Smag for eksperimenterende musik, improvisation og freejazz? – besøg ‘jazzlaboratorierne’ på Copenhagen Jazz Festival 2014


Copenhagen Jazz Festival 2014 byder på over 1200 koncerter fordelt på mere end 100 spillesteder, som på hver sin måde lægger scene til alt fra den mest avantgardiske freejazz, blues rock, electronica, moderne jazz til mainstream jazz. Jazz i alle farver og former på tværs af byen.

København har de seneste år markeret sig med en stærk scene for eksperimenterende jazz – og musik i et bredere kunstnerisk perspektiv. Musikkollektiver, uafhængige labels og musikere finder plads til ekvilibristisk udfoldelse i de mange små åndehuller i det københavnske musikmiljø, hvor ideer kompromisløst bliver fulgt til dørs. Denne scene sætter vanen tro også et særdeles levende præg på årets Copenhagen Jazz Festival, og ofte opleves de danske musikere i nye formationer og i anledning af festivalen også med inviterede toneangivende internationale improvisatorer – for eksempel Chris Corsano (US), Paul Lovens (DE), Damo Suzuki (JP), Herb Robertson (US), Mats Gustafsson (SE), Tyshawn Sorey (US), Yasuhiro Yoshigaki (JP) og mange flere.

Gå på opdagelse på den skæve side af Copenhagen Jazz Festival i eksperimenterende ‘jazzlaboratorier’ – og følg også kunstnerne året rundt på livescenerne og på et væld af spændende udgivelser!

(Foto: Hanne Budtz-Jørgensen, Wundergrund)

 

 

Det udforskende musikkollektiv og pladeselskab ILK (Independent Label København) har det seneste tiår stået for noget af den mest eksperimenterende og spændende danske jazz. Med navne som Lotte Anker, Kresten Osgood, Søren Kjærgaard og Elena Setien på roosteren og op mod 100 udgivelser i kataloget, har ILK for længst markeret sig som en væsentlig faktor i dansk jazz og for dens fortsatte udvikling. Under festivalen rykker pladeselskabet ind på 5e i Den Brune Kødby – en gammel slagtehal, hvis afskallede murstensvægge og bare betongulv danner den perfekte ramme for den grænsesøgende musik. Tjek acts som Toxværd/Snekkestad Duo og Rosor Och Tulpan + Jacob Anderskov’s “Just In Time” og mange andre.

Siden Jazzhouse åbnede i starten af 90’erne har spillestedet været én af de primære helårsaktive scener for jazz i Danmark, og her sættes jazzen i forbindelse med nutidens strømninger i kunsten – i andre genrer og kunstarter. Jazzen, som nutidig og levende samtidskunst, bliver her både udfordret og udfordrer på samme tid publikum. På scenen kan du her opleve den britiske improvisator og guitarist Fred Frith i selskab med bl.a. freejazzsaxofonisten Lotte Anker og avant-jazz-pianisten Johanna Borchert. På samme scene byder Jazzhouse på endnu en mastodont blandt guitarister. Thurston Moore, Sonic Youths legendariske guitarist, mestrer støjrocken, singer-songwriting og den frie improvisation, som han demonstrerer med Mats Gustafsson, og under to late-night koncerter er den bemærkelsesværdige Trondheim-bosiddende danske saxofonist Mette Rasmussen i fri dialog med den amerikanske trommeslager Chris Corsano.

Skuespilhusets Foyer danner rammen om koncerttemaet 21st Century Jazz, hvor en stribe kunstnere med benene solidt plantet i den moderne jazz står på scenen. Det Kongelige Teater og Copenhagen Jazz Festival præsenterer her både danske og internationale kunstnere som blandt mange andre freeform-kvartetten Anker/Bauer/Edwards/Lovens, og natkoncerter med blandt andre den hårdtslående norsk/svenske trio The Thing samt duoen Søren Kjærgaard & Simon Steen Andersen.

I 2009 blev Blågårds Kirke på Nørrebro omdannet til Danmarks første koncertkirke. Siden har publikum fra bænkene i den smukke kirke kunnet nyde et væld af både klassiske og rytmiske koncerter. Under festivalen præsenterer KoncertKirken overvejende koncerter med kunstnere fra den eksperimenterende, danske jazzscene som Jesper Zeuthen Trio og Herb Robertson/Mark Solborg.

I en nedlagt metodistkirke i Møllegade på Nørrebro ligger Literaturhaus – Danmarks første og nok smukkeste litteraturhus og et samlingssted for forfattere, kritikere, literater, studerende og andre, der brænder for litteratur. Stedets nærmest majestætiske og kirkelige akustik gør, at de smukke rammer også er et populært og intimt koncertsted, som blandt andre Jeppe Zeebergs The Forgetful Trio og Johanna Borchert/Markus Pesonen Duo vil manifestere.

På Christiania ligger et af Danmarks mest karismatiske spillesteder. Loppen med sine mere end 40 år på bagen har et råt og charmerende udtryk, og med sin lave scene i koncertrummet kommer publikum helt tæt på musikken. Under festivalen har Jazz Club Loco kurateret et tre dages koncertprogram fra torsdag den 10. juli til lørdag den 12. juli med kendinge som Kresten Osgood & Hvad Er Klokken samt Selvhenter, Jagwa Music m.fl.

KB18 ligger i Den Hvide Kødby – et af Københavns mest hippe områder fyldt med restauranter, gallerier, barer og klubber. KB18 præsenterer koncerter inden for et bredt spektre af genrer og lægger samtidig bar og dansegulv til nogle af byens mest populære klubbegivenheder. Rammerne er rå med bar beton på vægge og gulve og giver altid en helt speciel energi hos publikum – og det bliver ikke mindst understøttet af navne på plakaten som White Trash med Damo Suzuki og Mames Babegenush.

Karakteristisk for det vildtvoksende musikkollektiv Barefoot Records – hvor alle beslutninger tages i fællesskab og arbejdsopgaver udføres af musikerne selv – så er fællesnævnere som anarkisme, humor og kompromisløshed ingredienser i en frihedssøgende kreativitet. Her sættes medlemmernes forskellige projekter under et fælles banner, der har to primære formål: at udgive musik og arrangere koncerterne selv. Barefoot Records’ koncerter afholdes i Christianhavns Beboerhus under festivalen, hvor dansk-japanske GNOM kan opleves blandt flere andre.

Husk også at opleve nogle af de cirka 120 spændende koncerter på Huset-KBH under Copenhagen Jazz Festival.

 

Udvalgte koncerter:

Lørdag den 5. juli: 15:00: Anker/Bauer/Edwards/Lovens (DK/DE/UK) // FRI ENTRÉ
→ Skuespilhusets Foyer

Lørdag den 5. juli, 16:30: Rosor Och Tulpan + Jacob Anderskov’s “Just In Time” // Dørsalg
→ ILK, 5e

Lørdag den 5. juli, 20:00:  Toxværd/Snekkestad (DK/NO) // Dørsalg
→ ILK, 5e

Lørdag den 5. juli, 21:00: Fred Frith (UK/DK) + Johanna Borchert “Wayside Wayfarer“ (DE/US/CH/UK) // KØB BILLET
→ Jazzhouse

Søndag den 6. juli, 21:00: Thurston Moore & Mats Gustafsson (US/SE) // KØB BILLET
→ Jazzhouse

Mandag den 7. juli, 17:00: Johanna Borchert/Markus Pesonen Duo (DE/FI) //Dørsalg
→ Literaturhaus

Mandag den 7. juli: 22:00: White Trash feat. Damo Suzuki (DK/JP) // KØB BILLET
→ KB18

Mandag den 7. juli: 23:00: The Thing (NO/SE) // KØB BILLET
→ Skuespilhusets Foyer

Tirsdag den 8. juli, 20:45: Jeppe Zeebergs The Forgetful Trio // Dørsalg
→ Literaturhaus

Tirsdag den 8. juli, 20:30: Herb Robertson/Mark Solborg //Dørsalg
→ KoncertKirken

Tirsdag den 8. juli, 23:00: Søren Kjærgaard & Simon Steen Andersen //KØB BILLET
→ Skuespilhusets Foyer

Onsdag den 9. juli, 22:00: Jesper Zeuthen Trio // Dørsalg
→ KoncertKirken

Onsdag den 9. juli, 22:30: GNOM // Dørsalg
→ Barefoot Records, Christianhavns Beboerhus

Onsdag den 9. juli, 23:00: Chris Corsano/Mette Rasmussen (US/DK) // KØB BILLET
→ Jazzhouse

Torsdag den 10. juli, 20:30: Selvhenter // KØB BILLET
→ Jazzclub Loco, Loppen

Fredag den 11. juli, 20:30: Jagwa Music (TZ) // KØB BILLET
→ Jazzclub Loco, Loppen

Lørdag den 12. juli, 20:30: Kresten Osgood & Hvad Er Klokken // Dørsalg
→ Jazzclub Loco, Loppen

 

Kom nemt til dine jazzvenues med favorabel transportbillet. Husk at du kan rejse billigt med Copenhagen Jazzfestivals særlige transportbillet til bus, tog og metro. Læs mere på jazz.dk/transport.