.

“Christian Vuust er en rigtig musikentreprenør”, understregede formanden.

I forbindelse med prisuddelingen spillede den særligt sammensatte gruppe Frie Fugle koncert. Foruden Christian Vuust bestod orkesteret af Florián Navarro på klarinet og saxofon, Søren Dahl Jeppesen på guitar, pianist Hans Esbjerg, Jens Mikkel på bas og Morten Nottelmann bag trommerne. I takketalen betegnede Vuust de fire musikere som nogle af hans livs ”lykkessmede”.

Sammen med det synlige bevis for Gaffelprisen – en stemmegaffel – fik prismodtageren en check på 10.000 kroner, som i år var sponsoreret af Dansk Musiker Forbund Aarhus. Gaffelprisen blev i år uddelt for 37. gang.

Jazzen spiller i det hele taget lystigt i Aarhus i disse dage, hvor Vinterjazz 2017 har indtaget den jyske hovedstad. Du kan læse mere om Vinterjazz i Aarhus og se alle byens mange koncerter her: Vinterjazz 2017 i Aarhus

Foto: Poul Nyholm