Jyderup Accordion Træf sætter internationale kultmusikere i stævne i København


I anledning af det årlige improstævne Jyderup Accordion Træf kan du komme til en helt særlig koncertaften med to af stævnets lærere – arrangeret af træffets bagmænd og Copenhagen Jazz Festival

Det internationalt anerkendte Jyderup Accordion Træf finder i år sted for sjette gang. Bag træffet står som altid trommeslager, komponist m.m. Kresten Osgood og Jyderup Højskoles leder og underviser Poul-Henrik Jensen. Kurset finder sted i perioden 21.-28. oktober, og her mødes kursisterne, 50 af landets mest kompromisløse improvisatorer og komponister, til en fælles udveksling af inspiration og kreative sindelag.

Det særlige ved Jyderup Accordion Træf har altid været underviserne, og i år er bestemt ingen undtagelse med deltagelse af blandt andre multi-instrumentalisten Andrew White og trompetist Jaimie Branch. Sidstnævnte kan du desuden opleve, når hun lægger vejen forbi både Mandagsklubben og ALICE i slut-oktober/start-november.

Copenhagen Jazz Festival har tidligere produceret koncerter med medlemmer af lærerkollegiet fra Jyderup Accordion Træf – Roscoe Mitchell, Louis Moholo Moholo, Bennie Maupin og William Parker er blot et udpluk. I år sker det igen med en særlig koncertaften på det nye spillested H15 i Kødbyen den 24. oktober. Aftenen er delt i to med deltagelse af både Andrew White Trio og Kahil El’Zabar Trio, der begge optræder takket være Kresten Osgoods .

 

Kl. 20:00 – Andrew White Trio
Andrew White – sax
Matthias Petri – bas
Kresten Osgood – trommer

Andrew White (f. 1942) er uddannet klassisk oboist, men begyndte sin karriere som saxofonist i en alder af 18 år. White har i tidens løb været musikalsk knyttet til folk som Kenny Clarke, Otis Redding, Elvin Jones og mange flere, men har desuden også plejet en karriere som elbassist for Stevie Wonder fra 1968-1970 og spillede bas på Weather Reports album fra 1973, “Sweetnighter”. Ikke desto mindre er han mest kendt for sit arbejde som musikolog. White har udgivet urimeligt mange bøger og albums på sit eget musikforlag, Andrew’s Music, herunder The Works of John Coltrane, Vol. 1 – 14 som tæller 701 transkriptioner af John Coltranes improvisationer – det mest omfattende arbejde nogensinde udført om Coltrane.

Andrew White har ikke tidligere givet koncert på dansk grund under så intime rammer, og det er endnu mere særligt, at han optræder i trioform. Med sig har han Osgood på trommer og bassist Matthias Petri, kendt fra blandt andet Osgoods kvintet.

 

Kl. 21:30 – Kahil El’Zabar Trio
Kahil El’Zabar – percussion, kalimba
Mads Egetoft – sax
Kresten Osgood – trommer og keys

Sir Kahil El’Zabar (f. 1953) er multi-instrumentalist (hovedsageligt percussionist) og komponist. Han blev medlem af Association of Advancement of Creative Musicians (AACM) i begyndelsen af 1970’erne og blev formand i 1975. I løbet af 1970’erne dannede han the Ritual Trio og Ethnic Heritage Ensemble, som begge endnu er aktive og hans primære orkestre. Kahil EL’Zabar har samarbejdet med stjerner som Dizzy Gillespie, Stevie Wonder, Nina Simone, Cannonball Adderley, Paul Simon, Pharoah Sanders, Archie Shepp, Roy Ayers, Neneh Cherry, Lester Bowie og mange andre.

En koncert med El’Zabar er en rituel oplevelse, og han har også gjort stort indtryk på sine omgivelser – fx har George Lucas lavet en dokumentarfilm om ham og kaldt ham “one of the most innovative people of the 20th century.”
Til denne unikke koncert møder Kahil El’Zabar Kresten Osgood og saxofonisten Mads Egetoft.

Dobbeltkoncert med Andrew White Trio og Kahil El Zabar
Præsenteret af Jyderup Accordion Træf og Copenhagen Jazz Festival
Onsdag den 24. oktober, kl. 20:00 på H15
Event / 80 DKK i døren