Stor guide: Lyrik møder jazz på Copenhagen Jazz Festival


Jack Kerouac gjorde det. Dan Turell gjorde det. Klaus Rifbjerg gjorde det. Mødet mellem jazzens løsslupne melodier og poesiens til tider fritsvævende versefødder har været en fast understrøm i moderne kultur, siden de hippe beat-poeter indtog samtidens jazzklubber bevæbnede med pen, frisind og stimulanser i efterkrigstidens boomende USA.

På årets Copenhagen Jazz Festival får du mulighed for at kigge direkte ind i endnu et jazzhistoriens faste holdepunkter, når en række danske digtere lader lyrikken klinge med musikalsk med- og modspil. Her er seks poetiske møder på Copenhagen Jazz Festival 2019:

 

Oliver Hoiness & Peter Laugesen
Fredag 5/7, kl. 20:00 – Husets Biograf, Huset-KBH – Læs mere / Køb billet

Under åbningsaftenen fredag d. 5. juli præsenterer guitaristen Oliver Hoiness og digteren Peter Laugesen et helt nyt samarbejde i Husets biograf. Oliver Hoiness er særligt kendt for sit virke i Skammens Vogn og medvirken i bands som Kira Skov og Caribisk. Digteren Peter Laugesen er en af de førende litterære skikkelser i det danske forfattermiljø og har siden sin debut i 1967 etableret et renomé som en sproglig fornyer. De seneste års tid har han kastet sig ud i en række spændende musikalske samarbejder og forenes denne aften med to af de mest anerkendte musikere på den danske scene. Med på trommer er nemlig P.O. Jørgensen, som bl.a. er kendt fra Global Guaranty Orchestra og har spillet i alverdens konstellationer, mestendels fra den eksperimenterende impro-scene både internationalt og lokalt.

 

Simon Toldam & Digtere
Tirsdag 9/7, kl. 22:00 – LiteraturHaus – Læs mere / Dørsalg

Simon Toldam har med sine fire DMA-priser og utallige anmelderroste udgivelser slået sit navn fast som en af de mest originale pianister i Danmark. Denne aften trækker han tre digtere ud af 00’erne og direkte op på scenen, blandt dem Claus Høxbroe, som er aktuel med ”Havens Fugle’ på Katolysiks Forlag og ‘Omkring på Kallerupbanen’ – en digtsamling om Danmarks ældste hundevæddeløbsbane.

 

Pia Tafdrup & Køs
Torsdag 11/7, kl. 21:30 – Brorsons Kirke – Læs mere / Køb billet

For første gang nogensinde kan Pia Tafdrups digte opleves sammen med musik, og det i samarbejde med tre markante og fremadstormende unge musikere fra den næste generation, nemlig trioen Køs (Maria Dybbroe, Valdemar Kragelund og Kristian Saarup). Koncerten er sammensat af temaer, som går på tværs af Tafdrups digtsamlinger fra hendes seneste værkserie om sanserne: ”Smagen af Stål” (2014), ”Lugten af Sne” (2016) og ”Synet af lys” (2018). Det er en meditativ, sanselig koncert hvor musikken gennem improvisation søger at understøtte og udvide oplevelsen af digtenes forskellige universer og betydninger. En koncert hvor ordenes billeder lydliggøres og får en ny abstraktion, og hvor musikken indfanges og kommer helt tæt på lytteren forbundet via vores fælles talte sprog.

Læs mere: Alle koncerter på Copenhagen Jazz Festival 2019

Tine Høeg & Simon Brinck + Nicolaj Stochholm & Søren Gemmer
Tirsdag 9/7, kl. 20:30 – Mellemrummet – Læs mere / Dørsalg

Forfatterne Nicolaj Stochholm og Tine Høeg og musikerne Søren Gemmer og Simon Brinck gæster MellemRummet til to møder mellem musik og ord. Tine Høeg debuterede i 2017 med “Nye Rejsende”, der vandt hende begejstrede anmeldelser og BogForums Debutantpris samme år. Simon Brinck har som guitarist arbejdet med toneangivende kunstnere som Thorbjørn Radisch Bredkjær (Bisse), Kentaur og Oh Land og som film- og teaterkomponist. Han fremelsker i oplæsningskoncerten med svimlende præcision et minimalistisk udtryk med elektronisk processerede guitarklange og melodiske forløb. Nicolaj Stochholm er en prisbelønnet digter, der med sine særegne poetiske rum og svimlende associationsstrømme forener og forvandler billeder af natur, krop og eksistens. Stochholm er kendt for sine snart milde, snart eksplosivt punkede oplæsninger og har sat den elektroniske musiker og pianist, Søren Gemmer, stævne. Med multiteksturelle klangflader sammensat af flygelsamplinger, gnistrende abstrakte beats og sakrale synthklange vrider han ny mening af Stochholms bjergtagende tekster.

 

Charlotte Munck & Søren Gemmer – Gilgamesh
Torsdag 11/7, kl. 20:30 – Sankt Markus Kirke – Læs mere / Fri entré

Sankt Markus Kirke på Frederiksberg har til Copenhagen Jazz Festival 2019 inviteret skuespilleren Charlotte Munck og den elektroniske musiker Søren Gemmer til at undersøge og improvisere over uddrag af Gilgamesh, et af verdenslitteraturens absolut ældste hovedværker. Ord og musik mødes her i en tværkunstnerisk omsmeltning af værket. Nedslag i epossets urskov af passioneret filosofi og arkaisk dunkeltsmukke sprog undersøges gennem Muncks distinkt nærværende læsning og Gemmers iturevne reallyde og livesamplinger af den talende stemme, fremkaldt kvadrofonisk fra kirkerummets fire hjørner.

 

Pia Juuls lyrik møder Gustaf Ljunggrens musik
Søndag 14/7, kl. 16:00 – Ingolfs Kaffebar – Læs mere / Køb billet

Pia Juuls lyrik møder Gustaf Ljunggrens musik til denne koncert, som præsenteres eksklusivt på Ingolfs Kaffebar. Det lyrisk-musikalske møde bliver suppleret af Bo Rande (Blue Foundation, The William Blakes).

 

Copenhagen Jazz Festival 2019 finder sted den 5.-14. juli på 120 venues.