Huset-KBH fejrer sine første 50 år med swingende jazzhyldest og røverhistorier


Den københavnske kulturinstitution Huset-KBH har haft jazz på plakaten, siden aktivister besatte “Huset i Magstræde” for 50 år siden. I september fejrer huset sine første fem årtier med to festlige aftener i jazzens tegn og besøg fra både Jesper Thilo og TS Høeg

For 50 år siden var der noget, der gærede i Magstræde. Unge kunstnere, aktivister og hippier besatte Styhr & Kjærs gamle pakhus, og i 1970 blev bygningen overdraget til de unge af Københavns kommune, og siden har der ligget kulturhus i den gamle københavnske baggade. Allerede dengang var dansk jazz’ grand old man, saxofonist Jesper Thilo, for længst et etableret navn på den danske jazzscene. Siden da er det blevet til utallige koncerter på de skiftende jazzscener i Huset-KBH – de sidste 20 år hos Paradise Jazz.

I 1950’erne spillede Thilo i forskellige New Orleans-grupper. Han slog igennem på tenorsax i Arnvid Meyers orkester (1960-1964), hvor han mødte en række af jazzens allerstørste – Ben Webster, Benny Carter, Coleman Hawkins, Bill Coleman, Buck Clayton, Harry ”Sweets” Edison, Roy Eldridge m.fl. I årene 1966-1989 var han medlem af Radioens Big Band, hvor han fortrinsvis spillede altsax. I 1971 modtog han prisen som årets danske jazzmusiker og i 1977, som den første, Ben Webster-prisen. Siden 1985 har han haft egne orkestre.

Som led i fejringen af Huset-KBHs første 50 år har kulturhuset onsdag den 2. september inviteret Jesper Thilo Quartet, der mestrer at tage afsæt i den amerikanske jazztradition og fortolke den ind i nutiden. Musikken bliver ledsaget af kommentarer – benspænd, røverhistorier og anekdoter – fra Henrik Wolsgaard-Iversen, en af landets fremmeste kendere af dansk jazz.

Allerede dagen efter, torsdag den 3. september, fortsætter fejringen i mere uforudsigeligt tempo, når trioen bestående af guitarist Mark Solborg, saxofonist Anders Banke og trommeslager Bjørn Heebøll indtager Huset-KBH i samtale med “outertainer” T.S. Høeg.

Jesper Thilo Quartet + Henrik W. Iversen – Huset 50 år
Onsdag 2/9, kl. 20:00 – Huset-KBH / Paradise Jazz
Læs mere / Køb billet

Solborg Banke Heebøll + T.S. Høeg – Huset 50 år
Torsdag 3/9, kl. 20:00 – Huset-KBH / Paradise Jazz
Læs mere / Køb billet