Alex Riel fejrer 60 år på jazzscenen med alsidig koncertrække på Montmartre


Alex Riel begyndte sin karriere som hustrommeslager på Montmartre og blev hurtigt den foretrukne trommeslager for amerikanske jazzlegender som Ben Webster og Dexter Gordon. Den 27.-30. november kan du opleve Danmarks ubetinget mest efterspurgte jazz-trommeslager gennem tiden på Jazzhus Montmartre i tre forskellige konstellationer.

Den danske trommeslager Alex Riel blev hædret som Årets Jazzmusiker i 1965, med Palæ Bars Jazzpris i 1991, Ben Webster Prisen i 1999 og en Django D´Or-pris i 2001 i kategorien ”Master of Jazz”. I november 2019 fejrer han 60 års jubilæum som en uomgængelig del af den danske jazzscene med fire aftener på Jazzhus Montmartre. Onsdag d. 27. november optræder Riel med en gruppe bestående af Marilyn Mazur, Birgit Løkke, Stefan Pasborg og Jeppe Tuxen – en aften i slagtøjets tegn! Torsdag d. 28. er Riel i en klassisk trioopsætning med Carsten Dahl og Bo Stief.  Fredag d. 29. og lørdag d. 30. deler Riel scenen med saxofonisten Jerry Bergonzi, Carsten Dahl og norske Arild Andersen.

“Alex Riel blev egentlig uddannet som frisør, men endte som en af Danmarks og Europas væsentligste trommeslagere. Han har selv sagt, at han var det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, men det var nok også oplagt, at en ung, talentfuld og anderumpefriseret janitshar trods alt valgte musikken i 1960ernes spændende københavnske jazzmiljø,” skriver Christian Munch-Hansen i JazzDanmarks jazzhistorie.

“Alex Riel startede ud med at spille swingjazz i slutningen af 1950erne. Men allerede i 1962-1965 blev han hentet ind som husmusiker i Jazzhus Montmartre i Store Regnegade, hvor han med især NHØP og Bo Stief i rytmegruppen lærte håndelaget ved at bakke de tilrejsende ikke mindst amerikanske musikere op, der som magneter blev tiltrukket af jazzmetropolen København. […]

I 1966 bragte Alex Riels ry ham på Europa-turné med selveste Bill Evans. Riel har siden været med hele vejen som en af landets og Europas mest respekterede trommeslagere, der også har sat sit stempel i dansk rockhistorie som medlem af Savage Rose i gruppens første år 1968-1971. Han har endvidere samarbejdet med en række sangere og entertainere i dansk populærmusik og showbiz som Bamse, Freddy Fræk, Daimi og Monrad & Rislund. Alex Riel kan således opvise et ret enestående karriereforløb, der har udviklet sig med de moderne jazzstrømninger siden 1960’erne.”

Blandt de musikere, han har optrådt sammen med, er Bill Evans, Niels-Henning Ørsted Pedersen, Ben Webster, Dexter Gordon, Stuff Smith, Wild Bill Davison, Eddie Lockjaw Davis, Wayne Shorter, Freddie Hubbard, Dizzy Gillespie, Michel Petrucciani, Michael Brecker, John Scofield, David Sanborn, Monica Zetterlund, Svend Asmussen, WDR Big Band, Palle Mikkelborg og mange flere. Alex Riel var et af de oprindelige medlemmer af bandet Savage Rose og været en del af Sebastians band i en lang årrække. Han har gennem tiden også udgivet flere albums som bandleder med navne som Kenny Werner, Jerry Bergonzi, Michael Brecker og mange af hans danske jazzkolleger.

60 years with Alex Riel – Riel/Mazur/Løkke/Pasborg/Tuxen
Onsdag d. 27. november – Jazzhus Montmartre
Læs mere / Køb billet

60 years with Alex Riel – Riel/Dahl/Stief
Torsdag d. 28. november – Jazzhus Montmartre
Læs mere / Køb billet

60 years with Alex Riel – Riel/Bergonzi/Dahl/Andersen (DK/US/NO)
Fredag d. 29. + lørdag d. 30. november – Jazzhus Montmartre
Læs mere / Køb billet

 

(Kilder: Christian Munch-Hansen, Jazzhus Montmartre, JazzDanmark, alexriel.dk – foto: Jazzhus Montmartre / PR)