Vestafrikansk kvindeikon til Copenhagen Jazz Festival 2019: Oumou Sangaré indtager Koncertsalen for første gang


Den maliske superstjerne Oumou Sangaré har begejstret publikum verden over med socialt engagerede sange og en unik stemme, som har givet hende tilnavnet ”Sangfuglen fra Wassoulou”. Efter flere udsolgte koncerter på Copenhagen Jazz Festival vender Oumou Sangaré tilbage til København som et af festivalens hovednavne – og kan opleves for første gang i DR Koncerthusets koncertsal

Oumou Sangaré (ML) – Copenhagen Jazz Festival 2019
Søndag 7. juli, 20:00 i DR Koncerthuset

Billetter er i salg fra fredag 29. marts kl. 10.00

Oumou Sangaré blev opdaget af guitaristen og landsmanden Ali Farka Touré som ganske ung og debuterede med ”Mousoullou” på World Circuit Records i 1990, der blev solgt i 200.000 eksemplarer og med det samme gjorde Sangaré til en af Vestafrikas største musikalske stjerner. Sangene tog udgangspunkt i den rige musikalske tradition i Mali og cirklede om emner som polygami, svangerskab og kvinderollen i en mandsdomineret verden.

Mere end 25 år og fem studiealbums senere vendte Oumou Sangaré i 2017 tilbage med albummet “Mogoya”, der blev fremhævet som et mesterværk af internationale medier og også herhjemme, hvor GAFFA gav albummet 6 stjerner. Hendes lyd har fortsat dybe rødder i Wassoulou-regionen i Mali, men “Mogoya” rækker også ind i fremtiden med elektrisk guitar, bas og synth, der supplerer traditionelle instrumenter som n’goni, karinyan og kalabas.

Både som musiker, kvinderetsforkæmper og selvstændig forretningskvinde er Oumou Sangaré en ekstraordinær skikkelse, hvis status blot er steget gennem årene. Hun er United Nations’ Goodwill Ambassador, modtager af UNESCO International Music Prize og har samarbejdet med kunstnere som Bela Fleck, Dee Dee Bridgewater, Ali Farka Touré, Tony Allen og Alicia Keys.

Derfor er det med stor glæde, at Copenhagen Jazz Festival og DR Koncerthuset kan byde velkommen til et af Vestafrikas største musikalske navne, når Oumou Sangaré for første gang indtager den vellydende Koncertsalen – hvor man også kan opleve Mariza (9. juli), Gilberto Gil (10. juli), Gladys Knight (12.+13. juli) og Marcus Miller (14. juli).

“Mesterligt af den afrikanske sangfugl!” – “Mogoya”, seks stjerner i GAFFA.

“Oumou Sangaré er en udfordrer. En sanger og sangskriver, der med afsæt i traditionel malinesisk musik tager kontroversielle emner op med en smukt svungen stemme. Hun synger om kvinders rettigheder, går i kamp for ligestilling og mod fattigdom, machokultur, arrangerede ægteskaber og polygami. Hun blev selv født ind i en polygam familie med to hustruer. Men Oumou Sangaré er også en samlende karakter, en superstjerne i Wassoulou-regionen i Vestafrika. Et område, hvor grænserne mellem Mali, Elfenbenskysten og Guinea mødes, altså en region, der er blevet splittet af kolonitidens nyoptrukne grænser.” – Information

“Koncerten på Copenhagen Jazz Festival blev en triumf, hvor den elskede sangerinde var foran et publikum, som var mere end klar til hende og hendes kunst. Og fra første færd var Oumou Sangaré uhyre velsyngende, som hun har været de sidste år, hvor karrieren for alvor er kommet op på de højeste nagler.” – live-anmeldelse, fem stjerner i GAFFA

Copenhagen Jazz Festival 2019 finder sted på 120 venues den 5.-14. juli i København og på Frederiksberg. Programmet offentliggøres løbende på Jazz.dk.