Stor guide: Amerikanske jazz-highlights på Copenhagen Jazz Festival 2019


Årets Copenhagen Jazz Festival er som altid garant for et bredt udvalg af noget af det allerbedste fra den amerikanske jazzscene. Her finder du et udvalg af de mange højdepunkter, der optræder i enten rene amerikanske konstellationer eller i transatlantiske musikalske samarbejder

Den amerikanske saxofonist Joshua Redmans nye supergruppe Still Dreaming er en af de væsentligste grupper på den internationale jazzscene lige nu. Gruppen, der foruden Redman består af kapaciteterne Ron Miles på trompet, bassist Scot Colley og trommeslager Dave King, er en hyldest til Joshua Redmans far, saxofonisten Dewey Redman og dennes samarbejde med jazzlegenderne Don Cherry, Charlie Haden og Ed Blackwell i den legendariske 70’er-kvartet ”Old and New Dreams”, som selv var baseret på Hadens og Redmans samarbejde med Ornette Coleman i 1960’erne. På den vis er Still Dreaming en forlængelse og udvikling af jazzhistorien, der går i lige linje fra Colemans banebrydende musikalske revolution og frem til i dag.

“Still Dreaming” skriver sig dermed ind i det historiske Betty Nansen Teaters stjernespækkede program, der tæller internationale ikoner Bernard “Pretty” Purdie & Randy Brecker, Lionel Loueke, Kenny Werner m.fl.

9/7, kl. 20:00 – Bernard Purdie / Randy Brecker Soul & Jazz Revue (US/DK) – Læs mere / Køb billet
10/7, kl. 17:30 + 20:00 – Joshua Redman / Still Dreaming (US) – Læs mere / Køb billet
11/7, kl. 20:00 – Loueke / Werner / Koppel / Nemeth “Coalition” (INT) – Læs mere / Køb billet

 

I Montmartres ånd: Amerikansk og dansk jazz mødes

Præcis som i 60’erne og 70’erne gæster store amerikanske musikere Jazzhus Montmartre og går på scenen med skandinaviske stjerner under årets festival. Her byder spillestedet på tre koncertrækker, hvor lokale jazzhelte møder nogle af de største kæmper fra den amerikanske scene.

Trommeslager Louis Hayes er en af de meget få musikere, der i sandhed kan kalde sig en levende legende. 81-årige Hayes har siden midten af 1950’erne været en uomgængelig skikkelse på særligt den amerikanske jazzscene med folk som Cannonball Adderley, Horace Silver, Woody Shaw og mange andre af jazzens allerstørste. Oplev ham sammen med det danske guitartalent Jacob Artveds transatlantiske kvartet.

Ronnie Cuber er bredt anerkendt som en af de store baritonsaxofonister i jazzhistorien og kan høres på både studie- og liveindspilninger med folk som Eric Clapton, Frank Zappa, Paul Simon, B.B. King og mange andre. Over tre aftener optræder den kontante messingblæser i selskab med tre danske kapaciteter, bassist Mads Vinding, pianist Nikolaj Bentzon og trommeslager Andreas Svendsen.

Den amerikanske tenorsaxofonist Scott Hamilton formår om nogen at formidle de smukke melodier i sange som Forelsket i København, Alley Cat, Det Var En Lørdag Aften og I Skovens Dybe Stille Ro, når han med et stjernehold bestående af svenskerne Jan Lundgren og Ulf Wakenius samt den danske rytmegruppe, bassisten Hans Backenroth og trommeslageren Kristian Leth, fortolker den danske sangskat og en række standards.

5-7/7, 20:00 – Jacob Artved Quartet feat. Louis Hayes – Læs mere
8-10/7, 20:00 – Ronnie Cuber Band (US/DK) – Læs mere
11-14/7, 20:00 – Scott Hamilton/Jan Lundgren Quartet ft. Ulf Wakenius (US/SE/DK) – Læs mere

 

Marcus Miller og Gladys Knight indtager Koncertsalen

Gladys Knight, også kendt som “The Empress of Soul” er syvdobbelt Grammy-vinder og kendt for indspilningerne af tidløse klassikere som “Midnight Train to Georgia”, “Baby Don’t Change Your Mind”, “I Heard It Through the Grapevine” og “That’s What Friends Are For” med Dionne Warwick, Elton John og Stevie Wonder. Siden Gladys Knight begyndte sin karriere i slutningen af 1950’erne med The Pips, har hun indspillet adskillige nr. 1-hits inden for pop, soul og gospel på Motown og Buddah Records. I dag er den amerikanske souldronning både at finde på Hollywood Walk of Fame og i Rock ‘N’ Roll Hall of Fame.

For første gang siden 2013 er Marcus Miller tilbage blandt hovednavnene på Copenhagen Jazz Festival, når han indtager DR’s Koncertsal med den fusion af jazz, R&B og soul, der har gjort hans karakteristiske baslyd efterspurgt hos navne som Aretha Franklin, Bill Withers og Miles Davis. Marcus Miller har medvirket på flere end 500 albums og været bassist for nogle af de største navne gennem de sidste 30 år – men det er særligt hans egenskaber som sangskriver, multiinstrumentalist og producer for bl.a. Miles Davis, Luther Vandross, David Sanborn, Bob James, Chaka Khan og Wayne Shorter, der har sikret ham flere Grammy-priser.

12/7, 20:00 – Gladys Knight (US) – few tickets left – Læs mere / Køb billet
13/7, 20:00 – Gladys Knight (US) – ekstrakoncert! – Læs mere / Køb billet
14/7, 20:00 – Marcus Miller (US) – few tickets left – Læs mere / Køb billet

 

Jazz by the Sea: Amerikanske jazzesser på Islands Brygge

Organisten Larry Goldings har i mange år været John Scofields førstevalg bag orgelet i grupper som Beyond Trio med Jack DeJohnette, Country for Old Men og i uformel trioform med bandfællen Bill Stewart – alle grupper, der tidligere har lagt vejen forbi Copenhagen Jazz Festival. Goldings/Bernstein/Stewart har siden begyndelsen af karrieren indspillet flere end 10 plader, der alle formår at fremvise deres helt distinkte lyd, hvor synergisk samspil møder eftertænksom musik.

Den heftige tur over klaviaturet fortsætter dagen efter, når Christian Sands optræder med sin trio. Som blot 30-årig er den amerikanske pianist Christian Sands allerede et af de mest efterspurgte pianister med jazz som hovedvirke. I løbet af de seneste år har han turneret verden rundt som bandleder (på Copenhagen Jazz Festival, North Sea Jazz m.fl.) og optrådte for nylig som sideman på albums med landsmændene Christian McBride og Gregory Porter.

På udendørstemaet får de to trioer programmæssigt følgeskab af tre andre kunstnere fra den moderne amerikanske jazz’ spydspids, nemlig José James, Cory Henry og Makaya McCraven.

5/7, 20:00: José James presents: “Lean On Me” (US) – Læs mere / Køb billet
8/7, 20:00: Cory Henry & The Funk Apostles (US) – Læs mere / Køb billet
9/7, 20:00: Makaya McCraven (US) – Læs mere / Køb billet
10/7, 20:00: Goldings/Bernstein/Stewart (US) – Læs mere / Køb billet
11/7, 20:00: Christian Sands Trio (US) – Læs mere / Køb billet

 

Venue highlights: Keb’ Mo’, Joshua Abrams, Jon Cleary, Bill Charlap, David Liebman & Hailey Tuck

Med 14 album bag sig på 25 år har den amerikanske guitarist og sanger Kevin Roosevelt Moore, bedre kendt som Keb’ Mo’, opnået 4 Grammy-priser og 11 Grammy-nomineringer og har gennem de sidste årtier været en krumtap i amerikansk roots-musik. Han optræder solo i Amager Bio den 9. juli.

Saxofonist m.m. David Liebman er en unik stilskaber og blandt fyrtårnene i det internationale jazzhav som NEA Jazz Master. Han har gennem tiden spillet med så prominente navne som Chick Corea og Miles Davis. I Prøvehallen står han over for Scott Colley, Bob Gullotti og Benjamin Koppel. Koncerten vil afsøge jazzmusikkens frie kommunikation og undersøge den spontane, umiddelbare dialog på tværs af generationer og udtryk.

Blue Note-pianisten Bill Charlap har gennem årene spillet med bl.a. Phil Woods, Tony Bennett, Gerry Mulligan, Wynton Marsalis og er kendt for sine fortolkninger af populære amerikanske sange. Den Grammy-vindende jazzpianist kommer til Bremen Teater med sin trio bestående af bassist Peter Washington og trommeslager Kenny Washington.

Jon Cleary er en institution i New Orleans-funken. Den engelskfødte pianist ankom til New Orleans for 35 år siden og har indspillet otte albums i eget navn. Men det ikke er mindst som co-writer og sideman for navne som Taj Mahal, Bonnie Raitt, John Scofield og Dr. John, at han beviste sit alsidige udtryk. “Funken er den etniske folkemusik i New Orleans, og min musik er fuld af lyden af den musik, jeg elsker så højt,” har Jon Cleary sagt om sit seneste album GoGo Juice, der modtog en Grammy som bedste roots album i 2017.

Multiinstrumentalisten og komponisten Joshua Abrams navigerer mellem jazz og improvisation, forunderlige basgange, minimalisme og field recordings. Musikken er centreret omkring Abrams’ gimbri, et trestrenget instrument, der igennem århundreder er blevet brugt i sufiernes gnawa-musik i forbindelse med religiøse seancer. Sammen med sit Chicago-baserede band Natural Information Society har han udviklet en helt særlig lyd, som kombinerer klassisk minimalisme og freejazz i et sfærisk lydunivers.

Den unge sangerinde Hailey Tuck har på ganske kort tid gjort et solidt indtryk med sin fængslende vokal, der drager paralleller til Billie Holiday og Ella Fitzgerald. Hun er vokset op i Austin, Texas med sort/hvid film, vintage kjoler og en fascination for 30’ernes jazz. Søndag den 14. juli indtager hun Hotel Cecil.

5/7, 17:30 – Jon Cleary & The Absolute Monster Gentlemen (US), Balders Plads – Læs mere
7/7, 16:00 – Liebman/Koppel/Colley/Gullotti “Freebop” (US/DK), Prøvehallen – Læs mere / Køb billet
9/7, 20:00 – Keb’ Mo’ (US), Amager Bio – Læs mere / Køb billet
10/7, 20:00 – Bill Charlap Trio (US), Bremen Teater – Læs mere / Køb billet
10/7, 21:00 – Joshua Abrams & Natural Information Society (US), ALICE – Læs mere / Køb billet
14/7, 20:00 – Hailey Tuck (US), Hotel Cecil – Læs mere / Køb billet

 

Amerikansk guitarvirtuos til Brorsons Kirke

Den amerikanske guitarvirtuos Julian Lage fuldender festivalprogrammet i Brorsons Kirke, når han optræder med sin trio. Julian Lage er anerkendt som én af sin generations mest lysende talenter, der som 17-årig tog arven op efter Pat Metheny og Kurt Rosenwinkel i Gary Burtons stjernebesatte gruppe. I mere end et årti har den unge, New York-bosiddende musiker gennemgået den spraglede amerikanske musikhistorie med tættekam og nærmest ubegrænset teknisk kunnen, fritænkning og ånd.

Med sit stemningsmættede interiør er Brorsons Kirke et af Københavns unikke koncertrum. Det bliver udnyttet til fulde, når Brorsons Kirke og Copenhagen Jazz Festival præsenterer en ny koncertrække med anmelderroste bandledere, som alle er kendt for deres lyriske tone, spirituelle tilgang og urokkelige nærvær i det musikalske nu. Oplev også: New Jungle Orchestra med Palle Mikkelborg, GinmanBlachmanDahl, Pia Tafdrup, Tone of Voice Orchestra samt Jakob Bros nye trio med Larry Grenadier og Jorge Rossy.

7/7, kl. 21:30 – Julian Lage Trio (US) – Læs mere / Køb billet
8/7, kl. 21:30 – Jakob Bro feat. Larry Grenadier & Jorge Rossy (DK/US/ES) – Læs mere / Køb billet
9/7, kl. 21:30 – New Jungle Orchestra feat. Palle Mikkelborg – Læs mere / Køb billet
11/7, kl. 21:30 – Pia Tafdrup & Køs + Tone of Voice Orchestra – Læs mere / Køb billet
13/7, kl. 21:30 – GinmanBlachmanDahl – Læs mere / Køb billet

Copenhagen Jazz Festival 2019 finder sted den 5.-14. juli på 120 venues. Programmet offentliggøres løbende på www.jazz.dk