Jazzdivaer, avantgarde-guitarister og amerikanske trommeslagere er i fokus i festivalens første weekend


På fredag starter Copenhagen Jazz Festival 2014. Her er et udvalg af festival highlights fra den første weekend den 4.-6. juli på tværs af spillestederne

 

Jazzdivaer i fokus i festivalens første weekend

Den Kongelige Skydebanes landsted i Klampenborg debuterede som udendørs koncertsted under sidste års festival med koncertserien Jazz Diva Days. Det fantastisk smukt beliggende Sølyst er det perfekte forum for akustisk og stærk fremført vokaljazz, så succesen gentages under Copenhagen Jazz Festival 2014, hvor hovednavnet er Blue Note-sangerinden Stacey Kent (US) samt Veronika Mortensen, Sinne Eeg, Kira Skov, Povl Dissing m.fl.

Netop landets førende jazzsangerinde Sinne Eeg kan man både opleve på Sølyst og med udsigt over vandet ved Kulturhuset Islands Brygge. Hun er både aktuel med ny udgivelse og har årets Ben Webster-pris i sin kuffert. Sidste år fik Sinne Eeg et mindre gennembrud i USA, og for tiden ligger hun lidt overraskende også højt på hitlisterne i Japan, hvilket indikerer, at Sinne Eeg kommer til årets festival på et hidtidigt højdepunkt i sin flotte karriere.

Charenee Wade (US) er et af de helt nye amerikanske vokalnavne. Den charmerende sangerinde er forrygende både musikalsk og teknisk og for en sjælden gangs skyld er det rimeligt at sammenligne med flere af jazzens største: Sarah Vaughan, Betty Carter og Carmen McRae. Men Charenee Wade er sin egen og med opbakning af Søren Kristiansen Trio er der lagt op til en mindeværdig festivalåbning i Jazzhus Montmartre.

Stacey Kent (US) m.fl. >> 4/7-6/7 Jazz Diva Days // KØB BILLET
Chanaree Wade (US) >> 4/7-5/7 Jazzhus Montmartre // KØB BILLET
Sinne Eeg >> 5/7 Kulturhuset Islands Brygge // KØB BILLET

 

Utrættelige guitarister med rødder i avantgarden

Fans af guitarister kan se frem til excellent selskab på Jazzhouse og til Jazz By The Sea på Islands Brygge. Pierre Dørge har en imponerende karriere som frontmand og guitarist i verdensmusikgruppen New Jungle Orchestra, hvor Dørge utrætteligt udfordrer sig selv og sit guitarspil i mødet med spændende internationale musikere – denne søndag er gruppen i fornemt selskab med den grammy-nominerede indiske fløjtespiller Shashank Subramanyam.

Det frie improvisationsmiljø vrænger som regel på næsen af forestillingen om ikoner og stjerner, men det er uomtvisteligt, at guitaristen Fred Frith gennem flere årtier har stået som en af de fremmeste skikkelser, der hvor avantgardistisk rock, free jazz og åbne improvisationer mødes. Han mødes med bl.a. Lotte Anker og Johanna Borchert til avantgardistisk musikalsk udfoldelse på Jazzhouses store scene. Dagen efter byder samme scene på endnu en mastodont blandt guitarister. Thurston Moore, Sonic Youths legendariske guitarist, mestrer støjrocken, singer-songwriting og så den frie improvisaion, som han vil demonstrere med Mats Gustafsson søndag aften.

Fred Frith (UK) >> 5/7 Jazzhouse // KØB BILLET
Thurston Moore (US) >> 6/7 Jazzhouse // KØB BILLET
Pierre Dørge New Jungle Orchestra feat. Shashank (DK/IN) >> 6/7 Kulturhuset Islands Brygge // KØB BILLET

 

Nye nordiske projekter specielt til årets festival

Trompetist/cornetist Kasper Tranberg har kurateret denne meget personlige festivalaften Roots Run Deep – A Tribute to Yusef Lateef, som desværre forlod denne verden i december sidste år. Som musiker, poet og mentor satte Yusef Lateef et afgørende aftryk i kulturlivet, ikke mindst jazz- og world-musikken. Han stod for en strømning, hvor jazzens frisættende potentiale kombineres med en dyb, spirituel åre. Tranberg og Kresten Osgood spillede sammen med Lateef i The Universal Quartet. Læs mere og se line-up her.

Et særligt nordisk projektet finder man også hos Betty Nansen Teatret, hvor saxofonist og initiator Benjamin Koppel har samlet New Nordic Quartet, som udover Koppel selv består af bassist Thommy Andersson og den islandske Mezzoforte-stifter, Eythor Gunnarsson, det danske trompetunikum Palle Mikkelborg og som gæst den amerikanske stjernetrommeslager Jeff Ballard. Aftenens kompositioner er hentet fra pladen ”The Lost Musicians”, der er inspireret af den skandinaviske litteraturs tone.

Cæcilie Norby bliver ofte i de Internationale medier kronet som “Danish Vocal Queen”. Hun beundres for en klang og vokal alsidighed, og har en del af sit fundament i den klassiske musik. Ved koncerten i Domkirken hylder Norby og nogle af Europas mest innovative kunstnere naturen, musikken og det guddommelige rodnet. Koncerten er en uropførelse af orgelværket “Nat Hinde” i tre dele: Predilerium, 00.00 og Postmidnat. Koncerten byder også på en samling sange, salmer, og improviserede stemninger, som vil lede publikum på en meditativ og spirituel rejse.

Roots Run Deep – A Tribute to Yusuf Lateef >> 4/7 Jazzhouse // KØB BILLET
Benjamin Koppel New Nordic Quartet feat. Palle Mikkelborg & Jeff Ballard >> 5/7 Betty Nansen Teatret // KØB BILLET
Cæcilie Norby “Nat Hinde” >> 5/7 Vor Frue Kirke // KØB BILLET

 

Traditionsrig festivalstart i Kongens Have

Kongens Have er Copenhagen Jazz Festivals største venue, hvor der år efter år bliver budt på masser af gratis koncerter og drukket kolde Tuborg Classic under den blå himmel. Haven er centralt beliggende i det indre København, og er smukt flankeret af Rosenborg Slot og Rosenhaven – og det er det helt oplagte sted at starte sin festival på, inden turen går videre til jazzklubberne.

Helt i festivaltraditionen står musikken i den klassiske jazz’ tegn. Det foregår lørdag den 5. juli og søndag den 6. juli fra klokken 14.00. Danske jazzkoryfæer som Niels Jørgen Steen, Hugo Rasmussen, Jesper Lundgaard og Leonardo Pedersen spreder hygge og godt humør med hver deres suveræne A-hold af musikere.

Leonardo Pedersens Jazzkapel >> 5/7 Kongens Have // FRI ENTRÉ
Jesper Lundgaard Love&Peace >> 5/7 Kongens Have // FRI ENTRÉ
Hugo Rasmussen Allstarz >> 6/7 Kongens Have // FRI ENTRÉ
Niels Jørgen Steen’s A-Team >> 6/7 Kongens Have // FRI ENTRÉ

 

Udfordrende pianister udforsker byens koncertrum

Den første weekend byder også på to solopiano-koncerter og en tysk pianist med et stærkt forhold til København. For første gang i Copenhagen Jazz Festivals historie kan man opleve koncerter på Nationalmuseet i Prinsens Palæ, hvor Nikolaj Hess fortolker den ikoniske sanger og sangskriver Bob Dylans værker på solopiano. August Rosenbaum, der udgav sit andet album “Heights” i 2013 spiller også solo. Det foregår på Nørrebro i den nu omdannede Blågårds Kirke, som i dag hedder Koncertkirken og er unikt stemningsgivende til Rosenbaums sarte og poetiske klaverspil.

Johanna Bochert går for at være en af de bærende kræfter på den unge tyske avant-jazz scene. I dag bor hun i Berlin, men hun har studeret i København og spillet med bands som Little Red Suitcase og Schneeweiss & Rosenrot. Borchert er en meget personlig musiker, der skruer op for eksperimenterende kompositioner for klaver og vokal, og har en bagage, der trækker på både jazz, klassisk og avantgarde. Hun er aktuel med en ny international gruppe med bl.a. improvisatoren Fred Frith, som udgiver album i efteråret.

Nikolaj Hess solo >> 4/7 Nationalmuseet // KØB BILLET
Johanna Bochert Group >> 5/7 Jazzhouse // KØB BILLET
August Rosenbaum solo >> 6/7 Koncertkirken // DØRSALG

 

Tre amerikanske trommeesser på dansk visit

Jeff “Tain” Watts, Jeff Ballard og Brian Blade. Alle tre er de moderne amerikanske trommeslagere af højeste klasse, og alle tre gæster Copenhagen Jazz Festival i den første weekend og giver en stribe koncerter her i København. The Standard har inviteret den femdobbelte Grammy-vinder Jeff “Tain” Watts, som slog sit navn fast som trommeslager for Wynton Marsalis, Mike Brecker m.fl. Han har gæstet København flere gange og er denne gang på plads i “Reunion”-trioen med Niels Lan Doky og Ira Coleman.

Brian Blade og Jeff Ballard kan begge opleves på Betty Nansen Teatret. Blade er en af jazzverdenens mest anerkendte trommeslagere og ankommer på et mindre residency med masterclasses og koncerter til Summer Jazz. Han har en meget levende og legende stil, som man kender fra hans Brian Blade and The Fellowship Band, og har bl.a. været fast mand for Herbie Hancock og arbejdet med Daniel Lanois, Joni Mitchell, Bob Dylan, Wayne Shorter, Seal, Bill Frisell og Emmylou Harris.

Jeff Ballard startede ud som trommeslager i Ray Charles orkester og har sidenhen turneret med markante musikere som Pat Metheny, Eddie Harris, Kurt Rosenwinkel, Avishai Cohen og Mike Stern. I dag er Jeff Ballard klaver-stjernen Chick Coreas foretrukne trommeslager, og derudover spiller han fast med Brad Mehldau Trio, Joshua Redman Elastic Band og er co-leder af gruppen Fly. Ballard er gæstestjerne på den nordiske aften med Benjamin Koppel og Palle Mikkelborg.

Doky/Coleman/Watts (US/DK) >> 4/7 The Standard // KØB BILLET
Jeff Ballard (US) >> 5/7 Betty Nansen Teatret // KØB BILLET
Children of the Light Trio feat. Danilo Pérez, John Patitucci & Brian Blade (PA/US) >> 6/7 Betty Nansen Teatret // KØB BILLET

 

Best of Jazz Remixed og Kraftwerk i storformat

På to vidt forskellige måder er jazzen i dialog med den elektroniske musik i den første weekend. Fredag aften kan man opleve musikken fra de tyske elektro-pionerer Kraftwerk i en jazzet udgave i absolut orkesterformat, når Aarhus Jazz Orchestra ledet af Lars Møller og to legesyge gæster i form af trommeslager Emil de Waal og elektronisk musiker Spejderrobot spiller musik af Kraftwerk. Det er samtidig startskuddet på temaet Jazz By The Sea på Islands Brygge.

Lørdag går det den anden vej, når jazzen forvandles til elektronisk musik i hænderne på seks danske top-dj’s, blandt andre Tue Track, DJ Noize og Mike Sheridan, som hverisær viser kærlighed til ikoniske jazzmusikere. Der er tale om en særlig Best Of udgave af koncerttemaet Jazz Remixed, og det finder sted i unikke rammer på Frederiksberg Brandstation lørdag aften. Der er fri entré – tilmeld dig på Facebook.

Aarhus Jazz Orchestra feat. Emil de Waal & Spejderrobot plays Kraftwerk >> 4/7 Kulturhuset Islands Brygge // KØB BILLET
Best of Jazz Remixed vs. Billie Holiday, Donald Byrd & Herbie Hancock >> 5/7 Frederiksberg Brandstation // FRI ENTRÉ