Jazz by the Sea er tilbage med Makaya McCraven, Avishai Cohen, Nate Smith, Ginne Marker, Little North m.fl.


Tag med på rundtur i jazzens mangfoldige verden, når Copenhagen Jazz Festival og Kulturhuset Islands Brygge endelig igen til sommer præsenterer koncerter med musikalsk udsyn på havnefronten. Under temaet Jazz by the Sea inviteres publikum til otte forrygende aftener på en af festivalens største og mest populære scener – for første gang siden 2019!

Hvad enten man kender Nate Smith fra The Fearless Flyers eller fra José James’ ”gamle” band, så er man ikke i tvivl om, at denne trommeslager er noget helt særligt. Uanset om Smith spiller jazz, hiphop, rock eller R&B, så sker det med en sjælden kombination af kontrolleret urkraft og finesse, som uden problemer placerer ham i kategorien ”en af verdens bedste, nulevende trommeslagere”. I de senere år har Smith taget sig tid til sine egne projekter, bl.a. bandet KINFOLK, hvis debutalbum ”Postcards from Everywhere” (fra 2017) blev nomineret til hele to Grammy’er. Sidste år udkom opfølgeren ”See the Birds” (Edition Records), og anmelderne var ikke i tvivl; Nate Smith + KINFOLK er lige netop den musik, vi har brug for i disse år.

Nate Smith + KINFOLK (US) – Jazz by the Sea 2022
Lørdag d. 2. juli, kl. 20:00 – Kulturhuset Islands Brygge
Læs mere / Køb billet

Niels Jørgen Steen er intet mindre end en legende i dansk jazz. Han har spillet med musikere som Ben Webster, Dexter Gordon og Eddie ”Lockjaw” Davis, turneret med Count Basies big band og endda midlertidigt overtaget hans plads ved klaveret. Monday Night Big Band spiller swing og bebop (Cole Porter, Jerome Kern, Duke Ellington, Count Basie m.fl.), arrangeret af kapelmester Niels Jørgen Steen og tilført hans suveræne greb om big band-traditionen. Publikum kan se frem til det forrige århundredes guldalderjazz for stororkester, ført ind i 2022 af evigt ungdommelige Steen og hans velspillende hold af musikalske håndlangere.

Niels Jørgen Steens Monday Night Big Band
Søndag d. 3. juli, kl. 20:00 – Kulturhuset Islands Brygge
Læs mere / Køb billet

Den anmelderroste singer/songwriter Ginne Marker har for alvor sat sine fodspor i det danske musiklandskab. I 2020 modtog Ginne Marker to Carl-priser som Årets Talent og Årets Jazzkomponist og fulgte op med udsolgte koncerter i hele landet, hvor GAFFA i en anmeldelse kvitterede med at skrive: “Nutidens guitargud er åbenbart en nordjysk kvinde midt i 20’erne. Hvilket egentlig var på tide.” Ginne kan med sine smukke og originale sange, sit fremragende guitarspil og sin rørende stemme virkelig formidle store følelser på en lavmælt og underspillet måde. Kald det pop, jazz, singer/songwriter. Musikken favner det hele og har inderlighed og stærk historiefortælling som sin røde tråd.

Ginne Marker – Jazz by the Sea
Mandag d. 4. juli, kl. 20:00 – Kulturhuset Islands Brygge
Læs mere / Køb billet

Med en fængslende filmisk lyd og en varm, intens tilstedeværelse, inviteres publikum fra første anslag, ind i musikkens dybder. Lyden af Little North er langt større end den klassiske klavertrio-konstellation lægger op til. I en smeltedigel af moderne minimalisme og nordisk jazz tradition og med en intensitet der trækker tråde til New Yorks jazzscene, tilføjer Little North det næste spændende kapitel i historien om skandinavisk jazz. Little North står på tærskel til et stort gennembrud efter tre anmelderroste albums på tre år. Deres nyeste udgivelse “Familiar Places” blev rost til skyerne i Politiken: ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ “Et meget smukkere dansk jazz-album kommer man ikke til at høre i år” – bedøm selv, når den unge klavertrio giver koncert i smukke omgivelser på havnefronten.

Little North – Jazz by the Sea
Tirsdag d. 5. juli, kl. 20:00 – Kulturhuset Islands Brygge
Læs mere / Køb billet

Den amerikanske producer og trommeslager Makaya McCraven har siden 2015-udgivelsen ”The Moment” fremstået som en af de mest interessante stemmer i krydsfeltet mellem international jazz og moderne soul. Med fire solide udgivelser i eget navn repræsenterer McCraven en voksende generation af genrekrydsende musikere, som har blikket rettet mod fremtiden uden at miste forbindelsen til vigtige landvindinger i musikhistorien – ikke mindst dem man kan finde i McCravens musikalske kraftcenter af en hjemby, Chicago.

Makaya McCraven (US) – Jazz by the Sea 2022
Onsdag d. 6. juli, kl. 20:00 – Kulturhuset Islands Brygge
Læs mere / Køb billet

Jomi – med det borgerlige navn Signe Høirup Wille-Jørgensen – har i to årtier markeret sig som en kompromisløs dansk kunstner. Hun har blandt andet kastet sig over støjrock, bigband-jazz og eksperimenterende klavermusik. På 2021-udgivelsen ”Lyst” (som blev kåret som ”Årets Album” af Gaffa) åbnede Jomi døren til et personligt, dansksproget univers i spændingsfeltet mellem sofistikeret jazzpop, singer-songwriting og indierock – og med erklærede forbilleder i navne som Joni Mitchell, Scott Walker og PJ Harvey. Kunstnerisk bevæger Jomi sig rundt i kontrasternes landskab. Der er ingen kunstneriske benspænd, men i stedet et nysgerrigt, voksent legebarn, der frit og åbent har fundet musikken præcis, hvor den tog hende hen.

Jomi & Frihedskæmperne – Jazz by the Sea 2022
Torsdag d. 7. juli, kl. 20:00 – Kulturhuset Islands Brygge
Læs mere / Køb billet

Avishai Cohen er en de vigtigste trompetstjerner på den internationale jazzhimmel i disse år. Den israelsk-fødte musikers musikalske udtryk går hånd i hånd med en dyb, kompositorisk åre, hvad enten der er tale om Triveni-trioen eller hans albumaktuelle kvartet, som indtager scenen ved Islands Brygges havn denne aften. Cohen har i de senere år haft et tæt samarbejde med ECMs superproducer Manfred Eicher, og tidligere i år kom albummet ”Naked Truth”, som er en poetisk og dybt musikalsk åbenbaring.

Avishai Cohen Quartet (IL) – Jazz by the Sea 2022
Fredag d. 8. juli, kl. 20:00 – Kulturhuset Islands Brygge
Læs mere / Køb billet

Guiding Star Orchestra er et kollektiv af musikere bestående af bl.a. Morten McCoy (Bremer/McCoy), Zigge Kreutzmann (Wafande, Djämes Braun), Tobias Elof m.fl., der sammen deler en forkærlighed til roots-reggae musikken. Med en stor respekt for de tidlige år i reggaens og dubbens historie, forsøger kollektivet at skabe en dyb, disciplineret meditation, der samtidig leverer en instrumental, rytmisk og boblende vibration til lytteren. Deres singler er blevet spillet af flere af de største europæiske soundsystems, heriblandt King Shiloh, Fatman Sound og Blackboard Jungle, ligesom den legendariske, engelske DJ David Rodigan gentagne gange har spillet Guiding Star-tunes i sit radioprogram på BBC Radio 1Xtra. I 2019 udgav kollektivet debutalbummet “Natural Heights”, der ligeledes har fået opmærksomhed i både danske og udenlandske reggaemiljøer.

Guiding Star Orchestra – Jazz by the Sea 2022
Lørdag 9. juli, kl. 20:00 – Kulturhuset Islands Brygge
Fri entré

Døre åbner kl. 17:00. Bryggens Spisehus har åbent fra kl. 17:00 og serverer i forbindelse med koncerterne en tapastallerken, som kan tilkøbes i forsalg for 155 kr (normalpris 175 kr).

Copenhagen Jazz Festival 2022 finder sted fra 24. juni til 10. juli på 120 venues i hele hovedstaden. Programmet offentliggøres løbende her på Jazz.dk.