Guide: 18 kompromisløse kunstnere du kan opleve på Vinterjazz 2019


Siden 2014 har Vinterjazz præsenteret progressive kunstnere under temaet Wild at Heart. Det sker også under årets Vinterjazz, der byder på en bred vifte af komponister og improvisatorer fra den allermest kompromisløse del af jazzen. Her kommer et udpluk fra årets program:

 

Jaleh Negari
2/2, 19:00 – Brønshøj Vandtårn, Kbh – Læs mere / Køb billet
14/2, 20:00 – Stengade, Kbh – Læs mere / Køb billet
17/2, 20:00 – Gaarden & Gaden, Kbh – Læs mere / Fri entré
19/2, 20:00 – Klub Primi / H15, Kbh – Læs mere / Dørsalg

Percussionist og komponist Jaleh Negari har været en fast bestanddel af den københavnske alterna-scene de sidste 10 år, og Vinterjazz 2019 er bestemt ingen undtagelse. Med dybe rødder i særligt den hjemlige avantgarde har Negari spredt sine engagementer som trommeslager i grupper som Selvhenter og Pinkunoizu. Som solokunstner har hun blandt andet udforsket dynamikkerne mellem visuelle og auditive udtryk og potentialet i mødet mellem de to. Jaleh Negari er desuden medstifter af det københavnske pladeselskab og kunstnerkollektiv Eget Værelse. De internationale scener såvel som de hjemlige har nydt godt af Negaris kunstneriske virke – det samme har de mange film og teaterforestillinger, hun i årenes løb har komponeret musik til.

 

Halvcirkel (SE/DK)
6/2, 20:00 – KoncertKirken, Kbh – Læs mere / Dørsalg

Halvcirkel er et eksperimenterende stryger-ensemble, der i forskellige konstellationer udforsker klassiske værker, improvisation og fri fortolkning og tager kammermusikken til nye højder. Kvartetten har fortolket værker af bl.a. Philip Glass og Dmitri Shostakovich og er kendt for sin organiske og minimalistiske lyd og nærværende optræden, hvor balancen mellem stram struktur og improvisation udforskes. Halvcirkel vil denne aften under Vinterjazz spille værket “Fragment 94”, koomponeret til kvartetten af Anders Lauge Meldgaard og baseret på Mette Moestrups digt af samme navn. Selv beskriver Meldgaard værket som en art dekonstrueret kærlighedssang. Gennem gentagelser og forskellige tempi forstørres de enkelte fragmenter og elementer op, og lytteren tages med ind i det skabende rum af vibrerende smukke klangbilleder.

 

G-Bop Orchestra + Slimowitch
7/2, 21:00 – Sun Ship / Colabs, Aarhus – Læs mere / Køb billet

G-Bop Orchestra er et international anerkendt eksperimenterende percussion-ensemble med base i København. Bandet har udgivet tre EP’er; heriblandt deres debutalbum ”Punctuations in Space”, som de har turneret med i både Storbritannien og Skandinavien, som en fleksibel gruppe sammensat af forskellige anerkendte trommeslagere fra hele Europa, med percussionist og komponist Greta Eacott i front.
Slimowitch er en trio med søstrene Mija og Lena Milovic sammen med kunstneren Simin Stine Ramezanali, som her præsenterer en helt ny opsætning af den vindsejrende debut “Søstrene og Macbeth”.

 

Sonja LaBianca
10/2, 20:00 – Gaarden & Gaden, Kbh – Læs mere / Fri entré
14/2, 20:00 – Stengade, Kbh – Læs mere / Køb billet

Den DMA-vindende saxofonist og komponist Sonja LaBianca har de seneste år virket i et væld af grupper på den blomstrende københavnske musikscene – Selvhenter, Valby Vokalgruppe og Choir of Young Believers samt som medstifter af kunstkollektivet og pladeselskabet Eget Værelse. I maj 2017 udkom LaBianca’s debutalbum “About Room / Room to Be / Rooms”. Her præsenterer hun en række poetiske, lydlige teksturer, udsprunget af en nysgerrighed over for den akustiske saxofons genklang i objekter og rum. Tilfældige lyde fra omgivelserne inddrages som kulisser og skaber en art scenografi omkring saxofonen, der udfolder og undersøger sin klang gennem enkle melodiske forløb. Med baggrund i albummet vandt hun prisen som årets nye jazznavn ved DMA Jazz og som årets musiker ved Steppeulven.

 

Julie Kjær
Maria Dybbroe & Julie Kjær
10/2, 17:00 – Kulturtårnet på Knippelsbro, Kbh – Læs mere / Køb billet
Julie Kjær / Rasmus Svale / Kresten Osgood
22/2, 23:00 – The Community / Lygten Station, Kbh – Læs mere / Dørsalg

Julie Kjærs rå, kantede og eftertænksomme spil og ‘dark, otherworldly imagery’ (Jazzwise) er i stigende grad blevet bemærket på den europæiske jazz- og ny musikscene, bevægende sig mellem komposition og improviseret musik. Igennem eksperimenter med ‘extended techniques’, klang og rytme presser hun sine instrumenter til det yderste. Julie indspiller og turnerer internationalt med den norske trommeslager Paal Nilssen-Love “Large Unit” samt Django Bates. De sidste 5 år har hun bl.a. fokuseret sit arbejde på trioen ‘Julie Kjær 3’ med bassist John Edwards og trommeslager Steve Noble. Hun er primus motor og side-woman på adskillige andre danske, engelske, svenske og norske projekter, og har desuden spillet med folk som: Marshall Allen, Dave Douglas, Louis Moholo-Moholo, Thurston Moore, John Russell, Dave Liebman og London Improvisers Orchestra.

 

Shitney + Coriolis + Mi=Mi
12/2, 20:00 – Klub Primi / H15, Kbh – Læs mere / Fri entré

Åbningsfest for Klub Primi, der byder på improviseret, kreativ og genrefri musik. I yderkanten af musikalsk normalitet skaber Shitney (Maria Faust, Katrine Amsler, Qarin Wikström) en hybrid af abstrakte, konkrete og minimalistiske elementer, kombineret med træk fra noise og krakelerede symfoniske passager. Og hvad hører vi? De kvindelige herskere på Sun Ra’s Saturn koloni? Rebelske flygtninge fra 80’ernes synth pop? Humoristisk kritik af maskulin-muskuløs free jazz?

Coriolis er Carolyn Goodwin, Sonja LaBianca, Nana Pi, Julia Wiklund, Maria Bertel, Maria Dybbroe; seks af de mest markante blæsere fra det københavnske improvisationsmiljø med helt nyt materiale. Fra en luftlet hvisken til en kraftig storm fyldes rummet med energien og klangen forenes i en bølgende brusen af polyfoni, dissonanser og poetiske temaer. De seks pibers lufttryk måske kan vælte dig omkuld, eller have karakter af cirkulær øremassage, der nogen gange er så fin og skrøbelig som mosekonebryg.

Mi=Mi er et improviserende renæssance-ensemble, som kombinerer over 400 år gammel sakral kormusik, med absolut fri improvisation, anno 2019. Den uortodokse kombination af strygeinstrumenter med bandoneon og trompet, åbner døren for nye, uventede klangmuligheder, lys, lethed, luft, og giver nyt, suggestivt liv til en musik, som i sin tid blev skrevet udelukkende for mandestemmer.

 

Elena Setién (ES)
13/2, 20:00 – Huset i Aalborg – Læs mere / Køb billet
23/2, 20:00 – Jazz Club Loco / Bryggekælderen, Kbh – Læs mere / Køb billet
24/2, 15:00 – The Community / Lygten Station, Kbh – Læs mere / Dørsalg

Multiinstrumentalisten Elena Setién har rødder i Baskerlandet i Spanien, men boede i en årrække i København, hvor hun blev tæt knyttet til musikmiljøet bl.a. gennem samarbejder med adskillige toneangivende danske jazzmusikere. Nu er hun flyttet tilbage til hjembyen San Sebastian, hvorfra hun har skrevet og indspillet sit kommende album fyldt med stemningsfulde alternative popsange. Setién blev for nylig signet til det toneangivende pladeselskab Thrill Jockey (Tortoise, Wooden Shjips mfl.). Hun udkom her med den første single “Another Kind of Revolution” i efteråret, som er titelnummeret fra det album, der udkommer den 15. februar.

 

Greta Eacott (UK)
14/2, 20:00 – Peryton, Kbh – Læs mere / Dørsalg
16/2, 15:00 – Jazz Club Loco / Brønshøj Vandtårn – Læs mere / Køb billet
23/2, 23:00 – The Community / Lygten Station, Kbh – Læs mere / Dørsalg

Den herboende britiske musiker Greta Eacott er både komponist og percussionist og hendes praksis udforsker, hvordan rum kan bruges musikalsk materiale. Det sker blandt andet i drone-rockgruppen Brother Magnus, som også kan opleves på årets Vinterjazz. Som solokunstner er hendes kompositioner ofte karakteriseret ved en eksperimenterende tilgang til rytme, koreografi og rum. Greta Eacott har i forbindelse med Vinterjazz bl.a. komponeret marimbaværket “Pleasure In Edges” specielt til det nyåbnede Brønshøj Vandtårn.

 

Cactus
14/2, 20:00 – Stengade, Kbh – Læs mere / Køb billet
16/2, 20:00 – Atlas, Aarhus – Læs mere / Køb billet

Med saxofonist Maria Dybbroe i front befinder Cactus’ musik sig mellem det skrøbelige og det stærke – det smukke og det voldsomme – kammermusik og grooves. Cactus er tæt på at være en dobbelttrio, med to basser og to sax’er, og med denne samklang og spejling er det oplagt at også temaer spejles, vendes, vrides og udfordres. Bandet har de seneste to år fået bred opmærksomhed, og har især markeret sig på den mere eksperimenterende del af den danske jazzscene. Med base i Aarhus kendes gruppens medlemmer fra bands som Yune, The New Family, Bear With Me, Narcosatanicos, KØS og I Just Came From The Moon, som vandt Ung Jazz i 2016. Cactus’ debutplade udkommer i foråret 2019.

 

Klara Lewis (SE)
15/2, 21:00 – Radar, Aarhus – Læs mere / Køb billet

Den 25-årige komponist Klara Lewis er et af de mest interessante navne på den sveneske elektroniske scene lige nu. Med en række anmelderroste LP’er bag sig, har hun optrådt på blandt andet Berlin Atonal og MUTEK i Montreal – et show, som blev fremhævet som en af nøglekoncerterne på festivalen af Resident Advisor. Den seneste udgivelse, ’Care’, der udkom på Editions Mego tilbage i september 2018, skete i samarbejde med legenden Simon Fisher Turner. Fisher Turner har været en markant person på scenen i over fire årtier, og har været en fast del af Mute, der har stået bag udgivelser af blandt andre Depeche Mode, New Order, Moby, Erasure, Nick Cave & The Bad Seeds, Can og mange flere.

 

Qarin Wikström/Q Pieces (SE)
15/2, 21:00 – Forbrændingen, Albertslund – Læs mere / Dørsalg
22/2, 21:00 – Lygten Station / The Community, Kbh (w. Nina De Heney (SE)) – Læs mere / Dørsalg

Svenske Qarin Wikström har i mere end 10 år været en aktiv del af den blomstrende avantgarde og eksperimenterende scene i København, og har som komponist eller co-writer udgivet 18 albums med blandt andre Q (solo project), Kostcirkeln, Shitney, Orbit Stern & Q, Sekten og reBell m.fl.. Med en baggrund i et bredt spektrum af genrer som f.eks. klassisk kammermusik, pop, jazz, svensk folklore og improvisation manifesterer Qarins musikalske vision sig som en bekendelse til et hele, hvor hun blander varierende udtryk i en endnu uspecificeret genre. Q Pieces er nye sange fra Qarin Wikströms solo-debut “UP UP UP”, der udkom på ILK i august. Under et års tid har Qarin, parallelt med sit øvrige musiske virke, afsat tid til at undersøge, komponere og indspille musik, alene. Processen har strækket sig fra elektronisk avantgarde til akustiske hymner.

 

Sarah Hennies (US)
16/2, 20:00 – ALICE, Kbh – Læs mere / Køb billet

Sarah Hennis er komponist og percussionist. Hendes arbejder fokuserer omkring krævende og opslidende performances, der undersøger psykoakustik og queer identitet. På ALICE præsenterer hun “Contralto” et værk for video, strengeinstrumenter og perkussion, der bevæger sig mellem eksperimenterende musik og dokumentarfilm. Værket fokuserer omkring transkønnet kvinder, som taler synger og taler og udtrykker sig gennem både konventionelle musikalske redskaber og det som Hennies kalder for “ikke-musikalske” tilgange.

 

Lotte Anker
Mazur & Anker
19/2, 20:00 – Klub Primi / H15 – Læs mere / Dørsalg
Lotte Anker / Nina De Heney (SE) / Lene Grenager (NO)
23/2, 21:00 – The Community / Lygten Station – Læs mere / Dørsalg

Lotte Anker kendes fra utallige konstellationer og samarbejder; Anker/Taborn/Cleaver, duoer med Fred Frith, Sten Sandell, Magda Mayas, Ikue Mori, Okkyung Lee m.fl., kvartet med Paul Lovens, John Edwards og Johannes Bauer/Thomas Lehn samt de større ensembler: What River Ensemble og Electric Habitat. Lotte Anker har samlet en skandinavisk “sax and strings” improvisationstrio på Lygten Station, der tager udgangspunkt i Anker og De Heneys mangeårige on-and-off samarbejder i nyt møde med Lene Grenagers intense cellospil. Eventyrlig og stærkt nærværende musik der udforsker alle aspekter af lyd, dynamik og energi. Desuden kan man på Vinterjazz høre hende optræde i en sjælden duo med Marilyn Mazur. De to ikoner på den danske jazzscene har trådt forskellige veje gennem jazzen og improvisationsmusikken, men har bl.a. spillet sammen i Primi-Band i begyndelsen af 80’erne.

 

Maria Faust
21/2, 21:00 – Sun Ship / Radar, Aarhus – Læs mere / Køb billet
22/2, 21:00 – Karens Minde Kulturhus, Kbh – Læs mere / Køb billet

Den herboende 38-årige estiske komponist, saxofonist og orkesterleder, Maria Faust, har allerede sat bemærkelsesværdige musikalske spor, der har sendt hende og hendes bands på rejser til koncertsale og musikfestivaler i store dele af verden. Maria Faust spiller og komponerer ikke efter bogen og har ingen interesse i at gøre det. Hun udvider konstant sit spektrum og hendes nye projekt, Machina, består hovedsageligt af noteret materiale og er et fordomsfrit miks af de traditionelle musikformer, kompositionsmusik, jazz og soundscapes. I et slags uopdaget musikalsk sprog forløser hun sine originale kompositoriske ideer, et kammermusikalsk univers uden trommer, men med horn, to basser, cello og piano, og det hele i et fascinerende samspil med fiskerbådenes tøffende motorer på vej gennem tågen, knirkende gamle rustne skrog, havbrise og havfugle.

 

Laura Toxværd
23/2, 20:00 – ILK / H15, Kbh – Læs mere / Dørsalg

Den danske komponist, saxofonist og underviser Laura Toxværd har i sin efterhånden omfangsrige karriere samarbejdet med og komponeret værker til nogle af landets største jazzkapaciteter som John Tchicai, Marilyn Mazur, Carsten Dahl, Jacob Anderskov (Anderskov Accident) og mange andre. Det har bragt hendes kompositioner verden rundt med opførelser i blandt andet USA, Canada, Frankrig, Holland, Belgien, Finland, Norge, Sverige og selvfølgelig Danmark. Særligt for Toxværd er hendes partiturer, der bliver udgivet af Edition S og i antologien Notations 21. Laura Toxværd har tidligere modtaget Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat på baggrund af kompositionerne, der lader sig inspirere af europæisk folkemusik, heavy metal-jazz, geometrisk post-jazz og folk som Charlie Parker, John Zorn, Flying Luttenbachers, Barry Guy, Marc Ribot, Tim Berne og Albert Ayler.

 

Vinterjazz er en landsdækkende musikfestival, som har eksisteret siden 2001 og foregår hvert år i februar. Festivalen strækker sig over tre uger og er arrangeret i samarbejde med flere end 120 spillesteder og arrangører fra Skagen til Bornholm. Vinterjazz 2019 finder sted fra 1-24 februar.