Eksperterne anbefaler: Det skal du høre på Vinterjazz 2019


Når Vinterjazz 2019 lægger fra land den 1. februar, kan publikum se frem til flere end 600 koncerter på flere end 130 venues over hele landet. Det kan være lidt af en mundfuld at navigere i det overvældende program. For at hjælpe dig på vej, har Jazz.dk talt med fire jazzede kapaciteter, som her løfter sløret for et udpluk af deres favoritter på årets Vinterjazz.

God fornøjelse med at sammensætte dit helt eget festivalprogram – fx gennem Mit Jazz.dk.

 

Christian Munch-Hansen – jazzanmelder, Weekendavisen

Fonnesbæk/Kauflin/Williams (US/DK) @ Jazzhus Montmartre, Kbh + Anexet ved Lundsgaard Gods, Kerteminde – Læs mere
“Justin Kauflins klaverspil er vanedannende. Thomas Fonnesbæk har simpelthen gjort et scoop med denne trio, der kombinerer det bedste fra USA og Norden.”

Egberto Gismonto ’Mysteries of Amazonas’ (BRA/DK) @ Musikhuset Aarhus + Den Sorte Diamant, Kbh – Læs mere
“For mig er det et must at høre legendariske Egberto Gismonti og stærke Lars Møller skabe musik sammen med dette fede bigband, “The Orchestra”.”

MOVE String Quartet + O-Janá @ Koncertkirken, Kbh – Læs mere
“Jeg har kun set dem på video, men jeg er allerede en smule forført af denne tværnationale strygekvartets levende og legende musikalske tilgang.”

 

Naya Buric – radiovært, P8 Jazz

Maria Faust “Machina” @ Sun Ship / Radar, Aarhus + Karens Minde Kulturhus, Kbh – Læs mere
“Kendetegnende for den herboende estiske komponist, saxofonist og orkesterleder Maria Faust er et musikalsk sprog, hvor usædvanlig instrumentering blandes med lydlandskaber og spændende kompositionsmusik. Dybde, skønhed og råhed er gennemgående, og hun står som en af de helt stærke stemmer på scenen, der konstant formår at udvide sit spektrum. Under Vinterjazz fremfører hun musik fra sit seneste værk, ‘Machina’.”

Yussef Dayes (UK) @ Jazzhus Montmartre, Kbh – Læs mere
“En af de musikere fra den engelske scene, som gennem de seneste år har været med til at ruske op i det etablerede jazzparadigme. Med en flygtig, fængslende og kunstfærdig stil har trommeslageren Yussef Dayes markeret sig helt i front af Londons urbane lyd. Værd at holde øje med!”

Kasper Tranberg Terzet (SE/DK) @ ILK / H15, Kbh – Læs mere
“Trompetist, kornettist, komponist og orkesterleder Kasper Tranberg er en ekspressiv og udtryksfuld musiker, der gennem mere end to årtier har været en fremtrædende stemme på scenen. Under festivalen optræder Tranberg med trioen Terzet med de ligeledes begavede musikere Frands Rifberg og Nils Davidsen.”

KØS @ The Community / Lygten Station, Kbh – Læs mere
“Lyrisk, på kant, på opdagelse. Bandet KØS er en del af den vitale københavnske undergrund, hvor improvisation og det eksperimenterende er rammen. Under Vinterjazz er de på programmet som en del af det internationale kollektiv The Community, der arbejder for at forbinde og udvide netværket af improvisatorer over hele verden. At få ting til at ske i fællesskab er budskabet og retten til at udtrykke sig frit i musikken og livet er omdrejningspunktet. Mere af det!”

 

Niels Overgård – redaktør, Jazznyt.com

Girls in Airports @ Atlas, Aarhus + Hotel Cecil + Huset i Aalborg – Læs mere
“For tre år siden nåede jeg at opleve Girls in Airports to gange på samme dag. Det var en rigtig god oplevelse for en Girls in Airports-fanboy, som jeg har været, lige fra jeg hørte dem første gang for snart otte år siden. Det er helt skørt, at jeg ikke har hørt dem live siden da. Heldigvis spiller de på Atlas i Århus d. 22. februar – en times tid på motorvejen fra hjemmet.”

GoGo Penguin (UK) @ Musikhuset Posten, Odense + DR Koncerthuset – Læs mere
“Desværre er der en anden koncert, som er kommet i vejen. Britiske GoGo Penguin spiller på Posten i Odense, selvsamme aften. Dem har jeg endnu ikke oplevet live. Med deres seneste album, ‘A Humdrum Star’, er lysten ikke blevet mindre. Der brænder stadig en ild i klavertrioen, der transformerer elektronisk musik til akustisk og organisk jazz.”

Banda Black Rio (BRA) @ ALICE, Kbh – Læs mere
“Det tager to timer i et raskt biltempo at nå til Odense fra mit hjem i det midtjyske. Når jeg alligevel er kommet så langt væk, bliver jeg desværre også nødt til at svigte GoGo Penguin. En time mere i bilen, så rammer jeg København. Her spiller brasilianske Banda Black Rio nemlig. Jeg kan stadig mærke efterveerne fra glædesboblerne, der opstod i min mave, da jeg fandt ud af, at de skulle spille på Alice i København. De har uden tvivl lavet et af de fedeste brasilianske funkalbums nogensinde med albummet Maria Fumaca fra 1977. Her er både blæs og grooves, som det kendes fra Earth, Wind & Fire og Tower of Power. Den store forskel og det ekstra lækre plus er, at de spiller umiskendeligt brasiliansk.”

 

Kresten Osgood, musiker og udgiver af OS Zine

Ben Besiakov Trio @ Kayak Bar – Læs mere
“Ben Besiakov er en af vores største pianister, og han blive bare og bedre. Han har været på scenen i mange år og er ude af stand til at spille en dårlig koncert. Han overrasker altid. Denne koncert er ekstra spændende, fordi man aldrig hører ham snakke om sig selv og sin musik, og her starter det med en “artist talk” kl 19.”

Generel anbefaling: De små musikerkuraterede steder
“Gennem hele festivalen er der en række mindre steder, som har flot kuraterede programmer. Som altid præsenterer ILK nogle meget stærke koncerter (i år på det nyligt åbnede fede sted i Kødbyen, H15 – 5e’s nye storebror), The Community på Lygten Station er heller ikke til at komme udenom, og så vil jeg råbe ekstra højt omkring den lille vinbar Peryton i Dronningens Tværgade, som har kørt en koncertserie i noget tid ved navn Lutter Øre. Her er nogle af de stærkeste yngre udenlandske navne, som enten bor i byen eller er på gennemrejse. Man kan fx høre metalklarinettens fremtid: svenske Isak Hedtjärn, den herboende brasilianske ekstremvokalist Marcela Lucatelli og sin generations mest interessante guitarist, Henrik Olsson.”

John Scofield Solo @ Jazzhus Montmartre – Læs mere
“Jeg må tilstå, at jeg endnu ikke har været på Montmartre. Jeg har ikke følt mig velkommen, men nu er der endelig kommet en musikchef, som vil lidt mere med stedet, og at de præsenterer John Scofield solo er direkte spændende. Jeg har været fan af Scofield i 25 år og har set ham spille utallige gange. Han er en fantastisk og dybt original musiker, og jeg har aldrig set ham spille solo eller hørt om, at han skulle have spillet solokoncerter før – det bliver jeg nødt til at opleve.”

“Per Carsten gennem fem årtier” @ Den Sorte Diamant + Klejtrup Musikefterskole + Musikhuset Aarhus – Læs mere
“Det her ser megaspændende ud. Blood Sweat Drum + Bass er et bigband baseret i Århus, og de har i mange år lavet rigtig spændende projekter og spiller på et højt niveau. Dejligt at se dem i dette ambitiøse projekt, og Palle Mikkelborg er bare så god, at englene synger. Det er på tide, at nogen hanker op i Carstens værker. Jeg er stor fan af Per Carsten – jeg udgav hans sidste album, som var en solo EWI-plade i tæt samarbejde med Carsten selv og med linernotes af Palle Mikkelborg.”

Jesper Thilo, Jacob Fischer & Mathias Petri @ Bartof Café, Frederiksberg – Læs mere
“Man skal lige huske Jesper Thilo. Han er en af de største jazzkapaciteter, vi har herhjemme. Han har været med i snart 60 år! En virtuos saxofonist med et enormt kendskab til musikken, og han bliver stadig bedre og bedre. Matthias Petri er min favoritbassist på scenen lige nu. Han spiller i min kvintet og i så mange sammenhænge som muligt – en alsidig musiker, som swinger helt vildt godt og kan improvisere på højt niveau. Jacob Fischer har jeg ikke hørt i årevis, men han er altid garant for en veloplagt koncert. En musiker, der udstråler et kæmpe overskud. Samtidig er Bartof et rigtigt hyggeligt venue – en perfekt setting til at nyde en aften i selskab med Jesper Thilo.”

 

Vinterjazz er en landsdækkende musikfestival, som har eksisteret siden 2001 og foregår hvert år i februar. Festivalen strækker sig over tre uger og er arrangeret i samarbejde med flere end 120 spillesteder og arrangører fra Skagen til Bornholm. Vinterjazz 2019 finder sted fra 1-24 februar.