Farverig biografkoncert hylder store afrikanske ikoner i Grand Teatret den 22. september


Sangerinden Miriam Makeba og saxofonisten Manu Dibango var to af det afrikanske kontinents største stjerner. Tirsdag den 22. september hylder et dansk tophold af musikere de afdøde ikoner til en farverig musikalsk fest i Grand Teatret i København

De fleste kender den sydafrikanske stjerne Miriam Makeba fra hendes hitsang “Pata Pata”, herhjemme bedre kendt under Shubiduas version “Sexchikane”. Udover at være Afrikas største navn og opkaldt efter det store kontinent, “ Mama Afrika”, havde Miriam Makeba også stor politisk indflydelse på opbruddet af den mangeårige apartheid i hjemlandet. Makaba blev forvist fra sit elskede Afrika i 30 år og fik først lov til at vende tilbage, da Nelson Mandela kom til magten i midten af 1990’erne.

Saxofonisten Manu Dibango fra Cameroun fik et kæmpe hit med nummeret “Soul Makosa”, der hittede over hele verden i begyndelsen af 1970’erne. Ingen ringere end Michael Jackson brugte dele af Dibangos sang til “Wanna Be Startin’ Something” og måtte betale en anseelig erstatning til Manu Dibango. Ligesom Shubidua var Dibango inspireret af Miriam Makeba og lavede ligeledes et cover af hendes sang “Pata Pata”. Dibango gik desværre bort i løbet af COVID-pandemien i år.

Når publikum træder ind i Grand Publikum tirsdag den 22. september kan de glæde sig til at høre de bedste sange fra begge kunstnere. Ifølge holdet bag kan publikum se frem til en aften “med masser af livsglæde, varme, højt humør og historier fra det flotte kontinent.”

Begge afrikanske kunstnere havde nemlig det tilfælles, at de blev enormt populære i både den afrikanske og den vestlige verden. Bandet deler denne aften Makeba og Dibangos musik og spirituelle budskaber ud til den danske befolkning – budskaber der også i dag har stor relevans.

“Vi genskaber den helt rigtige stemning, lydene, farverne fra Afrika, som det var dengang. Vi tager jer på “et trip down Memory Lane”, og til dem der ikke har oplevet Afrika, tager vi jer med på en historisk rejse tilbage i tiden. Grand danner her de mest fantastiske rammer til netop det”, skriver bandet ledt an af den Mozambique-danske sangerinde Yasmin Kierkegaard og den prisbelønnede saxofonist Jakob Dinesen.

Bandet – en farverigt ni-personers-orkester bestående af både etniske og afrikanske danskere – blev grundlagt til en anden hyldestkoncert i Kongens Have under Copenhagen Jazz Festival 2019. Dengang var det for at hylde den afdøde ven og åndsfælle Morten Lindberg AKA Master Fatman.

Line-up:
Yasmin Kierkegaard – vokal
Jakob Dinesen – saxofon
Lars Vissing – trompet
Preben Carlsen – guitar
Alain Apaloo – guitar
Yasser Pino – bas
Sal Dibba – percussion
Rune Olesen – percussion
Morten Ærø – trommer

A Tribute to Makeba & Dibango
Tirsdag d. 22. september, kl. 20:30 – Grand Teatret, KBH
Læs mere / Køb billet