Udvalgte highlights fra anden halvdel af Vinterjazz 2017


Årets Vinterjazz har allerede budt på en overrumplende mængde musik – men festivalen er langt fra overstået. Frem til den 26. februar vrimler det med gode koncerter hos de mere end 130 deltagende spillesteder og arrangører landet rundt. Vi har samlet et lille udpluk af alle de gode oplevelser, der stadig er i vente under Vinterjazz 2017 – internationale topnavne, verdensmusik fra hele kloden, hjemlige talenter og meget mere.

 

Internationale islæt fra jazz og omegn

Under Vinterjazz 2017 har den anerkendte trompetist, komponist og formidler Kasper Tranberg fået frie rammer til at sammensætte et internationalt hold med bl.a. den amerikanske saxofonist Tony Malaby (Charlie Haden, Paul Motian) og den alsidige japanske trommeslager Yasuhiro Yoshigaki (Otomo Yoshihide, Orquesta Libre etc.). Det kommer der et albumprojekt ud af, der dermed bliver det første i 11 år, siden han i 2006 udgav “Dreams and Blues For Toru Takemitsu” på hans foretrukne japanske selskab EWE. I februar rejser Straw Boss landet rundt med nyskrevet materiale, der skal indspilles live på turnéens sidste aften.

Alex Zhang Hungtai (Dirty Beaches m.fl.) går med de to portugisiske improvisationsmusikere David Maranha og Gabriel Ferrandini i dialog med John Coltranes arv under Vinterjazz 2017. Trioen byder på forrygende, minimal improvisationsmusik fra det nye fælles album ‘Âncora’ udgivet hos portugisiske Grain Of Sound.

Endelig er der endnu et musikalsk sammenskudsgilde i udsigt, når Aarhus Jazz Orchestra under Vinterjazz 2017 sætter Jim Black, Skúli Sverrisson og Helge Sunde stævne og skaber et, for det klassiske big band format, helt nyt udtryk. Et udtryk, der peger frem i tiden, og giver lige så stor reminiscens om post-rock som jazz. De to koncerter består af nye kompositioner og arrangementer af og med de tre gæster.

Kasper Tranberg Straw Boss (DK/JP/US)
Fredag 17/2 kl. 21:00 – Sunship / Atlas, Aarhus (+ Jakob Bro solo)
Lørdag 18/2 kl. 21:00 – Jazzhouse, København (+ Digital Primitives)

Alex Zhang Hungtai / David Maranha / Gabriel Ferrandini (CA/PT)
Onsdag 22/2 kl. 20:00 – Jazzhouse, København
Torsdag 23/2 kl. 20:00 – Atlas, Aarhus

Aarhus Jazz Orchestra feat. Skúli Sverrisson, Jim Black og Helge Sunde (US/IS/NO/DK)
Onsdag 22/2 kl. 19:30 – Atlas, Aarhus
Fredag 24/2 kl. 21:00 – Jazzhouse, København

 

irah_jonasfogh_print

Danske yndlinge i avantgarde, pop og alt derimellem

Hjemmevante IRAH er en københavnsk trio bestående af Stine Grøn (vokal), Adi Zukanovic (synth) og Oliver Laumann (trommer). IRAH laver alternativ pop-musik inspireret af alt fra traditionel ceremonimusik til moderne melodisk sangskrivning. De tre medlemmer finder deres kreative kraft i en åndelig bevidsthed, og deres musik har en unik evne til både at skabe en følelse af samhørighed med publikum og på samme tid vække en følelse af at være en del af noget større. Stine Grøns smukke vokal er altid i fokus, men det er den magiske og intuitive interaktion mellem de tre, der skaber deres intense, fyldige lyd.

Intens og fyldig er heller ikke fremmedord for kvartetten SVIN, der har begejstret med et uortodokst bud på moderne instrumentalmusik og tæller de erfarne musikere Lars Bech Pilgaard, Henrik Pultz Melby, Rasmus Kjær og Thomas Eiler. Sammen bevæger de sig i grænselandet mellem abstrakt nyrock, dronebaseret folklore og ambient støj. SVIN er aktuelle med deres fjerde album, ‘Missionær’, som er indspillet på Island i det legendariske Sundlaugin-studie. Denne aften får Jazzhouse desuden besøg af Boujeloud – et stærkt og ungt bud på et af Danmarks mest opfindsomme og medrivende orkestre i grænsefeltet mellem traditionel jazz og avantgarde, der i 2016 blev belønnet med en DMA for Årets Særudgivelse for pladen ‘Candy Prince’.

En smule mere afdæmpet, men stadig med tungtvejende musikalitet finder man guitaristen Jakob Bro, der siden starten af sin musikalske karriere har søgt en lyd, der er helt hans egen. Oprindelig startede han ud med at spille trompet, men skiftede meget snart sit instrument ud med guitaren. Siden da har hans personlige tilgang til både at improvisere og komponere bragt ham i spil sammen med nogle af de største kunstnere indenfor moderne jazz. Bro har over ni udgivelser bag sig som bandleder og har vundet fire Danish Music Awards, er blevet optaget i Jazz Danmarks Hall of Fame og modtog i 2009 JazzSpecials pris for Årets Danske Jazzudgivelse og senest DJBFAs hæderspris 2012. Jakob Bro kan også opleves solo til koncert med Kasper Tranberg Straw Boss, omtalt ovenfor.

IRAH
Fredag 17/2 kl. 20:00 (+ Forte) – Dome of Visions, Aarhus
Lørdag 18/2 kl. 20:00 (+ Equis) – Teater Momentum, Odense

Boujeloud + SVIN
Fredag 17/2 kl. 21:00 – Jazzhouse, København

Jakob Bro solo
Lørdag 18/2 kl. 21:00 – Huset Esbjerg
Søndag 19/2 kl. 20:00 – Brorsons Kirke, København

 

the-kutimangoes-made-in-africa

Verdensmusik for alle aldre

Der er ikke sparet på tonerne fra resten af verden under Vinterjazz 2017. Kenyanske Sarabis musik er baseret på traditionelle kenyanske rytmer og den funky benga-musik, som vandt frem 1960’ernes Nairobi. De musikalske traditioner forener Sarabi med afrobeat og reggae i et lydbillede, som er bygget op omkring akustiske guitarer og smukke vokaler. Sarabi betyder fatamorgana på swahili, men også forestilling, vision eller skabelse. Gruppen Sarabis hæsblæsende og energiske musik kan netop give fatamorgana, men de er også otte musikere med visioner, som er drevet af en enorm glæde ved at skabe noget nyt.

Den slagkraftige gruppes musik er baseret på traditionelle kenyanske rytmer og den funky benga-musik, som vandt frem 1960’ernes Nairobi. De musikalske traditioner forener Sarabi med afrobeat og reggae i et lydbillede, som er bygget op omkring akustiske guitarer og smukke vokaler.

Man skal ikke regne med, at energiniveauet bliver meget lavere, når danske The KutiMangoes byder på fire koncerter på Vinterjazz 2017 – tre af dem under det børne- og familievenlige tema Jazz for Kids. Siden The KutiMangoes blev dannet i 2013 af Gustav Rasmussen og Michael Blicher er det gået stærkt for de seks musikere i det københavnske afrobeat band med både priser, internationale turnéer og radio-airplay. Musikken er medrivende med globalt udsyn, skabt i Danmark og inspireret af sjælen i Fela Kutis legendariske afrobeat og Charles Mingus’ vanvittige blæser- arrangementer. The KutiMangoes har turneret i Europa, Afrika, Asien og Mellemøsten såvel som Danmark og optrådt på en række af verdens største jazzfestivaler.

Vi hopper fra vestafrikansk afrobeat til Syrien og Mellemøsten, når Blood Sweat Drum + Bass og Randers Kammerorkester præsenterer et stærkt samarbejde med de to syriske topmusikere Issam Rafea (oud) og Moslem Rahal (ney). De to koncerter præsenterer Mogens Christensens Middle East Scherzo (for RKO + Moslem Rahal og Issam Rafea). Begge orkestre samler sig desuden til et 37-mand stort ensemble, som spiller numre fra BSD+Bs seneste to albums – “On the Road to Damascus” og “In the Spirit of…”. Derudover byder koncerterne også på en uropførelse: “Concierto de Scheherazade” Et originalt og nyskabende orkesterværk, som bygger bro mellem vestlig og mellemøstlig musikkultur.

Sarabi (KEN)
Tirsdag 21/2 kl. 20:00 – Atlas, Aarhus
Lørdag 25/2 kl. 21:00 – Global, København (OBS. FÅ BILLETTER)

The KutiMangoes
Søndag 19/2 kl. 14:00 – DR Koncerthuset, Studie 2, Kbh. S (Jazz for Kids)
Fredag 24/2 kl. 14:00 – Tapperiet, Køge (Jazz for Kids)
Fredag 24/2 kl. 19:30 – Klaverfabrikken, Hillerød
Søndag 26/2 kl. 12:30 – Atlas, Aarhus (Jazz for Kids)

Blood Sweat Drum + Bass & Randers Kammerorkester (DK/SY)
Torsdag 23/2 kl. 20:00 – Amager Bio, København
Fredag 24/2 kl. 20:00 – Jazzselskabet i Aarhus

 

Du kan finde koncertomtaler, billetsalg, interviews og guides til årets program på www.jazz.dk, og det trykte program kan afhentes gratis hos et af de 130 spillesteder og arrangører, koncerthuse og jazzforeninger, kirker og kunstmuseer, teatre og nedlagte elværker m.m.

Tak til festivalens hovedbidragsyder Nordea-fonden, samt Statens Kunstfond & JazzDanmark.