Jazznyt: Aktuelle jazzgrupper viser formatet med ambitiøse musikvideoer


Af Niels Overgård / www.jazznyt.com
Publiceret 30. oktober 2017.

Jazz og musikvideoer er ikke dagligdagskost. Der er alligevel indenfor de senere år dukket nogle seriøse bud på blandingen af jazz og levende billeder op. Det er videoer, der efterfølgende er lavet til musikken. Det er altså ikke koncertoptagelser, men selvstændige billeder der underbygger og udvider det musikalske univers.

Til August Rosenbaums kommende album Vista, der udkommer d. 24. november, er der et par sange ude med tilhørende levende billeder. At musikken i høj grad skruer forventningerne til albummet i vejret er der ingen tvivl om. Den første video, Nebula, er lavet af Andreas Emerius via det kulturelle laboratorium, prxjects.com, der er økonomisk støttet af Mercedes-Benz. Den er en stemningsmættet og æstetisk smuk oplevelse, hvor musik og billeder kommunikerer direkte med hinanden.

Den næste video fra samme album Calling Out er supersimpel. På sangen har August Rosenbaum medtaget Philip Owusu på sang. Vi er ovre i Flying Lotus-land. Et lækkert slow motion r’n’b-nummer med underliggende jazzknaster. Den superminimalistiske video viser Rosenbaum i forskellige belysninger.

SVIN har siden starten brugt videoer som et supplement til deres udgivelser. How Deep Is Your Love fra 2013-EP’en Secretly We Are Gay er insisterende stærk på billede og lydside. Den er lavet af Søren Lundvall Danielsen og Simon Kjær Christiansen. Den er afspillet over 12.000 gange på youtube og kan sagtens tåle at blive set igen.

Fra 2016-albummet Missionær kommer det sfæriske doom-jazz nummer Dødskontainer, hvor billeder fra spiserøret og mavesækken blandes med skraldevogne der tømmes på lossepladsen. Videoen er lavet af Blake Nicotine. Det er stærke sager, hvor man ikke efterlades upåvirket.

Den århusianske kvartet Røgsignal udsendte sidste år albummet Pletter på solen. I anmeldelsen af det anbefalelsesværdige album skrev jeg, at “Det er filmisk stemningsfuldt – som lytter flyder man hurtigt med i den gode stemning.” At det også fungerer godt sammen med billeder blev tydeligt, da bandet i starten af oktober udgav musikvideoen “Der løber meget vand i åen”. Videoen er lavet af Christian Duus og Per Krogh. Her følger vi langturschaufføren Peter Paris ned gennem Europa.

Tidligere i år kom musikvideoen Safari. Her er vi med en udstoppet ræv på vej gennem Århus og videre ud i dyrehaven ved Marselisborg på jagt efter et rådyr. Om det ender lykkeligt, handler primært om man er rådyr eller ræv.

Trioen Fabel udgav i sommers et album, der ganske vist udkom på CD, men fra starten tænkt som en visuel udgivelse. 28 numre og 8 numre med billeder lavet af André Hansen. Trioen består af Jakob Sørensen på trompet, Jens Mikkel på bas og Kasper Staub på piano. Som med Beyoncé’s Lemonade er der en video til hver eneste nummer. Vi starter på en varm dansk sommerdag med nummeret De Vandrende. Les Feuilles viser en gruppe unge mennesker i sort/hvid på en regnvåd aften med bål på asfalten. Stærekasser viser nogle unge mennesker med hvid maling. Står på tæer er med en kvinde der ser på billeder, henter vand og ser sin mand falde om i græsset. I nummeret Stork følger vi en arkæolog. I videoen til Ni Buk ser vi en balletdanser. Vi er med i skoven sammen med en jæger på nummeret Uden titel. I det sidste nummer, Mundelstrup ser vi en ung pige gående i et kondemneret(?) rum i Mundelstrup. Det er situationer der ligner hverdag og passer godt sammen med trioens nordiske tone.

Det sidste band Abekejser har endnu kun udgivet deres musik via to musikvideoer. Den første St. Puma kom sidste år. Bandet spiller nutidig fusion med en god portion afro inspiration. Videoen er en tegnefilm lavet af Kristoffer Ottesen og Peter Kjærgaard. Den handler om at der fest i abekejserens tempel i junglen, mens kejserens agent St. Puma er mere optaget af, at der foregår noget underligt i skoven.

Anden video fra Abekejser er Eden Haze. Det er også en tegnefilm. Denne gang er den lavet af Evgeni V. Hristov. Stemningen er mere dyster denne gang på et nummer med et tungt slæbende beat.

Læs også: Månedens anbefalinger fra Jazznyt – oktober/november 2017