JazzCamp for Piger indtager landets musikskoler under Vinterjazz


Tirsdag den 12. februar begynder de første af 30 improvisationshold for piger i alderen 10-15 år, når JazzCamp for Piger sætter fokus på kønsbalancen i rytmisk musik på landets musikskoler. Idéen til JazzCamp for Piger opstod i kølvandet på “80/20-rapporten” og er på sjette år fortsat yderst relevant, hvis man spørger deltagerne og arrangørerne fra JazzDanmark og Copenhagen Jazz Festival.

“I løbet af de sidste 10 år har bevidstheden om den store kønsubalance i musikbranchen gjort, at det er gået fra at være noget, vi løbende skulle minde hinanden om, til noget som nu er dybt indarbejdet i alle de ting, vi laver. Jeg bilder mig ind, at det er blevet lidt bedre, siden 80/20-rapporten blev lavet i 2011, men resultaterne af JazzCamp for Piger og den debat, som det har medført, ser vi først på længere sigt. Det går den rigtige vej, men det er et langt, sejt træk,” siger Kenneth Hansen fra Copenhagen Jazz Festival.

Siden 2014 har Copenhagen Jazz Festival og JazzDanmark arrangeret det årlige improvisationsstævne JazzCamp for Piger i skolernes vinterferie under den landsdækkende Vinterjazz-festival. Formålet er at få flere piger til at spille et instrument for derigennem at bidrage til at genoprette kønsbalancen i rytmisk musik. Den landsdækkende dimension betyder, at musikskolerne er med til at facilitere nye musikalske fællesskaber og pigebands lokalt, foruden at bidrage med ny viden og sætte fokus på området.

Senere undersøgelser bekræfter, at der bl.a. fortsat er mangel på kvindelige instrumentalister på landets MGK og rytmiske musikkonservatorier, samt på flere områder i musikbranchen (bestyrelsesposter, bookere, udøvende musikere), selvom kønsfordelingen blandt publikum er mere ligelig ifølge tal fra 2017.

“Vi ser en stor udfordring i at få flere kvinder til at søge ind på de rytmiske instrumentlinjer på fx Musikalsk Grundkursus (MGK), som er skridtet før Konservatoriet. Tal fra Danmarks Statistik viser, at der flere kvinder end mænd på landets musikskoler og også på musikskolernes talenthold, men på MGK vender balancen: Her er mændene i overtal. Vi mister altså en talentmasse blandt kvinderne i springet fra musikskole til MGK. Vi håber derfor, at et projekt som JazzCamp for Piger kan være med til at vende sådan en tendens og få flere kvinder ind på uddannelserne og ud på scenerne,” siger projektleder Agnete Seerup, JazzDanmark.

 

En del af noget større

JazzCamp for Piger er ikke et almindeligt musikskoleforløb. Underviserne er enten udøvende musikere eller har en baggrund i at arbejde med improvisation, og gennem et fire dages forløb vil ca. 150 deltagere prøve kræfter med improvisation, nye instrumenter og at skabe helt ny musik. Erfaringen er, at pigerne får mere ud af at prøve kræfter med et instrument på egne præmisser, når drengene er uden for døren.

Fredag eftermiddag i skolernes vinterferie afsluttes JazzCamp for Piger med koncerter for forældre og søskende lokalt på musikskolerne, men deltagerne bliver derefter en del af et netværk, der lever videre både på og bag ved scenerne.

“Med JazzCamp for Piger ønsker vi, at pigerne holder fast i musikken og vennerne fra campen. Derfor får så mange bands som muligt lov at spille live på lokale jazzklubber og sommerens festivaler. Derudover tilbyder vi alle deltagere at blive en del af et landsdækkende netværk for unge kvinder i musikbranchen, som får chancen for at komme ud og møde musikere og musikfolk. Netværket hedder Hold fast!,” siger Agnete Seerup.

Tidligere deltagere har bl.a. givet koncerter på Copenhagen Jazz Festival, i DR Koncerthuset (med Marilyn Mazur, billedet), til Danish Music Awards Jazz samt på talentfestivalen Kids in Jazz i Oslo. Deltagerne mødes for første gang i det nye netværk den 23. februar i forbindelse med en koncert med Radiant Arcadia på Forbrændingen i Albertslund.

Underviserne på JazzCamp for Piger omfatter bl.a. Vinterjazz-aktuelle musikere som Julie Kjær, Maria Dybbroe, Michala Østergaard, Mia Dyberg og Mija Milovic.

JazzCamp for Piger finder sted for sjette gang den 12.-22. februar. Arrangeret af Copenhagen Jazz Festival og JazzDanmark i samarbejde med 15 musik- og kulturskoler fordelt over hele landet
. JazzCamp for Piger er støttet af Nordea-fonden, Gangsted Fonden, Kodas Kulturelle Midler, DJBFA, DPA, DAF og DMF.