Guide: 10 fremadstormende unge navne du kan høre på Vinterjazz 2019


Vinterjazz 2019 byder blandt sine flere end 600 koncerter vanen tro på en lang række yngre navne fra særligt den spændende, hjemlige jazzscene. Her kommer et udpluk af nogle af festivalens største unge talenter:

 

Laurits Hyllested Darling River (DK/SE)
Koncertkirken, Kbh. – 12/2, 20:00 – Læs mere / Dørsalg

I april 2018 indspillede Laurits Hyllested albummet ’Darling River’, der er hans debutudgivelse som solist. Projektet skaber et rum, hvor rytmisk musik, klassisk musik og elektronisk musik kan mødes med improvisation som grundlæggende ideologi, samt forene musikere på tværs af genrer og generationer. Med sig har han et hold af nogle af de mest toneangivende musikere både i og uden for landets grænser, der både omfatter elektroniske musikere og en strygekvartet. Musikken er skrevet til netop disse musikere, og koncerten på Vinterjazz bliver den første med det oprindelige hold.

Line-up: Kasper Tranberg (trompet), August Rosenbaum (piano), Lars Greve (sax), Rasmus Oppenhagen Krogh (guitar), Valdemar Kragelund (elektroniske instrumenter), Jakob Littauer (elektroniske instrumenter), Laurits Hyllested (trommer), Halvcirkel (strygekvartet)

 

Karmen Rõivassepp Quartet
Atlas, Aarhus – 5/2, 19:00 – Læs mere / Køb billet

Karmen Rõivassepp Quartet er en ny og spændende Aarhus-baseret jazzkvartet, der består af Rõivassepp på vokal, Simon Eskildsen på klaver, Adrian Christensen på bas og Daniel Sommer på trommer. Rõivassepps musik bevæger sig i et univers af ægte lykke, stille melankoli og skjult sorg via besnærende melodier og ærlig historiefortælling på både engelsk og estisk. Karmen Rõivassepp er en estisk jazzsanger, komponist, arrangør og bigband-dirigent, der i løbet af sine seks år i Danmark har etableret sig som et stærkt navn på den aarhusianske jazzscene. Rõivassepp var nomineret til Årets Nye Jazznavn ved DMA Jazz 2018 og har netop modtaget den nystiftede pris Aarhus Jazz Talent.

 

Christian Balvig 6-tet
HeadQuarters, Aarhus – 12/2, 19:00 – Læs mere / Dørsalg

Unik kombination af klassisk strygetrio og jazzet klavertrio. Christian Balvigs ekspressive musik bærer præg af en nordisk lyrisk tone og placerer sig i krydsfeltet mellem klassisk kompositionsmusik, filmmusik, jazz og kammerpop.

Line-up: Louise Gorm (violin), Mikkel Schreiber (bratch), Maria Edlund (cello), Christian Balvig (klaver), Jens Mikkel Madsen (bas), Siv Øyunn Kjenstad (trommer).

 

I Think You’re Awesome
Huset Esbjerg – 1/2, 19:30 + U.L.C. Trio – Læs mere / Køb billet
Spillestedet Stengade, Kbh. – 22/2, 20:00 feat. Taïga String Quartet – Læs mere / Køb billet

Få bands har gjort sig mere bemærket på den danske jazzhimmel de seneste par år end I Think You’re Awesome. Med bassist og komponist Jens Mikkel Madsen i front lader jazz-sekstetten sig inspirere af alt fra legende, afrikanske rytmer til nordiske folketoner, europæisk improvisation og amerikansk sangskrivertradition. Resultatet er en nyskabende og meget kritikerrost lyd, som bandet selv kalder indiejazz. Koncerten på Stengade er med strygekvartetten Taïga String Quartet, hvor de opfører værket ‘Suite to Be You and Me’ i anledning af gruppens 10-års jubilæum.

 

Anders Fjeldsted
Drop Inn, Kbh. – 9/2, 19:30 (Trio) – Læs mere / Dørsalg
Huset-KBH, Stardust / Paradise Jazz – 13/2, 21:00 (Sextet) – Læs mere / Køb billet

Kapelmester og bassist Anders Fjeldsted er en af den unge generations mest efterspurgte bassister. Musikken er ekspressiv, swingende og levende og henter inspiration fra pionérer som Charles Mingus, Dizzy Gillespie og Miles Davis. I sommeren 2018 vandt Fjeldsted med sin sekstet den prestigefyldte Getxo International Jazz Contest og har efterfølgende spillet på festivaler i Spanien, Belgien og Skandinavien.

 

Bæst
Bobuska, Kbh. – 23/2, 20:00 – Læs mere / Dørsalg

Bæstet ligger og lurer under samfundets stilfærdige bro. Med aggressive rytmer og eksperimenterende melodik springer det frem og æder dig, og venter ikke på den store bukkebruse!

Line-up: Mads Egetoft (sax), Mads Nørgaard (gui), Phillip Dyssegård (bas), David Besiakov (tr)

 

Zier Romme Trio
Vinbaren Vesterbro Torv, Kbh. – 6/2, 19:00 – Læs mere / Dørsalg
Musikhuzet Bornholm / Jazzklub Bornholm – 24/2, 15:00 – Læs mere / Køb billet

Det er i særdeleshed Zier Rommes swing, rytmiske drive og evne til at opfatte musikken som en helhed, der har fascineret jazzverdenen. Efter at have slået sit navn fast på den københavnske jazzscene betragtes han som den danske pendant til Oscar Peterson. Zier Romme har trods sin unge alder arbejdet sammen med nationale og international koryfæer som Alvin Queen, Alex Riel, Jesper Lundgaard, Rodney Green og Winard Harper.

 

Bagland
Kulturstationen Vanløse – 23/2, 20:30 – Læs mere / Køb billet

Bagland er en kvintet bestående af fem musikere, som alle har deres rødder stærkt forankret i den skandinaviske lyd. Musikken er skrevet af trompetist Jakob Sørensen og udgives på det aarhusianske Jaeger Community. Den er inspireret af det øde og åbne nordiske landskab. Lyriske melodier kendetegner kompositionerne, og rummer både håb og glæde, længsel og melankoli – hele tiden med klare referencer til den nordiske lyd.

Line-up: Jakob Sørensen (trompet), Alex Jønsson (guitar), Mathias Jæger (klaver), Frederik Sakham (bas), Frej Lesner (trommer)

 

Pelle von Bülow
Studenterhuset, København – 9/2, 21:00 – Læs mere / Dørsalg
Blågårds Apotek, Kbh. – 22/2, 21:00 – Læs mere / Dørsalg

Pelle von Bülow er en del af den yngre generation af musikalske jazzkometer fra København, som både har fingrene dybt nede i jazzen – og som bringer nye ideer til genren. Pelle von Bülow er guitarist og kommer med en inspiration, der tager afsæt i ikoniske jazzguitarister som Wes Montgomery og Pat Martino.

 

KØS
The Community / Lygten Station, Kbh. – 22/2, 22:00 – Læs mere / Dørsalg

Tre musikalske søskende fra den københavnske undergrund forener som Køs deres forkærlighed for storladenhed, udtryksfuldhed, skrøbelighed og nøgenhed i et elektroakustisk univers. I Køs blander Maria Dybbroe, Valdemar Kragelund og Kristian Isholm Saarup deres baggrunde fra fri improvisation, jazz og hiphop med inspiration fra klassisk musik, ambient og støjmusik.

 

Vinterjazz er en landsdækkende musikfestival, som har eksisteret siden 2001 og foregår hvert år i februar. Festivalen strækker sig over tre uger og er arrangeret i samarbejde med flere end 120 spillesteder og arrangører fra Skagen til Bornholm. Vinterjazz 2019 finder sted fra 1-24 februar.