Musik fra hele verden på Copenhagen Jazz Festival 2014


Når Copenhagen Jazz Festival går i luften den 4. juli 2014 vil kunstnere fra hele verden sætte deres musikalske præg på byen – fra den japanske genreeksperimenterende pianist Hiromi Uehara, den spanske flamencosangerinde Concha Buika, den fransk-ivorianske trommeslager Manu Katché, til den malinesiske ørkenblues-gruppe Tinariwen.

Copenhagen Jazz Festival guider dig til et spændende udvalg af de mange koncerter fra hele verden. Guiden fører dig både til de spektakulære koncertsalskoncerter og til de festlige koncerter under åben himmel. Fra Mali, Benin og Cameroun omkring Chile, Cuba til Indien, Japan og Indonesien. Læs mere herunder og tag et lyt med WiMP playlisten herunder.

 

 

Copenhagen Jazz Festival & DR Koncerthuset præsenterer forrygende ørkenblues-aften med Tinariwen
Tinariwen spiller en fuldstændig forrygende omgang autentisk, afrikansk og guitar-baseret blues spundet om forskellige traditioner som eksempelvis tuaregernes rytmer og melodier og berbernes mere pop-orienterede tilgang til musikken. Mest af alt er bandet dog inspireret af en række af Malis helt store musikere – herunder ikke mindst den stærkt toneangivende og skelsættende, men nu afdøde Ali Farka Touré.
Onsdag den 9. juli, 20:00: Tinariwen (ML) / KØB BILLET → DR Koncerthuset, Koncertsalen

Oplev den spanske sangerinde Concha Buika i DR Koncerthusets flamenco-egnede koncertsal
Concha Buikas lyd er en magisk kombination af cante flamenco, den populære spanske sangstil coplas, soul og jazz. Som barn af afrikanske forældre, der som politiske flygtninge emigrerede til Spanien før Buikas fødsel, voksede Buika op på Mallorca i en familie, for hvem musikken spillede en stor rolle. I sin barndom i Spanien lærte Buika sigøjnerfamilier at kende og brugte store dele af sin fritid på at spille musik med dem. Hendes personlige baggrund har sat sig spor i hendes musik, i hvilken hun kombinerer elementer af soul, hip hop, jazz, copla og flamenco.
Torsdag den 10. juli, 20:00: Concha Buika (ES) / KØB BILLET → DR Koncerthuset, Koncertsalen

Den Sorte Diamant får fornemt besøg af italieneren Enrico Rava og benineren Lionel Louke
Da Enrico Rava i 2002 modtog den store Jazzpar-pris, fik det danske jazzpublikum for alvor øjnene op for den italienske trompetist, som har spillet sammen med f.eks. Pat Metheny, Michel Petrucciani, Joe Lovano og Lee Konitz. Ifm. priskoncerten blev Rava med sin varme, lyriske tone parret med det dynamiske makkerpar Jesper Bodilsen (bas) og Morten Lund (trommer) – en kontakt, der holdt ved, ikke mindst pga. Bodilsens og Lunds nu faste trio med den italienske pianist Stefano Bollani, der også var på jazzpar-scenen i 2002. På scenen til koncerten i Dronningesalen er imidlertid ikke Bollani, men den afrikanske guitarist Lionel Loueke. Født i Benin med studier først i Paris og siden på Berklee er Loueke trådt ind på jazzscenen med sin særlige, afrikanske fusions-feeling, der bl.a. er kommet Herbie Hancock til gode. Loueke har også spillet med Terence Blanchard samt Herbie Hancock og Wayner Shorter.
Onsdag den 9. juli, 20:00: Rava/Loueke/Bodilsen & Lund (IT/BJ/DK) / KØB BILLET → Den Sorte Diamant

Den japanske genreeksperimenterende pianist Hiromi Ueharas gæster Kulturhuset Viften
Siden udgivelsen af Hiromi Uehara’s debut ‘Another Mind’ i 2003, har den japanske pianist bjergtaget publikum og kritikere verden over. Hiromis forrygende kreative energi trodser de konventionelle jazzparametre, og intet instrument begrænses til at spille deres traditionelle rolle.
Hiromi bliver bakket op af to garvede musikere med mange genreeksperimenterende projekter på samvittigheden: Bassist Anthony Jackson (Paul Simon, The O’Jays, Steely Dan, Chick Corea) og trommeslager Simon Phillips (Toto, The Who, Judas Priest, David Gilmour, Jack Bruce).
Tirsdag den 8. juli, 20:00: Hiromi “The Trio Project” / KØB BILLET → Kulturhuset Viften

The Standard præsenterer koncertrække med det indonesiske vidunderbarn Joey Alexander
Rygterne om det sensationelle vidunderbarn fra Indonesien, den kun 10-årige klavervirtuos Joey Alexander, spreder sig hurtigt i hele verden. Han er allerede blevet opdaget af selveste Herbie Hancock og er blevet inviteret til at optræde med Wynton Marsalis på Lincoln Center i New York. Joey Alexander er en utrolig spændende musiker med en vidunderlig frisk tilgang til klaverspillet. The Standard er det første spillested, der præsenterer ham live i denne del af verden. Joey Alexander Trio med Mattias Svensson, bas, og Anders Mogensen, trommer, spiller dagligt to koncerter under festivalen.
4. juli-13. juli, 13:30+18:00: Joey Alexander Trio / KØB BILLET → The Standard

Manu Katché og Richard Bona leverer et musikalsk brag under temaet Jazz by the Sea ved Kulturhuset Islands Brygge
Den virtuose franske rytmegruppe, den fransk-ivorianske trommeslager Manu Katché og den ekvilibristiske bassist Richard Bona fra Cameroun, går på scenen med den italienske saxofonist Stefano Di Battista og belgiske pianist Eric Legnini. Katchés mesterlige og hastige flow har givet ham tilnavnet the Mohammad Ali of Drummers. Richard Bona er ikke bare en fantastisk fusionbassist med et tungt groove, men forstår at tilpasse sit spil til en bred palette af udtryk, ikke mindst kombineret med hans talenter som vokalist, som trækker rødder tilbage til opvæksten i en stærkt musikalsk familie i Cameroun.
Fredag den 11. juli, 20:00: Manu Katché/Richard Bona/Eric Legnini/Steffano di Battista (FR/CM/BE/IT) / KØB BILLET → Jazz by the Sea, Kulturhuset Islands Brygge

Oplev den indiske fløjtespiller og sanger Shashank Subramanyam med Pierre Dørge’s New Jungle Orchestra
New Jungle Orchestra fængende musikalske show bevæger sig i en sikker balance mellem humor og dyb alvor. Deres originalitet har gjort dem til det mest anerkendte og turnerende etno-jazzband ude i den store verden. Særlig gæst ved denne koncert ved Jazz by the Sea-temaet ved Kulturhuset Islands Brygge er Shashank Subramanyam, en grammy-nomineret indisk fløjtespiller og sanger, der har specialiseret sig i den klassiske indiske musik. Subramanyam er et fænomen i indisk musik og har siden sin professionelle debut som 5-årig (!) spillet med bl.a. John McLaughlin, Paco de Lucía og Zakir Hussain.
Søndag den 6. juli, 20:00: New Jungle Orchestra feat. Shashank (DK/IN) / KØB BILLET → Jazz by the Sea, Kulturhuset Islands Brygge

Jazz Club Loco præsenterer det tanzanianske højenergiband Jagwa Music på Loppen
Rygtet om tanzanianske Jagwa Musics live-energi, deres originale lydbillede, deres fyrige dansere og ikke mindst deres fantastiske frontfigur – Jackie Kazimoto – er gået som en steppebrand gennem musikverdenen. Da bandet gæstede Roskilde Festival i 2011, væltede de publikum omkuld med en koncert, der af Informations anmelder blev udnævnt til årets hårdeste fest med ordene: “Jagwa Music er helt uden for kategori. En vildt synkoperende rytmesektion i sygt opskruet højhastighedssamspil med et billigt Casio-keyboard i gang med at spytte harmonisk esperanto. Og en forsanger med en ung Michael Jackson-charme flankeret af to fuldstændig balstyriske dansere, lige så sjofle som morsomme og akrobatiske. Sjældent har Cosmopol suget energiniveauet så højt og lystigt og lysende.”
Fredag den 11. juli, kl. 24:00: Jagwa Music (TZ) / KØB BILLET → Loppen

Djanuno Dabo fra Guinea Bissau til World Jazz n’ Grill
Han har optrådt med helt store navne såsom Angelique Kidjo og Carlos Santana og nu er Djanuno Dabo for første gang i Danmark, hvor han vil optræde med sine egne sange. Den varme og yderst beskedne Djanuno mestrer både sang guitar og perkussion, og han har taget sin ligeså eminente landsmand Mandjao Fati med til dette års World Jazz n’ Grill i VerdensKulturCentret. Djanuno og Fati har et stærkt hold i ryggen bestående af saxofonist Michael Nyvang, pianist Andreas Møller samt polske Franciszek Pospieszalski på bas.
Lørdag den 5. juli, 19.00: African Songs with Djanuno Dabo (GW/DK/PL) / KØB BILLET → World Jazz n’ Grill, VerdensKulturCentret.

Den chilenske sanger og guitarist Daniel Puente Encina giver Sankt Hans Torv spicy kant
Fusionen af genrer så forskellige som 60’ernes latin-soul, blues rock, R’n’B med sydamerikansk folk og caribiske beats kombineret med chokoladens sødme med en spicy kant af ají (chili) retfærdiggør til fulde titlen på Encinas seneste album “Chocolate con Ají”. Vred boogaloo, rebel tango og dixie country ska! Fyrig, romantisk og sommetider en smule hurtig. Daniel har back up af den columbianske bassist Checho Gomez og italienske percussionist Vito Giacovelli.
Tirsdag den 8. juli, 17.00: Daniel Puente Encina (CL) / Gratis entre → Sankt Hans Torv

Ghanesiske King Ayisoba tryllebinder Sankt Hans Torv med sin sang og den tostrengede kologo
En af Ghanas stærkeste musikprofiler lige nu hedder King Ayisoba. Han turnerer i disse år for første gang i vesten med fuldt band af sangere, musikere og energiske dansere hjemmefra.
Den traditionelle musik har udgangspunkt i en tostrenget lut kaldet kologo. I følgeskab med sin bror, som spiller på et særligt nordghanesisk jagthorn, har King Ayisoba skabt sin egen knoglede form for blues fyldt med besatte rytmer, call & response-vokaler og hæs skønhed. Samtidig er King Ayisoba en moderne kunstner med blikket rettet langt ud over det afrikanske kontinent: Ghaneseren har også optrådt med medlemmer af The Ex og Pharfar samt spillet på Mayhem under sine adskillige besøg i Danmark.
Lørdag den 12. juli, 17:00: King Ayisoba (GH) / Gratis entre → Sankt Hans Torv

Los Niños de Cuba sender børnene på en musikalsk rejse til Cuba under Jazz for Kids i Haveselskabets Have
Musikken og musikkulturen på Cuba er poetisk beskrevet som “en kærlighedsaffære mellem en spansk guitar og en afrikansk tromme”. Den cubanske musiktradition er væsentlig i al sin mangfoldighed og har også sat sit tydelige præg på jazzen. Oplev her den cubanske perkussionist Eliel Lazo sammen med landsmanden Yasser Pino med sin sprøde bas, den mesterlige saxofonist – og børnejazzveteran – Jakob Dinesen samt den skønne Yazzmin på vokal.
Fredag den 11. juli, 10:30: Los Niños de Cuba (CU/DK) / Gratis entre → Jazz for Kids, Haveselskabets Have

God fornøjelse!

Husk at du kan rejse billigt med Copenhagen Jazzfestivals særlige transportbillet til bus, tog og metro. Læs mere på jazz.dk/transport.