Se de første offentliggørelser til det store jubilæumsbrag på Vinterjazz 2020


Februars store landsdækkende festival, Vinterjazz, har til formål at sætte fokus på de spillesteder og jazzarrangører, som præsenterer jazz året rundt. Siden 2001 har Vinterjazz vokset sig stor – med nedslag i flere end 30 byer på landsplan, repræsenteret af lokale/regionale spillesteder og arrangører. På den måde er festivalen blevet et fast årligt højdepunkt hos spillesteder, såvel som hos publikum og turnerende musikere. I denne uge er der offentliggjort flere nye koncerter – læs mere om et udvalg af landsdækkende koncerter herunder.

Første offentliggørelser på Vinterjazz 2020: Girls in Airports, Rõivassepp/Eskildsen duo, Alex Jønsson Trio, Maluba Orchestra, Abekejser, Anders Fjelsted Septet, Mathias Heise meets Jacob Fischer, Snorre Kirk Beat, Amati Schmitt All Star Quintet, Mads Mathias Quintet, Sinne Eeg Group, DR Big Band, Miho Hazama, Annisette, Bobo Moreno/Ole Koch/Bo Stief, Sharón Clark Quartet ft. Rod Youngs, Kathrine Windfeld Big Band, L’Eclair (CH), Birgitte Soojin & Friends celebrate Nat King Cole, Enrico Pieranunzi Trio, DR Big Band presents “Bitches Brew” feat. Palle Mikkelborg & Arve Henriksen, Jazz at Lincoln Center Orchestra with Wynton Marsalis, The Legendary Pink Dots, Moor Mother m.fl.

 

Maluba Orchestra
Med gruppen Maluba Orchestra har Marilyn Mazur fundet sammen med komponisterne Fredrik Lundin og Kasper Bai om en fælles passion for at skrive musik til et bigband-lignende ensemble og samlet et stærkt hold af erfarne musikere. Besætningen er bredt sammensat, både hvad angår alder, køn, baggrund og musikalsk stil, og skaber sammen et sprudlende og mangfoldigt musikalsk output, båret af både tæt ensemblespil og stærke, personlige stemmer.

22/2, kl. 20:30 – Kulturhuset Islands Brygge
Læs mere / Køb billet

 

Moor Mother (US)
Med anarkistisk sindelag sampler den albumaktuelle aktivist, digter og musiker Moor Mother alt fra Fugazi til Alice Coltrane, som bliver trukket ud og brudt op, og forvandlet til tætte, kompakte støjlandskaber. Et flux af lyde, der strækker sig over momenter af harsh noise til hastige lydinfernoer som hun rapper over og som sender tankerne mod Shabazz Palaces og Death Grips. Teksterne kredser om det at være racegjort, underklassekvinde i USA, om vold, sexisme og racisme.

21/2, kl. 21:00 – ALICE, Kbh
Læs mere / Køb billet

 

Enrico Pieranunzi Trio (IT/DK)
Den italienske pianist Enrico Pieranunzi har igennem sin mangeårige karriere arbejdet med mange af de allerstørste jazzmusikere i verden som Lee Konitz, Chris Potter, Chet Baker, Joey Baron, Paul Motioan, Marc Johnson og mange andre. Under Vinterjazz 2020 besøger den klassisk uddannede jazzvirtuos Silkeborg.

29/2, kl. 20:00 – Kedelhuset, Silkeborg
Læs mere / Køb billet

 

Amati Schmitt All Star Quintet (FR/DK)
Der er dømt gypsy jazz i en klasse for sig, når den franske guitarist Amati Schmitt optræder i Kolding under Vinterjazz 2020. Schmitt, der selv har aner i romaernes stolte jazztradition, får her følge af sin All Star Quintet – violinisten Alexander Cavalieri og en rytmegruppe bestående af Franco Mehrstein, Gino Roman og danske Esben Strandvig.

7/2, kl. 20:00 – Jazz6000 / Godset, Kolding
Læs mere / Køb billet

 

DR Big Band på Vinterjazz-turné
Under Vinterjazz 2020 kan du fange altid velspillende DR Big Band til hele tre koncerter i København og Kolding. Den første i rækken finder sted i DR Koncerthusets Koncertsal, hvor dansk rocks vilde rose Annisette møder orkesteret til en enestående rejse gennem sangerindens musikalske verden. Annisette har selv sammensat aftenens buket med favoritnumre af sine musikalske forbilleder og selvfølgelig Savage Rose-klassikere – alt sammen i nye arrangementer for bigband.

Senere på festivalen dykker big bandet ned i deres helt egen musikhistorie og lyd, som er formet af de største amerikanske jazz-ikoner gennem seks årtier. Ved denne koncert slipper DR Big Band deres nye chefdirigent Miho Hazama løs i bandets rige arkiv, der bugner af musikalsk guld signeret af hendes legendariske forgængere – Bob Brookmeyer, Thad Jones og mange flere.

Endelig er der hyldest på programmet, når stororkesteret tager favntag med Miles Davis’ legendariske album Bitches Brew, der fylder 50 år i 2020. DR Big Band fejrer 50-året i samarbejde med komponist og pianist Søren Møller, som arrangerer og nyfortolker musikken for orkesteret – og ingen er bedre frontmænd i et Miles Davis-projekt end trompetikonerne Arve Henriksen og Palle Mikkelborg.

Læs mere om DR Big Bands tre koncerter under Vinterjazz 2020

 

Alex Jønsson Trio
Sammen med sine trofaste medmusikere Jens Mikkel Madsen på bas og Andreas Skamby på trommer, skaber den unge guitarist Alex Jønsson et intimt, musikalsk univers, der ubesværet sniger sig ind på lytteren. Med atmosfæriske kompositioner, fritsvævende progressioner og fælles improvisationer, drager de på en mission sammen – de lytter efter ridser, rytmer og reaktioner, der kan føre dem på sporet af noget større.

6/2, kl. 20:00 – Kulturhuset Islands Brygge
Læs mere / Køb billet

 

Abekejser + Girls in Airports
Selvom hovedparten af de fem musikere i aarhusianske Abekejser har en baggrund i jazz og verdensmusik, så har gruppen for længst smidt kontrabassen på bålet sammen med de lukkede skabeloner. I stedet bygger orkesteret sin lyd på en bund af stærke beats fra en kombination af trommemaskine og akustisk trommesæt. Samme aften kan du opleve de danske indie-favoritter Girls in Airports.

6/2, kl. 20:00 – Kedelhuset, Silkeborg
Læs mere / Køb billet

 

Jazz at Lincoln Center Orchestra with Wynton Marsalis (US)

Musikkens Hus, DR Koncerthuset og Copenhagen Jazz Festival præsenterer Jazz at Lincoln Center Orchestra with Wynton Marsalis den 10. og 11. februar i København og Aalborg. Ført an af Grammy- og Pulitzer-prisvinder Wynton Marsalis står orkesteret som et fyrtårn i amerikansk jazz, og for første gang siden 1995 kan man opleve dette verdenskendte og samfundsengagerede bigband på dansk grund – som hovednavn på Vinterjazz 2020.

Wynton Marsalis er kunstnerisk leder af Jazz at Lincoln Center og anerkendt trompetist, bandleder og komponist. Han debuterede med sin første plade i eget navn i 1982 og har siden stået bag flere end 60 udgivelser, der har sikret ham i alt ni Grammy-priser. I 1983 blev Wynton Marsalis den første og indtil videre eneste kunstner, der har modtaget både en klassisk og jazz Grammy i det samme år, hvilket han gentog året efter.

10/2, kl. 20:00 – DR Koncerthuset, København – Læs mere / Køb billet
11/2, kl. 19:30 – Musikkens Hus, Aalborg – Læs mere / Køb billet

 

Koncerterne er en del af den landsdækkende Vinterjazz, der fejrer sine første 20 udgaver den 6.-29. februar 2020. Programmet for de i alt 120 spillesteder offentliggøres løbende her på siden. Se alle de offentliggjorte koncerter her: Vinterjazz 2020 koncertprogram