Flere internationale navne melder deres ankomst på Copenhagen Jazz Festival


Flere nye internationale hovednavne er annonceret til Copenhagen Jazz Festival den 5.-14. juli: Den portugisiske fado-stjerne Mariza og bassisten Marcus Miller slutter sig til Gladys Knight på koncertsalsprogrammet i DR Koncerthuset, mens Hailey Tuck, Bo Sundström (Bo Kaspers Orkester), Dungen, Jamison Ross Quintet, Ronnie Cuber, Louis Hayes er på plads hos hhv. Hotel Cecil, Den Grå Hal, Pumpehuset og Jazzhus Montmartre

Med en kometlignende karriere har den Mozambique-fødte sangerinde Mariza markeret sig som en af de største stjerner på den globale scene for verdensmusik. Til sommer kan det københavnske publikum opleve fado-fænomenet Mariza for første gang, når hun optræder den 9. juli i DR Koncerthuset.

“Mariza er Portugals største fado-stjerne, og hendes fantastiske stemme er kendt og elsket af fans over hele kloden. Vi er utrolig glade for at kunne introducere Mariza for første gang på dette års Copenhagen Jazz Festival, hvor vi efterhånden har en tradition for at præsentere stærke kvindelige kunstnere med et verdensmusikalsk præg som fx Concha Buika, Anoushka Shankar og Oumou Sangaré for publikum i København,” siger festivalleder Kenneth Hansen.

For første gang siden koncerten på Gamle Scene i 2013 er basikonet Marcus Miller tilbage blandt hovednavnene på Copenhagen Jazz Festival, når han indtager DR Koncerthuset med den fusion af jazz, R&B og soul, der har gjort hans karakteristiske baslyd efterspurgt hos navne som Aretha Franklin, Bill Withers og Miles Davis. Marcus Miller har medvirket på flere end 500 albums, primært i rollen som bassist – men det er særligt hans egenskaber som sangskriver, multiinstrumentalist og producer for bl.a. Miles Davis, Luther Vandross, David Sanborn, Bob James, Chaka Khan og Wayne Shorter, der har sikret ham flere Grammy-priser. Marcus Miller blev for alvor berømt, da Miles Davis valgte netop ham til at producere og komponere musik til albummet “Tutu”. Han har desuden skrevet musik til film (for Spike Lee, Eddie Murphy m.m.) og til tv-produktioner, blandt andet som bandleder i Saturday Night Live.

I Pumpehuset kan man for første gang i Danmark opleve Snarky Puppy-trommeslageren Jamison Ross (billedet) med sin gruppe – præsenteret af Fringe Jazz. Den i New Orleans bosiddende trommeslager og sanger har en sjælden sammensætning af unik soulstemme og trommespil i verdensklasse. Han vandt i 2012 den prestigefulde “Thelonious Monk Jr. International Jazz Competition” og blev i 2015 nomineret til en amerikansk grammy for “Best Jazz Vocal Album”. Siden har han turneret med egne grupper og bands som Snarky Puppy og Jon Cleary.

Jazzhus Montmartre byder velkommen tre aftener med den amerikanske barytonsaxofonist Ronnie Cuber, hvis imponerende CV strækker sig over samarbejder med Frank Zappa og George Benson m.fl., mens den unge guitarist Jacob Artved har hentet den amerikanske trommeslager Louis Hayes (for bl.a. Cannonball Adderley, Horace Silver og Woody Shaw) til København.

Det svenske orkester Dungen spiller deres syrede hovedværk “Ta Det Lugnt” i Den Grå Hal den 13. juli, mens Hotel Cecil har Bo Sundström, kendt som forsanger i Bo Kaspers Orkester, og den fremadstormende amerikanske jazzsangerinde Hailey Tuck på programmet. Den 25-årige Hailey Tuck fra Texas har på ganske kort tid gjort et solidt indtryk med sin fængslende vokal, der drager paralleller til Billie Holiday og Ella Fitzgerald.

Copenhagen Jazz Festival 2019 finder sted på 120 venues den 5.-14. juli i København og på Frederiksberg. Programmet offentliggøres løbende her på Jazz.dk. Se programmet her.

5/7: Bo Sundström (SE) – Hotel Cecil
5-7/7: Jacob Artved Quartet feat. Louis Hayes – Jazzhus Montmartre
8-10/7: Ronnie Cuber Band (US) – Jazzhus Montmartre
9/7: Mariza (PT) – DR Koncerthuset, Koncertsalen
12+13/7: Gladys Knight (US) – DR Koncerthuset, Koncertsalen
12/7: Jamison Ross Quintet (US) – Fringe Jazz Fest / Pumpehuset
13/7: Dungen performing “Ta Det Lugnt” (SE) – Den Grå Hal
14/7: Marcus Miller (US) – DR Koncerthuset, Koncertsalen
14/7: Hailey Tuck (US) – Hotel Cecil