Stor guide: Fem moderne klavertrioer på årets festival


Klavertrioen med bas, trommer og klaver er en af de mest ikoniske kombinationer i jazz på tværs af årtier, undergenrer og verdenshave. Klavertrioen er samtidig et velfortjent klassisk udtryk, der med klaveret som frontløbende akkord- og melodiinstrument formår at dække snart sagt alle afkroge af jazzens dybe harmoniske grundstemning.

Den helt særlige sammensætning er dermed en uundgåelig del af genren og selvfølgelig også årets Copenhagen Jazz Festival, hvor både europæiske og amerikanske klavertrioer lever i bedste velgående. Her er fem stærke bud:

 

Bill Charlap Trio (US)
Onsdag 10/7, kl. 20:00 – Bremen Teater – Læs mere / Køb billet

Den anerkendte jazztrio med den Grammy-vindende jazzpianist Bill Charlap, bassist Peter Washington og trommeslager Kenny Washington kommer til Bremen Teater under årets Copenhagen Jazz Festival. Blue Note-pianisten Bill Charlap har gennem årene spillet med bl.a. Phil Woods, Tony Bennett, Gerry Mulligan, Wynton Marsalis og er kendt for sine fortolkninger af populære amerikanske sange. Charlap er desuden kunstnerisk leder for Jazz in July Festival, som afholdes i New York, og har turneret kloden rundt og givet koncerter til anerkendte events som Jazz at Lincoln Center, the JVC Jazz Festival og The Hollywood Bowl.

 

Christian Sands Trio (US)
Torsdag 11/7, kl. 20:00 – Jazz by the Sea / Kulturhuset Islands Brygge – Læs mere / Køb billet

Som blot 30-årig er den amerikanske pianist Christian Sands allerede et af de mest efterspurgte pianister med jazz som hovedvirke. I løbet af de seneste år har han turneret verden rundt som bandleder (på Copenhagen Jazz Festival, North Sea Jazz m.fl.) og optrådte for nylig som sideman på albums med landsmændene Christian McBride og Gregory Porter. Til sommer vender Christian Sands tilbage med sin helt egen trio som hovednavn på Copenhagen Jazz Festival 2019 – denne gang i de smukke rammer på Jazz by the Sea.

 

Kenny Werner / Alex Riel / Mads Vinding – Bill Evans 90 Years Tribute (US/DK)
Lørdag 13/7, kl. 20:00 – Cowbell / Betty Nansen Teatret – Læs mere / Køb billet

Bill Evans regnes ikke uden grund for at være en af de allerstørste og mest indflydelsesrige jazzpianister nogensinde. Hans klaverspil på verdenshistoriens nok mest ikoniske jazzalbum, Miles Davis “Kind of Blue” står som en milepæl og dannede skole for alle efterfølgende jazzpianister. Og en af de ypperste pianister, der har formået at løfte arven fra Bill Evans, er den amerikanske toppianist Kenny Werner, der i 1979 i øvrigt var blandt de få udvalgte unge, der var inviteret til Bill Evans’ 50-års fødselsdag hjemme i legendens lejlighed i New York. Her spillede de for hinanden, og Evans var fuld af beundring for den dengang bare 27-årige Werner. Det danske trommeikon Alex Riel har også spillet med Bill Evans, bl.a. i nogle legendariske TV-optagelser sammen med den svenske sangstjerne Monica Zetterlund tilbage i 1960’erne.

 

Ginman/Blachman/Dahl
Lørdag 13/7, kl. 21:30 – Brorsons Kirke – Læs mere / Køb billet

Ginman/Blachman/Dahl udgør én af Danmarks fremmeste eksponenter for den moderne jazztrio. De tre gamle venner har spillet sammen i en årrække, og deres mål har altid været at arbejde som en selvstændig enhed omgivet af en række danske og internationale solister ved pladeindspilninger og koncerter. Lennart Ginman, Thomas Blachman og Carsten Dahl formår bedre end nogen anden dansk jazztrio at forene spiritualitet med frigjort energi og traditioner med fornyelse. Lørdag den 13. juli afrunder trioen festivalprogrammet i Brorsons Kirke med en intimkoncert i det smukke rum – trioens eneste koncert på Copenhagen Jazz Festival 2019.

 

Shai Maestro Trio (IL)
Lørdag 13/7, kl. 21:30 – Skuespilhusets foyer – Læs mere / Fri entré

Den israelske pianist Shai Maestro var kun 19, da bassisten Avishai Cohen spurgte ham, om ikke han ville være med i Cohens trio med Mark Guiliana. Maestro rejste verden rundt og indspillede i alt fire albums med Avishai Cohen Trio, blandt andet på Blue Note Records. Samarbejdet var medvirkende til, at han i 2011 kunne danne sin egen trio, der i 2018 fik kontrakt med giganten ECM Records. Sideløbende har han blandt andet bidraget til nye indspilninger med Avishai Cohen, Theo Bleckmann og Mark Guiliana Jazz Quartet til store kritikerroser. I dag er Shai Maestro blevet 32 år, men hans spil er uden sidestykke i hans generation. Det er introspektivt, lyrisk, virtuost, balanceret og viser en kunstner, der har fundet sin egen stemme.

Læs mere: Amerikanske jazz-highlights på Copenhagen Jazz Festival 2019

Copenhagen Jazz Festival 2019 finder sted den 5.-14. juli på 120 venues.