ECM-fokus, Steve Gadd-turné og eksperimenterende danske navne: Udvalgte højdepunkter i anden uge på Vinterjazz


Anden uge af Vinterjazz 2019 byder blandt meget andet på en række højtprofilerede kunstnere, der lægger vejen forbi Danmark – enten i form af enkeltstående koncerter eller på større eller mindre landsdækkende turnerer. Ugen indeholder samtidig en række udsolgte koncerter: John Scofield, Kokoko!, Niels Jørgens Steens 80 års fødselsdag og den ene af tre koncerter med Justin Kauflin. Her er en række udvalgte højdepunkter fra anden uge med Vinterjazz 2019, som du stadig kan nå at komme med til:

 

ECM 50 Years: Craig Taborn (US)

13/2, 20:00 – Jazzhus Montmartre, Kbh – Læs mere / Køb billet

Amerikanske Craig Taborn er blandt hjemlandets største pianister. Gennem det meste af sin karriere har Taborn stået som en stor eksponent for jazzens genreløse potentiale – specielt europæisk kompositionsmusik og de vildere pianistiske excesser fra det 20. århundrede står højt på inspirationslisten. Hans formidable beherskelse af flyglets utallige muligheder og en uendelig fantasi, parret med en fedt swing, gør ham til en af tidens mest hørværdige pianister. Det er musik, der fordrer fuld opmærksomhed, og som i sin nærmest bevidst indestængte energi udfordrer lytteren til maksimum – musik som i sin kompromisløshed er et stærkt og nærmest politisk statement.

 

Arild Andersen New Quartet (INT)

14/2, kl. 20:00 – Musikhuset Posten, Odense – Læs mere / Køb billet
15/2, kl. 20:00 – Flensborghus, Flensburg – Læs mere

Norske Arild Andersen er en af Nordens helt store på kontrabas. Hans arbejde med nordmænd som Jan Garbarek, Jon Christensen og Terje Rypdal på ECM, såvel som med danske Carsten Dahl, har haft uvurderlig indflydelse på den lyd, vi i dag kalder ”nordisk”. Hans bastone er ikke til at tage fejl af; dens på én gang jordbundne og delikat syngende lyd giver genklang i selv den mest frostkolde sjæl. Under Vinterjazz stiller han op med sin New Quartet, som udgøres af to af Europas mest suveræne musikere: Tenorsaxofonisten Tommy Smith, hvis suverænt livlige spil er enestående i Europa, den norsk bosatte italiener Paolo Vinaccia, der altid gavmildt deler ud af sin energi og sit medrivende kreative trommespil, samt ikke mindst pianist Carsten Dahl.

 

Cactus + Sonja LaBianca + Jaleh Negari

14/2, kl. 20:00 – Spillestedet Stengade, Kbh (Cactus + Sonja LaBianca + Jaleh Negari) – Læs mere / Køb billet
16/2, kl. 20:00 – Atlas, Aarhus (Cactus + Àslaug Magnúsdóttir & Jonathan Jull Ludvigsen) – Læs mere / Køb billet

Med saxofonist Maria Dybbroe i front befinder Cactus’ musik sig mellem det skrøbelige og det stærke – det smukke og det voldsomme – kammermusik og grooves. Cactus er tæt på at være en dobbelttrio, med to basser og to sax’er, og med denne samklang og spejling er det oplagt at også temaer spejles, vendes, vrides og udfordres. Bandet har de seneste to år fået bred opmærksomhed, og har især markeret sig på den mere eksperimenterende del af den danske jazzscene. På Stengade kan du samme aften opleve den prisvindende saxofonist Sonja LaBianca og percussionist Jaleh Negari med et særligt sæt, hvor deres soloværker flettes sammen undervejs og mødes som duo.

 

Blicher Hemmer Gadd (DK/US)

15/2, 20:00 – Musikforeningen Bygningen, Køge – Læs mere / Køb billet
17/2, 20:00 – Musikhuset Aarhus – Læs mere / Køb billet
18/2, 20:00 – Jazz6000 / Godset, Kolding – Læs mere / Køb billet
19/2, 20:00 – Buddhas Jazz Club / Klaverfabrikken, Hillerød – Læs mere / Køb billet

Saxofonist Michael Blicher, Dan Hemmer på hammondorgel og den amerikanske trommeslager Steve Gadd har siden de blev fasttømret konstellation i 2014 udbredt deres svedige souljazz verden over via flere end 50 koncerter og to live-udgivelser. Efter en turné, der har bragt dem forbi Australien, Thailand, Hong Kong og Japan er Blicher Hemmer Gadd endelig tilbage i Danmark, hvor de tager på turné rundt i Skandinavien. Her kan man opleve trioen på Vinterjazz i Køge, Aarhus, Kolding og Hillerød. Steve Gadd har gennem de sidste 50 år spillet med nærmest hele perlerækken af superstjerner – Paul Simon, Chick Corea, Eric Clapton, James Taylor, Steely Dan, Kate Bush, Paul McCartney og Sinatra har blandt mange andre nydt utrolig godt af Gadds groove.

 

Joe Armon-Jones (UK) + Heaven feat. Nate Wooley (US/DK)

15/2, kl. 20:00 – Teater Momentum, Odense – Læs mere / Køb billet

Joe Armon-Jones er en tangenttroldmand, der huserer på den ”nye” jazzscene i London. Han udgav i 2018 sit debutalbum ”Starting Today” på det velrenommerede pladeselskab Brownswood. Her fik han besøg af en del af cremen fra London-scenen: Moses Boyd, Nubya Garcia og Jerome Oscar. Der er i Armon-Jones’ musik et nexus af impulser, som strækker sig fra gaderne i New Orleans til Hackney-distriktet i London og dets dubbede sound system-kulturer. Joe Armon-Jones og hans band er musik for både den inkarnerede jazzlytter og for ”club kids”. Samme aften kan du opleve den dansk-norske impro-duo Heaven, der under Vinterjazz turnerer med den amerikanske trompetist Nate Wooley. Wooley er blevet én af de mest efterspurgte trompetister på den blomstrende Brooklyn-scene for jazz, improvisation, støj og ny musik i det hele taget og har regelmæssigt optrådt med ikoner som John Zorn, Anthony Braxton, Eliane Radigue, Ken Vandermark, Fred Frith, Evan Parker og Yoshi Wada samt en lang række yngre impro-kometer.

 

Q Pieces

15/2, kl. 21:00 – Forbrændingen, Albertslund – Læs mere / Dørsalg
22/2, kl. 21:00 w. Nina De Heney (SE) – Lygten Station / The Community, Kbh – Læs mere / Dørsalg

Svenske Qarin Wikström har i mere end 10 år været en aktiv del af den blomstrende avantgarde og eksperimenterende scene i København, og har som komponist eller co-writer udgivet 18 albums med blandt andre Q (soloprojekt), Kostcirkeln, Shitney, Orbit Stern & Q, Sekten og reBell m.fl.. Med en baggrund i et bredt spektrum af genrer som klassisk kammermusik, pop, jazz, svensk folklore og improvisation manifesterer Wikström musikalske vision sig som en bekendelse til et hele, hvor hun blander varierende udtryk i en endnu uspecificeret genre. Q Pieces er nye sange fra Qarin Wikströms solo-debut “UP UP UP”, der udkom på ILK i august 2018. Under et års tid har Qarin Wikström, parallelt med sit øvrige musiske virke, afsat tid til at undersøge, komponere og indspille musik, alene. Processen har strækket sig fra elektronisk avantgarde til akustiske hymner.

 

Ugen byder desuden også på koncerter med: Adam Ben Ezra – få billetter tilbage, Oren Ambarchi & Crys Cole (AUS/CAN) + Sarah Hennies (US), Ólafur Arnalds (IS), The North (CAN/DK), Bror Gunnar Jansson (SE), Shitney, Jan Harbeck Quartet, Laurits Hyllested “Darling River” (DK/SE), Jakob Bro Trio (DK/US), Elena Setién (ES), Teitur (FO) m.fl. Hold øje med Jazz.dk for ugentlige anbefalinger under den landsdækkende festival.

Vinterjazz fortsætter frem til 24. februar. Se alle kommende koncerter på jazz.dk/koncerter.