Highlights 5. juli – Copenhagen Jazz Festival 2024 åbner med musikalske møder på en af festivalens mest traditionsrige scener


Copenhagen Jazz Festival 2024 begynder fredag d. 5. juli, og med den følger daglige anbefalinger, der lander i din indbakke under hele festivalen. Læs med og bliv klogere på nogle af dagens absolutte højdepunkter

Åbningsdagen på årets Copenhagen Jazz Festival betyder først og fremmest et velkomment gensyn med den traditionsrige jazzplæne i Kongens Have, der i år blandt andet lægger ramme til koncerttemaet Krydsklange, hvor klassisk musik og jazzen mødes på bedste vis. Under temaet finder man blandt andet den officielle åbningskoncert, Moondog Celebration, hvor en ny nordisk supergruppe anført af Jeppe Zeeberg og Anders Holst hylder den ikoniske outsider-komponist med både “greatest hits” og hidtil uopførte værker.

En anden supergruppe er internationale ØKSE, der med danske Mette Ramussen, amerikanske Savannah Harris, haitianske Val Jeanty og svenske Petter Eldh indhyller Hotel Cecil i et medrivende, elektronisk/punkjazzet lydtæppe fredag aften. Den franske multiinstrumentalist og sanger Cyrille Aimee er ikke ligefrem punk – til gengæld kan publikum på Den Røde Plads se frem til en koncert, der både rummer stor humor, skønhed og karisma.

Musikalsk skønhed er også et af nøgleordene med dagens danske højdepunkter, der blandt andet tæller jazzdivaen Sinne Eegs favntag med den afdøde legende og forbillede Sarah Vaughans arvegods i DR Koncerthuset. I Bremen Teater opfører DMA-vinder Nana Rashid sine længselsfulde og intense, men dog sært beroligende sange i selskab med sit faste band Little North. Guitarist Anna Roemer (KALEIIDO m.fl.) går mere instrumentalt til værks, når hun præsenterer musikken fra sit anmelderroste soloalbum “Blåregn” i optimale rammer i Brorsons Kirke.

Festivalens første fredag er også lig med de første koncerter i den populære og hyggelige Byhave ved Pumpehuset. I alt 20 koncerter og fem talks under temaet Song X bliver det til under Byhavens åbne himmel på årets festival – de første to med henholdsvis den fremadstormende, herboende svenske trommeslager og komponist Cornelia Nilsson og hendes klassiske, men dog moderne triojazz og med David Miilman Groups vellydende og fusion-duftende genresprængninger.

Copenhagen Jazz Festival er som altid garant for en lang række oplevelser med globalt udsyn. Fredag er ingen undtagelse – Brønshøj Vandtårn præsenterer afrobeat-gruppen Sunbörn (tidl. The Kutimangoes) med rapikonet Karen Mukupa som helt særlig gæst samt sanger og sangskriver Isabel Novella fra Mozambique med besøg af blandt andre sanger og guitarist fra Togo, Alain Apaloo. På Blågårds Apotek kan du opleve rytmer fra både Vest- og Østafrika i selskab med den frygtløse og dansable trio Akabanga.

Udvalgte highlights 5. juli

15:00 – KRYDSKLANGE: Moondog Celebration – Official Festival Opening → Kongens Have
16:00 – Mathias Heise med Tivoli Orkestret → Tivoli
17:00 – Cornelia Nilsson Trio → Byhaven Pumpehuset
17:00 – Nikolaj Hess Trio feat. Lucky Lo → Brønshøj Vandtårn
19:00 – David Miilmann Group → Byhaven Pumpehuset
19:00 – Las Lloronas (BE) + Judith Parts → KLEIN – Karens Minde Kulturhus
19:30 – Sunbörn feat. Karen Mukupa → Brønshøj Vandtårn
19:30 – Josefine Cronholm EMBER (SE/DK) → KoncertKirken
20:00 – Nana Rashid – A Night For Betty – FÅ BILLETTER → Bremen Teater
20:00 – ØKSE – Mette Rasmussen, Savannah Harris, Val Jeanty, Petter Eldh (US/DK/HT/SE) → Hotel Cecil
20:00 – Jan Lundgren/Ulf Wakenius Quartet “A Tribute to Oscar and Duke” → Jazzhus Montmartre
20:30 – Jacob Karlzon & Viktoria Tolstoy (SE) → Musikhuset København
21:00 – Sinne Eeg “Celebrating 100 Years of Sarah Vaughan” → DR Koncerthuset, Studie 2
21:00 – Anna Roemer “Blåregn” (solo) → Brorsons Kirke
21:00 – Akabanga – OBS. AFLYST → Blågårds Apotek
21:00 – Maria Faust Jazz Catastrophe (EE/DK) → KoncertKirken
21:00 – Cyrille Aimée (US) → Roots & Jazz Copenhagen / Den Røde Plads
22:00 – Isabel Novella (MOZ) → Brønshøj Vandtårn
23:59 – VS Doom → ILK / 5e

Alle dagens koncerter: www.jazz.dk/koncerter
Se spilleplanen for udvalgte highlights: www.jazz.dk/highlights
Lav dit eget program i appen: www.jazz.dk/app
Køb årets kunstplakat: www.jazz.dk/shop

Copenhagen Jazz Festival 2024 begynder den 5. juli og fortsætter frem til 14. juli hos flere end 120 spillesteder og arrangører i hele byen. Tak til Statens Kunstfond, Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune.