JazzCamp for Piger: 200 piger omdanner landets musiklokaler til eksperimentarier under Vinterjazz


200 modige piger i alderen 10-15 år indtager musiklokalerne på den fjerde og hidtil største udgave af det landsdækkende improvisations-stævne JazzCamp for Piger, der begynder 14. februar. Formålet med campen er at bidrage til at genoprette den skæve kønsbalance i rytmisk musik, og midlet er en indsats, der involverer både piger, musikskoler og det musikpolitiske bagland med værdier som vovemod, fællesskab og eksperimenter i højsædet.

JazzCamp for Piger blev startet af JazzDanmark og Copenhagen Jazz Festival i kølvandet på en rapport om kønsbalancen i det rytmiske musikmiljø, der siden har fået tilnavnet “80/20 rapporten”, fordi den viser en fordeling på ca. 20 % kvinder og 80 % mænd i musikbranchen. Der er specielt mangel på piger, som spiller et instrument.

I skolernes vinterferie omdannes 16 musikskoler i hele landet til et eksperimentarium for piger, der får lov at kaste sig over nye instrumenter og prøve kræfter med nye metoder i musiklokalet. Der er blandt andet lavet særlige øvelser med fokus på improvisation. Det hele resulterer i forældrekoncerter på jazzcampens sidste dag og et ambitiøst audiovisuelt værk, hvor alle deltagerne medvirker. Underviserne er uddannede musiklærere eller udøvende musikere fra den danske musikscene.

Den fjerde udgave af JazzCamp for Piger finder sted under den landsdækkende Vinterjazz (3.-26. februar), og det kun to uger efter, at et stort forskningsprojekt har påvist, at børn, der spiller et instrument eller går til sangundervisning, er bedre rustet til at lære andre færdigheder som at læse og regne. Det er en af konklusionerne af et forsøg med 20.000 skoleelever, lavet af Center for Music in the Brain ved Aarhus Universitet.

Firedobling af deltagerantallet

Siden den første udgave af JazzCamp for Piger i 2014 er deltagerantallet vokset kraftigt til i år at omfatte 35 undervisere og 198 elever fordelt på 16 byer – og faktisk endnu flere, hvis man medregner samarbejdet mellem musikskolerne på tværs af byerne regionalt.

“Vi møder en masse piger, som har lyst til at improvisere, og som får en enorm selvtillid af at kunne spille musik i trygge rammer på de her JazzCamps. Undervisningen er skræddersyet til improvisation og til at prøve noget nyt, og derfor virker det som et eksperimentarium, hvor der er tid og plads til at udfolde sig og til at møde venner, som de ellers ikke havde mødt,” fortæller projektleder Eva Frost fra JazzCamp for Piger. Hun fortsætter:

“Indtil videre tyder alle tilbagemeldinger på, at projektet har en gavnlig effekt. Flere af pigerne er begyndt at spille et instrument på musikskolen eller har samlet sig i nye bands med andre deltagere fra campen, og nogle af dem har spillet mini-koncerter på for eksempel Copenhagen Jazz Festival og deltaget i den norske festival Kids in Jazz. Men vi er især interesserede i den langsigtede effekt og i at finde ny viden på området, som kan udbredes til uddannelsesområdet og være med til at genoprette balancen i de kommende generationer.”

På sigt er planen, at erfaringerne fra JazzCamp for Piger kan bidrage med øvelser og viden, som kan bruges i det langsigtede arbejde på musikskoler og undervisningsinstitutioner. Der er efter JazzCamp for Piger sidste år blevet udgivet en evalueringsrapport og nyt undervisningsmateriale med fokus på improvisation.

Fakta

16 byer
36 hold, 198 elever
Arrangør er JazzDanmark og Copenhagen Jazz Festival
JazzCamp for Piger blev startet i 2014 på fem musikskoler

Om JazzCamp for Piger

JazzCamp for Piger er et undervisningsforløb for 200 piger i alderen 10-15 år, som foregår i skolernes vinterferie (uge 7 eller 8) – under den landsdækkende Vinterjazz-festival.

JazzCamp for Piger er arrangeret af JazzDanmark og Copenhagen Jazz Festival med det formål at genoprette kønsbalancen i fremtidens musikergenerationer. Idéen kom blandt andet i kølvandet på en rapport om kønsbalancen i det rytmiske musikmiljø, der har fået tilnavnet “80/20 rapporten”. JazzCamp for Piger er et forsøg på at rette op på dette ved at sætte tidligt ind i pigernes musikalske udvikling og give dem mulighed for at udforske andre instrumenter og musikgenrer, end dem de oftest beskæftiger sig med – på deres egne præmisser.

JazzCamp for Piger 2017 finder sted i 16 byer i hele landet og udføres i samarbejde med de medvirkende musikskoler og institutioner rundt i landet og er støttet af Nordea-fonden, Tuborg Fondet, Dansk Artist Forbund, Dansk Musiker Forbund, Gangsted Fonden og Odense Kommune.