Stor guide: Fem brasilianske topnavne på Copenhagen Jazz Festival


Et af verdensjazzens helt store arnesteder, Brasilien, er stærkt repræsenteret på årets Copenhagen Jazz Festival. Brasilien har siden 1960’erne været hjemsted for en lang række verdensberømte kunstnere, der alle har taget afsæt i hjemlandets særegne “música instrumental Brasileira” – både inden for landets egne genremæssige afgrænsninger og i bossa novaens møde med især amerikanske jazzmusikere.

Traditionen fortsætter den dag i dag, således også på festivalen, hvor du blandt andet kan opleve Airto Moreira og ægtefællen Flora Purim – to af de helt store fanebærere for den globalt orienterede fusionsjazz. Her er et udpluk af de mange kommende brasilianske højdepunkter:

 

Airto Moreira & Group with special guest Flora Purim (BRA) – few tickets left
Lørdag 6/7, kl. 20:00 – Jazz by the Sea / Kulturhuset Islands Brygge – Læs mere / Køb billet

Brasilianske Airto Moreira og Flora Purim er tilsammen og hver for sig to af hjemlandets vigtigste musikalske personligheder. Ægteparret kendt fra bl.a. Return to Forever, “Bitches Brew” og Hermeto Pascoals grupper har spillet en central rolle i fusionen mellem jazz og verdensmusik siden slutningen af 1960’erne. Efter en lang album-pause udsendte Airto Moreira forrige år albummet “Aluê” – som det første indspillet i hjemlandet – og dannede grundlag for den kunstneriske genforening med Flora Purim live. Det er på den baggrund, at det populære ægtepar fra fusionsmusikkens mest sprudlende og kreative periode kan opleves i de smukke omgivelser til Jazz by the Sea på Islands Brygge under Copenhagen Jazz Festival 2019. OBS. Der er meldt ‘få billetter’ til koncerten.

Læs mere: Amerikanske jazz-highlights på Copenhagen Jazz Festival 2019

 

Eliane Elias (BRA)
Fredag 12/7, kl. 19:30 – Tivoli, Glassalen – Læs mere / Køb billet

Brasilianske Eliane Elias er en af de største nulevende stjerner i jazzen. En fremragende pianist og sangerinde som har skabt sin helt egen stil – en blanding af jazz, bossa nova og samba. Elias dukkede op på den internationale jazzscene, da hun i 1982 kom med i den vidtberømte fusionsgruppe Steps Ahead med blandt andre stjerner som trompetist Randy Brecker og trommeslager Peter Erskine. Siden har Eliane Elias henrykket lyttere, anmeldere og publikum med et væld af soloudgivelser og koncerter. Det sker også på årets Copenhagen Jazz Festival, hvor hun i selskab med Tivoli Big Band og ægtemanden, bassist Marc Johnson, byder på ny musik fra sit kommende album. Aftenen byder også på velkendte numre fra Eliane Elias enorme repertoire og krydres med klassikere fra den store brasilianske sangbog.

 

Gilberto Gil (BRA) – waiting list
Fredag 10/7, kl. 21:00 – DR Koncerthuset, Koncertsalen – Læs mere / Køb billet

Den brasilianske guitarist, komponist, sanger og aktivist Gilberto Gil har altid haft evnen til at integrere nærmest alle aspekter af livet i sit virke – fra sine indledende favntag med bossa nova til sit mangeårige samarbejde med kollegaen Caetano Veloso og grund-læggelsen af tropicália-bevægelsen, sine fem år som kulturminister i hjemlandet (2003- 2008) og nu, som 76-årig, med udgivelsen af det seneste album “OK OK OK” (2018). Fra familielivets trummerum til politiske, sociale og kulturelle bevægelser i samtiden – alt er inspiration for Gil, enten til en ny sang, en melodi eller en opfindsom harmoni. Når Gilberto Gil optræder i Koncertsalen bliver han ikke alene flankeret af blæsere, kor, keyboards, guitar og percussion – med på scenen har han nemlig den brasilianske sangerinde Roberta Sá, der er et af hjemlandets største sangtalenter i eget navn. OBS. Der er på nuværende tidspunkt udsolgt til koncerten, men det er muligt at skrive sig på venteliste ved evt. afbud.

 

Joyce Moreno (BRA)
Fredag 12/7, kl. 17:30 – Joyce Moreno & Kenny Werner (BRA/US) – Læs mere / Køb billet
Fredag 12/7, kl. 20:00 – Joyce Moreno with Steen Rasmussen Quinteto feat. Leo Minax (BRA/DK) – Læs mere / Køb billet

Brasilianske Joyce Moreno har, siden hun udgav sit debutalbum i 1968, cementeret sin stjernestatus som sanger, guitarist og komponist både i hjemlandet og i resten af verden. I dag står Moreno som en af de væsentligste arvtagere til fordums musikalske ikoner som Elis Regina og Antonio Carlos Jobim. Under Copenhagen Jazz Festival 2019 optræder Joyce Moreno i to forskellige konstellationer – i duoformat med den amerikanske pianist Kenny Werner og i front for Steen Rasmussens stjernehold til et mix af brasiliansk saudade og nordisk melankoli.

 

Jaques Morelenbaum (BRA)
Søndag 14/7, kl. 15:00 – Roots & Jazz / Balders Plads – Læs mere / Fri entré

Den brasilianske cellist Jaques Morelenbaums trio har høstet ros verden over som et af de bedste bud på brasiliansk jazz i verdensklasse lige nu. Foruden sine virtuose og originale improvisationer har Morelenbaum medbragt nogle af de bedste sidemen, Brasilien har at byde på, nemlig guitarist Lula Galvao og trommeslager Raphael Barata. Jazzhus Montmartre præsenterede i 2018 to magiske aftener med Jaques Morelenbaum. I år står trioen klar til at indtage Balders Plads med deres legende og åbne improvisationer og næsten uendelige musikalske nysgerrighed.

Læs mere: Se alle koncerter på Copenhagen Jazz Festival 2019

Copenhagen Jazz Festival 2019 finder sted den 5.-14. juli på 120 venues.