Fado-fænomenet Mariza gæster Copenhagen Jazz Festival for første gang


Med en kometlignende karriere har den Mozambique-fødte sangerinde Mariza markeret sig som en af de største stjerner på den globale scene for verdensmusik. Til tirsdag den 9. juli det københavnske publikum opleve fado-fænomenet Mariza for første gang, når hun optræder på Copenhagen Jazz Festival 2019 i DR Koncerthuset.

Mariza (PT) – Copenhagen Jazz Festival 2019
Tirsdag den 9. juli, kl. 20:00 i DR Koncerthuset
Læs mere / Køb billet

NB: Få billetter tilbage

“Mariza er Portugals største fado-stjerne, og hendes fantastiske stemme er kendt og elsket over hele kloden. Marizas musik har millioner af streams inden for en genre, som indtil årtusindeskiftet primært var kendt i Portugal og hos de mest inkarnerede fans, men som nu er et globalt fænomen,” siger festivalleder Kenneth Hansen: “Vi er utroligt glade for at kunne introducere Mariza for første gang på dette års udgave af Copenhagen Jazz Festival, hvor vi efterhånden har en tradition for at præsentere stærke kvindelige kunstnere med et verdensmusikalsk præg som fx. Concha Buika, Anoushka Shankar og Oumou Sangaré for et dansk publikum.”

Historien om Marizas vildtvoksende karriere er samtidig historien om en hel genres genkomst. I 1999 gik den måske mest afholdte fortolker af fadoen, Amália Rodrigues, bort. Hendes død blev med skæbnens ironi begyndelsen på en stigende interesse for den traditionelle udtryksform, der siden i hvert fald 1820’erne har kombineret middelhavslandenes lidenskab med en særegent portugisisk længsel og tristesse – saudade.

I forbindelse med dødsfaldet blev den endnu relativt ukendte Mariza bedt om at optræde med sin fado-sang i en transmitteret hyldest til Rodrigues’ musikalske arv. Hendes optræden førte til debutudgivelsen “Fado em Mim”, der solgte overvældende 100.000 eksemplarer i Portugal alene i en genre, der ellers var ved at gå i glemslen.

I løbet af de næste par år blev Mariza kendt som en af hovedkunstnerne i den New Fado-bevægelse, der siden har spredt sig over hele verden. Et af hendes største tidlige gennembrud kom, da hun i 2003 blev tildelt BBC Radio 3s pris for Best European Artist in World Music. Prisen førte til hendes britiske tv-debut på Later with Jools Holland, der bragte Marizas fortolkninger og originale sange ind i endnu flere hjem verden over.

Siden er det blandt andet blevet til olympisk duet med Sting, en European Border Breakers Award, Grammy-priser og -nomineringer, syv studiealbums – det seneste, “Mariza”, i 2018 – foruden et hav af koncerter i spektakulære venues som Carnegie Hall og Central Park, Royal Albert Hall og Operahuset i Sydney og nu altså også i Koncertsalen.

Copenhagen Jazz Festival og DR Koncerthuset er beærede over at kunne byde velkommen til en af fadoens allerstørste navne, når divaen Mariza optræder med sin inderlige sangstemme for tirsdag den 9. juli – for første gang i København.