Carsten Dahl med band og strygere udforsker Keith Jarretts melodiske univers på Copenhagen Jazz Festival 2019


Den danske pianist og komponist Carsten Dahl går på Copenhagen Jazz Festival 2019 på opdagelse i Keith Jarretts melodiske univers, når han med et til lejligheden sammensat ensemble byder på sine egne fortolkninger af Jarrett med afsæt i mesterens soloimprovisationer

 

Når Carsten Dahl under sommerens jazzfestival tager favntag med Keith Jarrett, bliver det med udgangspunkt i de uslebne diamanter, der siden den verdensberømte Køln-koncert fra 1975 er dukket op i Jarretts bevidsthedsstrømmende improvisationer – små melodier og fragmenterede temaer, der glimtvis opstår og forsvinder igen. Målet er at udkrystallisere de melodiske fragmenter gennem Carsten Dahls helt egen tilgang til improvisation og komposition. Dahl har til lejligheden samlet et stærkt hold bestående af Palle Mikkelborg, Fredrik Lundin, Nils Bo Davidsen, Stefan Pasborg og strygere fra Ensemble Midtvest. Sammen med publikum i Den Sorte Diamant drager de under Copenhagen Jazz Festival 2019 ud på en rejse i soloimprovisationens uendelige skønhed og nærvær, som næppe kan blive meget andet end enestående.

Keith Jarretts verdensberømte solokoncert i operahuset i Køln tårner sig stadig højt over udgivelser med soloklaveret som bærende element. Albummet, der udkom på fremsynede ECM, har til dato solgt omtrent fire millioner eksemplarer verden over og inspireret soloekskursioner hos blandt andre Brad Mehldau og danske Carsten Dahl. Jarretts udflugt i øjeblikkets impulsive kreativitet var resultatet af modgang – han ankom til Køln med kraftige rygsmerter og et graverende søvnunderskud, der næsten fik ham til at aflyse koncerten ved synet af det halvramponerede flygel, der ved en fejl var stillet frem til ham på scenen i det tyske operahus.

Multiinstrumentalist og komponist Carsten Dahl anses i dag for at være en af landets mest innovative og geniale improviserende musikere. Pianisten begyndte faktisk bag trommerne i en alder af ni år, og allerede som teenager havde han sine første studiejobs. I sine tidlige 20’ere helligede han sig klaveret, inspireret af mentorer som Jørgen Nielsen og Butch Lacy. Dahls vidtrækkende talent lader til at være ubegrænset, og han udtrykker sig frit i jazztraditionen, hvor han som få andre udfolder sig som improviserende komponist på en original og historiefortællende måde – både solo og i en lang række konstellationer som festivalaktuelle Ginman/Blachman/Dahl og mange andre. Carsten Dahl har foruden sit virke som eftertragtet live-musiker også undervist på både RMC og Syddansk Musikkonservatorium, komponeret orkesterværker, medvirket på mere end 300 udgivelser og modtaget utallige priser og lovord fra anmeldere verden over.

Carsten Dahl “The Solo Songs of Keith Jarrett”
Onsdag, 10. juli, 20:00 i Den Sorte Diamant, Dronningesalen
Læs mere / Køb billet

Copenhagen Jazz Festival 2019 finder sted den 5.-14. juli på 120 venues. Programmet offentliggøres løbende på www.jazz.dk