Anoushka Shankar åbner Copenhagen Jazz Festival 2017


Hendes far var Ravi Shankar, hendes halvsøster er Norah Jones – og hun er en af klodens bedste sitarspillere. Anoushka Shankar er navnet, og til sommer vender hun endelig tilbage til DR Koncerthuset og Copenhagen Jazz Festival, fem år efter hendes forrygende første besøg i 2012. Forvent en fortryllende åbningsaften fredag den 7. juli i Koncertsalen, der bygger bro mellem såvel kontinenter som musikalske æraer.

Anoushka Shankar (IN) – Copenhagen Jazz Festival 2017
Fredag den 7. juli, kl. 20.00 i DR Koncerthuset, Koncertsalen
Køb billet / Læs mere

Den indiske sitarspiller og komponist Anoushka Shankar (f. 1981) har dybe rødder i indisk klassisk musik og er i dag en selvstændig stemme på den progressive verdensmusikscene. Siden hun var 9 år gammel, har hun studeret hos sin far, Ravi Shankar, sitarlegenden over dem alle, der gik bort i 2012. Op gennem hendes 20’ere udviklede Anoushka sig som en af de mest efterspurgte sitarspillere i verden, og flere af hendes egne albums har blandet de spirituelle ragaer med bl.a. flamenco, jazz og moderne klassisk musik med vestligt afsæt.

 

Første indiske kvinde og yngste Grammy-nominerede nogensinde

Allerede tidligt i karrieren var Anoushka Shankar et fænomen, der blev lagt mærke til. Hun blev den første indiske kvinde og samtidig yngste nominerede nogensinde til en Grammy i verdensmusik-kategorien for en række indspilninger for EMI/Angel, inden hun brød igennem som komponist og soloartist. I dag kan hun skrive fem Grammy-nomineringer på sit CV, der desuden også tæller optrædener i alle de store koncertsale verden over.

Siden hun første gang gav koncert på dansk jord på Copenhagen Jazz Festival 2012 til forrygende anmeldelser, har hun udgivet en stribe albums på Deutsche Grammophon, der viser, at hun slet ikke er færdig med afsøge nye dele af de uudforskede musikalske territorier. Efter gennembrudsalbummet “Rise” og hendes banebrydende, flamenco-inspirerede “Traveller”, vendte hun i 2015 opmærksomheden mod de klassiske indiske ragaer med “Home”, der var dedikeret til hendes far.

Allerede året efter fortsatte Anoushka Shankar med dybt personlige kompositioner på udgivelsen “Land of Gold”, der er hendes modsvar til de traumer og den sociale uretfærdighed, som spredte sig med de borgerkrige og efterfølgende flygtningestrømme, der har præget verdenssamfundet de seneste år. I lighed med Shankars mangeårige engagement i kampen mod social og politisk ulighed er albummet direkte forbundet til visionen om at genskabe et samfund splittet af utryghed og frygt. “It coincided with the time when I had recently given birth to my second child. I was deeply troubled by the intense contrast between my ability to provide for my baby, and others who desperately wanted to provide the same security for their children, but were unable to do so.”

 

Stor stemme på egne ben

I dag står Shankar som en nyskabende komponist og en selvstændig stemme for lighed og retfærdighed. Hendes virtuose spil har for længst trukket hende ud af faderens skygge som repræsentant for den spirituelle gren af indisk klassisk musik og dens forgreninger i fx jazz og flamenco, understreget af hendes samarbejde med bl.a. Sting, M.I.A, Herbie Hancock, Peter Gabriel, Madonna, Nina Simone og ikke mindst Ravi Shankar og halvsøsteren Norah Jones.

“My instrument,” siger Anoushka, “is the terrain in which I explore the gamut of emotional expression – evoking shades of aggression, anger and tenderness, while incorporating elements of classical minimalism, jazz, electronica and Indian classical styles.”

Derfor er det med stor glæde og forventning, at Copenhagen Jazz Festival og DR Koncerthuset byder velkommen til Anoushka Shankar med band i Koncertsalen på festivalens åbningsaften – fredag den 7. juli.