Fokus på kønsbalancen på Vinterjazz: “Det er et demokratisk problem, at det kun er mændenes historier, som bliver fortalt”


På Vinterjazzens første søndag bringer Jyllands-Posten en stor artikel om kønsbalancen i dansk musik – med deltagelse af den festivalaktuelle saxofonist Maria Dybbroe – som understøtter flere tiltag for at genoprette kønsbalancen i rytmisk musik. Vinterjazz løber frem til den 24. februar.

»Jeg tror, kvinder kan fortælle nogle andre historier end mænd. For vi er forskellige. […] Jeg tror, at alle musikere, som vil skabe ny musik, gerne vil have så mangfoldigt et miljø som muligt. Og der synes jeg, at diversitet i forhold til etnicitet, klasse og køn er vigtigt. Musikere og musikken skal afspejle kønssammensætningen i samfundet, hvor kvinder jo ikke er en minoritet,« siger Maria Dybbroe til Jyllands-Posten.

I artiklen kan man desuden læse mere om koncerttemaet Wild at Heart, som sætter fokus på kompromisløse kvindelige komponister, improvisatorer og bandledere med koncerter i hele landet. Wild at Heart har fundet sted på Copenhagen Jazz Festival siden 2014.

Og man kan ikke mindst læse om improstævnet for 10-15 årige instrumentalister, JazzCamp for Piger, som kører på 6. år og arrangeres af Copenhagen Jazz Festival i samarbejde med JazzDanmark. JazzCamp for Piger finder sted under Vinterjazz på landets musikskoler, og der er fortsat enkelte ledige pladser. Læs mere om projektet her: www.jcfp.dk

»Det handler først og fremmest om, at mangfoldighed grundlæggende er en af de vigtigste ting i et moderne, demokratisk samfund og dets tilhørende kulturliv,« udtaler festivalleder Kenneth Hansen til Jyllands-Posten: »Kultur er noget, vores børn bliver eksponeret for før politik. Kulturen er så vigtig for unge mennesker på det tidspunkt, hvor deres personligheder bliver formet. For det er i kulturen, man kan spejle sig. Derfor skal kulturlivet rumme så mange synspunkter og positioner som muligt.«

Læs også: Kvinderne står i front hos de progressive musikforeninger under Vinterjazz

Den 19. udgave af Vinterjazz finder sted den 1.-24. februar og har flere end 600 koncerter på programmet. Flere af de uafhængige jazzforeninger som Sun Ship, Klub Primi og The Community har fokus på kvindelige bandledere og sætter dermed sit præg på kønsbalancen i dansk jazz, hvor også spillestedet Forbrændingen og Gaarden & Gaden er på banen. Man kan desuden opleve koncerter med grupper som International Female Musician Collective og Sisters in Jazz.

Se alle kommende koncerter her: www.jazz.dk/koncerter

Tak til Nordea-fonden og Statens Kunstfond.

 

Fakta: KØNSFORDELING I DANSK MUSIK

Rock, pop og blues: 22 pct. kvinder og 78 pct. mænd
Jazz: 37 pct. kvinder og 63 pct. mænd
Elektronisk musik: 23 pct. kvinder og 77 pct. mænd
Folk og world music: 32 pct. kvinder og 68 pct. mænd
Country og dansk top: 18 pct. kvinder og 82 pct. mænd
Klassisk: 29 pct. kvinder og 71 pct. mænd

(Kilde: Jyllands-Posten samt Dansk Musiker Forbund, 2017).