Don Cherry, dyb lytning og dansefest: Festivalen Gong Tomorrow inviterer til eksperimenterende lyd fra 3.-10. september


Østafrikansk rave, freejazz-utopier, dyb lytning og afkoloniseret musikteknologi. Festivalen Gong Tomorrow kommer vidt omkring i sin undersøgelse af temaet “social listening”. ALICE er medarrangør af festivalen, der fylder København med eksperimenterende lyd fra 3.-10. september

I denne uge vender den eksperimenterende festival Gong Tomorrow tilbage. Festivalen hylder musikken og lytningen som social handling, og byder fra 3.-10. september på en lang række spændende musikalske oplevelser på interessante locations rundt omkring i København. Andreas Korsgaard, der ud over at være booker på ALICE, også er nytiltrådt kunstnerisk leder på Gong Tomorrow, udtaler om festivalens tema:

“Med årets Gong Tomorrow vil vi gerne sætte fokus på lytning som noget aktivt snarere end passivt. Vi slår et slag for det, vi kalder social lytning. For lytning er i høj grad en social handling. Det er en aktivitet, hvorigennem vi aktivt engagerer os i verden og i fællesskabet.”

Dansk verdenspremiere åbner ballet
Festivalen åbner med en vaskeægte premiere 3. september. Den kritikerroste elektroniske komponist Astrid Sonne præsenterer nemlig materiale fra sit kommende album for allerførste gang. Det foregår i de herskabelige rammer af Musikhuset på Vesterbros Torv. Hør også eksperimenterende poetisk kammermusik fra italienske Silvia Tarozzi, der opfører sit fremragende album Mi specchio e rifletto. Silvia Tarozzi er også med, når ensemblet Damkapellet 6. september byder på en afsøgning af begrebet dyb lytning i Brønshøj Vandtårns spektakulære akustiske kulisse, hvor efterklangen runger i hele 40 sekunder. Damkapellet optræder i en 11 personer stor konstellation, der med Tarozzi som gæst griber faklen fra minimalistiske ikoner som Pauline Oliveros og Éliane Radigue.

Kom med til gratis hyldest af det løsslupne avantgarde-ikon Don Cherry
Et af festivalens store slagnumre bliver uden tvivl det stort anlagte arrangement Organic Music Societies på Bellahøj Amfiscene 4. september. En hel festival i festivalen, der dykker ned i kunstneriske utopier fra 70’erne, som de blev udfoldet af avantgardetrompetist Don Cherry og hans kone, billedkunstneren Moki Cherry. I ånden fra 1970’ernes vilde eksperimenter mødes tidligere samarbejdspartnere og medlemmer af Cherry-klanen i en række åbne og organiske koncertformater, og man kan se frem til koncerter med navne som NU Music 4 (Mats Gustafsson/Christer Bothén/Goran Kajfeš/Okay Temiz), David Ornette Cherry w/ Organic Nation Ensemble, Exotic Sin featuring Neneh Cherry og Bengt Bergers Cool Funeral Beer Band. Arrangementet begynder kl. 15 og er ganske gratis.

Moderne afrikansk dansefest
Skal man have gang i dansefødderne, er det om at indfinde sig på VOLUME 9. september, hvor det storhypede østafrikanske kollektiv Nyege Nyege tager magten over dansegulvet. Nyege Nyege samler lokal undergrundsmusik fra gaden og klubberne såvel som forunderlige lyde fra hele den afrikanske diaspora, og man kan forvente alt fra trap, footwork og tanzanisk polyrytmik til ugandisk bryllupssang og hård trance til et hæsblæsende program.

Dagen inden på VOLUME kan man opleve et bud på transkulturel musikkomposition fra engelsk-irakiske Khyam Allami, hvis værk Apotome er et skarpt og horisontudvidende projekt, der går på tværs af teknologi, musikteori og kunstaktivisme.

ALICE runder af med social lydinstallation
Meget passende rundes festivalen af på ALICE – med en koncertinstallation, hvor hele ALICE omskabes til et musikinstrument! Komponisten og musikeren Lars Greve har nemlig forvandlet koncertsalen til til et kæmpemæssigt instrument, hvor publikum og musikere både lytter og skaber musikken. Resonerende Rum er et projekt, som bogstaveligt talt gør det muligt at være i musikken i selskab med Maurice Louca, Jacob Anderskov, Holstebro Musikskole, SØS Gunver Ryberg foruden Greve selv.

Således er der lagt op til en stærk festival i den eksperimenterende musik og sociale lytnings tegn. En festival, der også byder på koncerter med Goodiepal/Bananskolen og Anders Lauge Meldgaard samt workshops og talks.

Gong Tomorrow
3.-10. september – forskellige spillesteder i København
Se hele programmet / Køb billetter

Jazz in Copenhagen samler overblikket over den levende musik i København i efteråret. Se alle kommende koncerter her: jazz.dk/koncerter