Highlights i efteråret: Globale navne og genrefornyere gæster København


Efteråret en højtid for folk, der også elsker at høre levende musik uden for festivalsæsonen. Udbuddet af livekoncerter i København har aldrig været større, og det følger Jazz.dk op på med nyheder, anbefalinger og en koncertkalender, der dækker hele året – også uden for Copenhagen Jazz Festival og Vinterjazz.

Her kan du læse mere om 10 af efterårets koncerter med kunstnere, som alle arbejder aktivt med genreskel – hvad enten de bygger videre på lokalt forankrede musiktraditioner eller kaster alle konventioner op til genforhandling. God fornøjelse!

Læs mere: Se alle kommende koncerter i København

 

Anouar Brahem (TN)
Den tunesiske oud-spiller og komponist Anouar Brahem (billedet) er med sin fusion af klassisk arabisk musik, folkemusik og jazz en af de største musikalske fornyere fra sin generation. Til oktober opfører han sit stemningsmættede og anmelderroste album “The Astounding Eyes of Rita” i Den Sorte Diamants Dronningesal til en sjælden koncert på dansk jord.

“The Astounding Eyes of Rita” udkom på legendariske ECM Records til anmelderroser i 2009. Med sig i Dronningesalen har Brahem alle tre musikere fra indspilningerne – den libanesiske percussionist Khaled Yassine, den tyske klarinettist Klaus Gjesing samt svenske Björn Meyer på kontrabas. Sammen genskaber de de billedskabende stemninger fra albummet, der blandt andre fik anmelder Phil Johnson fra The Independent til at finde de store roser frem med ordene: “Denne kvartetindspilning overgår alt, jeg endnu har hørt fra ham.”

26/10, kl. 20:00 i Den Sorte Diamant, Dronningesalen

Læs mere / Køb billet

 

The Mystery of the Bulgarian Voices feat. Lisa Gerrard
The Bulgarian State Television Female Vocal Choir blev dannet i 1950’erne med det formål at fremføre autentisk bulgarsk folkemusik på nationalt tv og radio. I forbindelse med udgivelsen af deres Grammy-vindende andet album, skiftede koret i 1975 navn til Le Mystere des Voix Bulgares – eller The Mystery of the Bulgarian Voices. Oplev koret i unik samsang med Dead Can Dance-sangerinden Lisa Gerrard.

18/10, kl. 20:00 – DR Koncerthuset, Koncertsalen
Læs mere / Køb billet

 

Kokoko! (CD)
Det congolesiske kollektiv KOKOKO! skaber på deres hjemmelavede instrumenter hypnotisk, polyrytmisk dansemusik, der starter euforiske fester overalt i verden. Bandet har base i hovedstaden Kinshasa, hvor de på DIY-scenen har været med til at revolutionere den ekspressive musikgenre tekno kintueni. Ved hjælp af metaldåser, motordele og plastbeholder, som de selv indsamler, fremtryller kollektivet deres unikke, eklektiske musik.

16/11, kl. 20:00 – Vega
Læs mere / Køb billet

 

Tinariwen (ML)
Gennem de sidste 18 år har Tinariwen skabt sig et navn på den internationale musikscene ved at danne en ny genre – Sahara-blues – som ikke bare taler til publikum, men også til store navne såsom Thom Yorke, Damon Albarn og Robert Plant. På deres seneste udgivelse, “Elwan” (2017), kan de også prale med gæsteoptrædender af blandt andre Kurt Vile, Matt Sweeney, Flea og Mark Lanegan.

28/10, kl. 20:00 – Amager Bio
Læs mere / Køb billet

 

Nihiloxica (UG)
Nihiloxica består af de to engelske producere Spooky-J og pq samt Nilotica Cultural Ensemble, det syv mand store percussionorkester fra Kampala i Uganda. Sammen skaber de en hårdtpumpende Buganda-techno, som forener atmosfæriske elektroniske forløb med oprindelige percussion-traditioner. Glæd dig til den hypede ugandiske gruppe slår vejen forbi ALICE.

30/10, kl. 20:00 – ALICE
Læs mere / Køb billet

 

Circuit des Yeux (US)
Circuit des Yeux – alias amerikanske Haley Fohr (billedet) – er en usædvanlig sangerinde med en dyb og rå stemmeføring og et atmosfærisk univers, der trækker på både syret folk, dramatisk rock, avantgarde, elektroniske klange og jazzet improvisation. Udtrykket kan forekomme indadvendt, men indfanger alligevel lytteren med en ufattelig intensitet.

Musikkens rå og foruroligende nærvær løftes af en stemme, som kan lede tanken hen på dramatiske vokaler som Diamanda Galás, Patty Waters og Odetta i skøn forening. En stemme, der kan glide fra dommedagstungt mørke til flænsende skrig. Fohr har samarbejdet med navne som Bonnie ‘Prince’ Billy, Bill Orcutt og Sonic Youths Lee Ranaldo, og sidstnævnte har da også fremhævet hende som en af USAs mest spændende musikere lige nu.

8/10, kl. 20:00 på ALICE
Læs mere / Køb billet

 

Ezra Collective (UK)
Britiske Ezra Collective bringer en nærmest overnaturlig tilgang og umættelig sult til deres musik ved at blande afrobeat, reggae, jazz og hip hop med en meget kontemporær London-lyd. De er et produkt af Londons kulturelle pluralisme og konstant skiftende musikalske udtryk og gengiver dette i deres musik med overdøvende musikalitet og professionalisme.

4/11, kl. 20:00 – Vega
Læs mere / Køb billet

 

Cykada (UK)
London-gruppen Cykada – med medlemmer fra bl.a. Myriad Forest og Ezra Collective – har med deres på én gang raffinerede og rå musikalske mash-up taget publikum med storm. Her grænser Vestafrika op til Østeuropa, og tyrkisk tonalitet smider high fives til flamenco, samtidig med at virvaret er forankret i hjembyens klubscene. Samme aften optræder danske, pladeaktuelle Debre Damo Dining Orchestra.

19/9, kl. 20:00 – Stengade / Jazz Club Loco
Læs mere / Køb billet

 

Girls in Airports
De fem bandmedlemmer fra Girls in Airports fandt sammen i 2009, og siden har de konstant søgt at udvide deres lydunivers med nye musikalske inspirationer på tværs af moderne jazz, global folklore, minimalisme, synthesizer-musik og en atmosfærisk lyd. Det har gjort bandet til et populært navn blandt publikum ude i verden såvel som på Copenhagen Jazz Festival, hvor Girls in Airports spillede til den officielle åbning i 2019.

13/10, kl. 20:00 – Jazzhus Montmartre
Læs mere / Køb billet

 

Goat (JP)
Den japanske kvartet er et helt særligt orkester, både mht. teknisk kunnen, musikalsk udtryk og perfekt orkestrerede koncerter. I front er komponist Koshiro Hino, som skaber Goats musikalske univers ud fra et grundprincip om, at arrangementet af klangfarve og rytmik skal prioriteres over det melodiøse og harmoniske indhold. Resultatet er et stoisk, køligt og nærmest post-humant udtryk.

9/10, kl. 20:00 – ALICE
Læs mere / Køb billet