Dansk avantgarde-ikon fylder rundt med musikalsk fejring


Saxofonist Jesper Zeuthen er en af dansk jazz’ mest originale stemmer og har været det siden tiden med kultbandet Blue Sun i 1960’erne. Den 22. november fylder ikonet Zeuthen 70 år og markerer sin runde dag med en musikalsk festaften i Literaturhaus i København.

Den musikalsk bramfrie og viltre Jesper Zeuthen er blandt landets mest egenrådige og kompromisløse kunstnere på sit udvalgte instrument, saxofonen. Zeuthen har siden slutningen af 60’erne været på jagt efter en personlig kerne i de mange projekter, han i tidens løb har været en del af – en konstant nysgerrighed, der har bragt hans unikke klang og tone forbi konstellationer som kultbandet Blue Sun, New Jungle Orchestra, Zeuthen/Friis/Mazur og en lang række samarbejder som erfarent og inspirerende holdepunkt for tidens skrappeste yngre musikere.

Jesper Zeuthen har foruden sine danske medspillere været knyttet til et væld af internationale topartister fra jazzens skæve side – fra samspil med internationale ikoner som Don Cherry, Terry Riley, Bill Frisell og Paul Motian til live-optræden i specialtoget, der kørte fra København til Thylejren i lejrens allerførste dage. Zeuthens unikke klang på altsaxofonen blander elementer fra den amerikanske freejazz, mest åbenlyst Albert Ayler og Ornette Coleman, med folkemusikken fra Balkan, afrikanske traditioner og Østens mystik.

Efter et langt musikerliv som improvisator, som oprindeligt medlem af Blue Sun, der turnerede landet rundt i beatmusikkens storhedstid og famøst spillede support for Jimi Hendrix i K.B. Hallen i 1970, og som mangeårigt medlem af det verdensomrejsende Pierre Dørges New Jungle Orchestra debuterede Jesper Zeuthen med en plade som bandleder så sent som i 2010. Albummet “Jesper Zeuthen Trio” med Adam Pultz Melbye og Thomas Præstegaard blev samme år valgt som årets danske album i Jazz Special.

Siden den sene bandlederdebut har Jesper Zeuthen især spillet med en række unge avantgarde-musikere i grupper som Store Klaus, Sådan Cirka, Jesper Zeuthen PLUS, ZAKS, Caribisk og ZAV – og især improtrioen ZAV med Jacob Anderskov og Anders Vestergaard har udgivet en række spændende optagelser. “Out of The Spectacle” står som en udkrystallisering af deres fælles forståelse af den spirituelle freejazz. Albummet blev for nyligt belønnet med en Danish Music Award Jazz som Årets Danske Særudgivelse i 2019.

 

Festlig fejring med musikalske venner
Fredag den 22. november fejrer ikonet Zeuthen sine første 70 år som et af dansk jazz’ fyrtårne. Med hjælp fra arrangøren Jazz Club Loco indtager fødselaren Literaturhaus på Nørrebro i København med to håndplukkede trioer, ZAV og Kasper Tranberg Terzet, samt en til lejligheden sammensat konstellation med navnet Z for Zeuthen.

Z for Zeuthen: Laura Toxværd – altsax, Kristian Tangvik & Jakob Munck – tuba, Thomas Præstegaard & Kresten Osgood – trommer

Trioen Zeuthen/Anderskov/Vestergaard udgav sidste år det nyligt DMA Jazz 2019-vindende album “Out of the Spectacle” og har fået strålende anmeldelser, blandt andet i Down Beat. Albummets musik er en krystallisering af et flerårigt samarbejde mellem de tre improvisationsmusikere fra tre forskellige generationer, der placerer sig et sted mellem klanglig improvisation, ekspressiv freejazz og abstrakt soul. Det er direkte og fysisk musik der møder publikum på både udfordrende og forsonende vis, og som i følelsesmæssig forstand er rummelig og flerdimensionel.

ZAV: Jesper Zeuthen – altsax, Jacob Anderskov – flygel, Anders Vestergaard – trommer

Igennem mere end to årtier har kornettist og trompetist Kasper Tranberg været en iørefaldende kunstner på den hjemlige og internationale musikscene. Senest har Tranberg bl.a. spillet og indspillet med Marc Ducret, Peter Bruun, Jesper Zeuthen, Jacob Anderskov, Tim Berne samt udgivet to album med Yusef Lateef. Albummet “Terzet” (ILK, 2018) med trioen af samme navn er andet udspil i Tranbergs trilogi Suite Cobra.

Kasper Tranberg Terzet: Kasper Tranberg – kornet, trompet, flugelhorn, Nils Davidsen – cello og bas, Frands Rifbjerg – trommer

 

Jesper Zeuthen LXX
Fredag den 22. november, kl. 20:00 – Jazz Club Loco / Literaturhaus
Læs mere / Køb billet / Facebook