Guide: Seks uundgåelige stemmer på årets Vinterjazz


Store stemmer har været en uløselig del af jazzen siden dens spæde begyndelse i det tidlige 1900-tals USA. Den stolte tradition for mødet mellem den menneskelige stemme og jazzens harmonier lever videre i bedste velgående – ikke mindst på årets Vinterjazz, der præsenterer en lang række koncerter med vokaljazz. Her kommer seks af de største:

 

Sinne Eeg
1/2, 20:00 – DR Big Band & Sinne Eeg: DR Koncerthuset, Koncertsalen – Læs mere / Køb billet
2/2, 20:00 – Sinne Eeg & Jacob Christoffersens Duo: Musikforeningen Bygningen, Køge – Læs mere / Køb billet
6/2, 20:00 – Sinne Eeg Group: Musikhuset Aarhus – Læs mere / Køb billet
7/2, 20:00 – Sinne Eeg Group: Musikhuset Posten, Odense – Læs mere / Køb billet

Med prisvindende soloalbums som ”Face the Music” og “The Beauty of Sadness” har sangerinden Sinne Eeg markeret sig som en af Skandinaviens førende jazzkunstnere. Eeg har samtidig opnået stor anerkendelse i både Asien og USA, hvor det anerkendte magasin JazzEd for nylig skrev, at Sinne Eeg har ”a voice that resonates with the sounds of beauty and truth”. Under Vinterjazz 2019 kan Sinne Eeg opleves i tre forskellige konstellationer, der viser spændvidden i hendes overvældende talent: Først i selskab med de musikalske venner i DR Big Band, siden i intim duet med den faste pianist Jacob Christoffersen og til slut to aftener akkompagneret af “drømmetrioen” – Jacob Christoffersen, trommeslager Morten Lund og bassist Lennart Ginman.

 

Indra
5/2, 20:00 – Fermaten, Herning – Læs mere / Køb billet
7/2, 20:00 – Tøjhuset, Fredericia – Læs mere / Køb billet
9/2, 12:00 – Kulturhus Kappelborg, Skagen – Læs mere / Køb billet

Den amerikanske sangerinde Indra Rios-Moore er en af tidens stærkeste stemmer inden for soul, gospel og americana. Indras seneste album, “Heartland” fra 2015, fik fantastiske anmeldelser og kastede blandt andet en amerikansk Grammy-nominering af sig. Nu er Indra Rios-Moore klar med et nyt album, “Carry My Heart”, udgivet på det legendariske jazzselskab Verve og produceret af Jay Newland, der stod bag Norah Jones’ “Come Away with Me”. Indra Rios-Moores musik har stærke rødder i den amerikanske tradition med kraftig inspiration fra både soul, gospel, blues, R&B, americana, jazz og roots. Repertoiret indeholder både egne sange og nye personlige fortolkninger af blandt andre David Bowie, Pink Floyd, Steely Dan og Duke Ellington.

 

Trinelise Væring
6/2, 20:00 – Jazzhus Montmartre, Kbh – Læs mere / Køb billet
7/2, 20:00 – Tobaksgaarden, Assens – Læs mere / Køb billet
9/2, 21:00 – Tøjhuset, Fredericia – Læs mere / Køb billet

Amy Winehouse møder Fleetwood Mac møder Lucinda Williams, når Trinelise Væring – med en voksen kunstners autoritet – slår døren op og træder ind på scenen under Vinterjazz 2019. Med sig har hun sit otte mand (fire kvinder/fire mænd) store band. Der er sydende Hammond-orgel og blæserriffs, kor og guitarer og ikke mindst Værings karakteristiske stemme. Albummet ”Du går ind af en dør” udkom i september 2018, og her er der både Memphis soul, jazz og country rock i shakeren. Værings sange er fulde af skæve ørehængere med tekster, som tager fat, dér hvor de fleste popsangerinder giver op – dér hvor voksenlivet udfordrer både kærligheden og selvet.

 

Cæcilie Norby – ‘European Sisters in Jazz’ (INT)
20/2, 20:00 – Musikhuset Aarhus – Læs mere / Køb billet
21/2, 20:00 – Jazz6000 / Godset – Læs mere / Dørsalg
22/2, 20:00 – Kedelhuset, Silkeborg – Læs mere / Køb billet
24/2, 20:00 – Sorø Jazz / Kulturcafé Ludvig – Læs mere / Dørsalg

+ En hyldest til Nancy Wilson feat. Cæcilie Norby: Hotel Skt. Petri, Kbh. – 2/2, 21:00 – Læs mere / Køb billet
+ Cæcilie Norby & Lars Danielsson: Kulturhuset Pilegården, Brønshøj – 5/2, 20:00 – Læs mere / Køb billet

Skandinaviens jazzdronning Cæcilie Norby har samlet et internationalt drømmehold af toneangivende kvindelige instrumentalister, som sammen sætter fokus på jazzens kvindelige urkraft og store stemmer. Med sig på scenen har Norby den italienske pianovirtuos Rita Marcotulli og på trommer den polske Dorota Piotrowska, der er kendt for sit malende trommespil i hele verden. Orkestrets bassist er den tyske Lisa-Rebecca Wulff, der bl.a. har turneret med Nils Landgren og Bob Mintzer. Schweiziske Nicole Johänntgen er en sand mester i dybfølt og energisk saxofonspil. Repertoiret består af numre af de seneste årtiers mest fremtrædende melodikere som Nina Simone, Joni Mitchell, Rickie Lee Jones, Abbey Lincoln, Carole King samt helt nyt materiale, der emmer af varme, sensualitet, humor, visdom, melankoli og musikalsk historiefortælling.

 

Rigmor Gustafsson Quartet: Come Home (SE) – Læs mere / Køb billet
21/2, 20:00 + 22/2, 20:00 + 23/2, 20:00 – Jazzhus Montmartre, Kbh – Læs mere / Køb billet

Rigmor Gustafsson er blandt de nordiske jazzsangerinder, som ikke holder sig tilbage, men går fuldt og helt ind i musikken. Med udgangspunkt i ”jazz og derefter…” henter Gustafsson inspiration fra store “ladies” som Joni Mitchell, fra mester-sangskrivere som Burt Bacharach og ikke mindst fra swingende storby-blues. Gustafsson kan sagtens placere sig som Monica Zetterlunds arvtager – hendes varme stemme og fejlfri og naturlige frasering er en udelt fornøjelse at lægge ører til.

 

Lina Nyberg Band (SE)
22/2, 15:30 – Jazzcup, Kbh – Læs mere / Dørsalg

Lina Nyberg er blandt Sveriges mest kreative og fremadskuende jazzvokalister og komponister. De sidste 25 år har hun været i publikums søgelys – fra debutudgivelsen “Close” (1993) til det seneste album, trilogilukkeren “Terrestrial” (2017), der er Nybergs 18. af slagsen. Arbejdet med albumtrilogien begyndte i 2013, og her favner Lina Nyberg i sine kompositioner hele jordkloden og dens grundstoffer rettet mod forskellige musikalske sammenhænge – big bands, jazzkvintetter og strengeensembler. “Terrestrial” er komponeret til mødet mellem symfoniorkester og hendes egen gruppe på kommision fra NorrlandsOperan Symfoniorkester i Umeå.

 

Vinterjazz er en landsdækkende musikfestival, som har eksisteret siden 2001 og foregår hvert år i februar. Festivalen strækker sig over tre uger og er arrangeret i samarbejde med flere end 120 spillesteder og arrangører fra Skagen til Bornholm. Vinterjazz 2019 finder sted fra 1-24 februar.