Ethiojazz-legenden Mulatu Astatke giver koncert i DR Koncerthuset d. 9. maj


Man kan ikke sige ethio-jazz uden samtidig at sige Mulatu Astatke. Den nu 76-årige arrangør og vibrafonist står som hovedarkitekten bag den gyldne musikalske æra i 70’ernes Etiopien og har inspireret musikere frem til i dag. Astatkes elskede ethio-jazz klinger særligt velkendt hos fans af Jim Jarmusch-filmen “Broken Flowers” og tv-programmet Nak & Æd. Lørdag den 9. maj 2020 indtager han DR Koncerthuset.

Mulatu Astatke blev født i Jimma i Etiopien, men rejste allerede som teenager til London og siden til New York og Boston for at studere. Her blev han den første afrikanske studerende nogensinde på det prestigefyldte Berklee College of Music. Inspireret af 60’ernes fusion af latin og jazz begyndte han at eksperimentere med en musik, der blandede hjemlandets toner med den amerikanske jazz, hvor hans store forbilleder var Duke Ellington, Miles Davis og Gil Evans.

På en rejse tilbage til Addis Ababa kunne Mulatu Astatke mærke, at atmosfæren i hjemlandet havde ændret sig. Mod slutningen af 60’erne blev landet gradvist mere liberalt, Addis Ababa blev til ‘Swinging Addis’, og snart var musiklivet domineret af populærmusik lavet i Etiopien med lokale stjerner som bl.a. Mahmoud Ahmed og Getachew Mekuria.

Mulata Astatke flyttede hjem og blev den ledende sangskriver, arrangør og producer for pladeselskabet Ahma Records. Mellem 1969 og 1974 var der stort set ikke en udgivelse på selskabet, der ikke bar Mulatu Astatkes klare aftryk. Astatkes unikke kendskab til den internationale jazz resulterede i flere legendariske soloudgivelser og ramte ned på en scene, hvor Vestens jazz og funk mødte de østafrikanske melodier og traditioner – og ethio-jazzen var født.

Den gyldne æra for etiopisk musik i 70’erne kan blandt andet takke Mulatu Astatke for at introducere instrumenter som vibrafon og congas samt for storslåede arrangementer med keyboards, percussion og orgel. Mens Astatke selv fokuserede på instrumentalmusik, blev han samtidig en ikonisk komponist/bandleder for hjemlandets stjerner, og i 1973 turnerede han med Duke Ellington rundt i Etiopien som special guest.

I de seneste år har ethio-jazzen igen vundet terræn – Mulatu Astatkes musik er blevet genopdaget af filmmagere, samplet af producere som Nas, Kanye West og Madlib, og den er blevet opdaget af vinylsamlere og genudgivet af Éthiopiques og Strut Records. Nye lyttere kom med, da Jim Jarmusch gjorde Astatkes musik til det bærende soundtrack i ‘Broken Flowers’, og herhjemme vil folk nikke genkendende til Astatkes hypnotiserende tema fra ‘Nak og Æd’.

I det seneste årti har Mulatu Astatke turneret med et yngre band, der har bragt ham verden rundt til prestigefyldte festivaler som bl.a. Primavera Sounds, Montreux Jazz Festival og Copenhagen Jazz Festival, hvor han gav to udsolgte koncerter i 2018. Derfor er det med stor glæde, at DR Koncerthuset og Copenhagen Jazz Festival kan præsentere ethiojazz-legenden Mulatu Astatke lørdag den 9. maj i Studie 2.

Mulatu Astatke (ET)
Lørdag 9. maj, kl. 21.00 i DR Koncerthuset
Billetpris: 330 + gebyr (ståpladser)

KØB BILLET