Mød spillestederne på Vinterjazz 2019: Ny klang i Brønshøj Vandtårn


Vinterjazz, der i år finder sted fra 1.-24. februar, sætter som altid gang i både nye og veletablerede spillesteder og arrangører over hele landet – men hvem er det egentlig, der står bag de mange musikalske oplevelser derude, og hvorfor lige på Vinterjazz? Jazz.dk har talt med fem deltagende kulturfyrtårne for at komme nærmere svaret – fra Brønshøj til Aarhus

 

I denne første afdeling stiller vi skarpt på Brønshøj Vandtårn. Det unikke rum åbnede for publikum under Vinterjazz 2018, hvor dubjazzduoen Bremer/McCoy spillede to udsolgte koncerter i tårnets klangfulde interiør, men i februar 2019 står den officielle åbning, der samtidig gør vandtårnet til et enestående udstillingsrum. Jazz.dk har talt med arrangør Rune Brink Hansen:

“Urum – Institut for efterklang er Brønshøj Vandtårns nye udstillingsrum for lyd og lyskunst, der arbejder med efterklang i en bredere betydning, fx som en metafor for hukommelse.”

“Brønshøj Vandtårn (opr. opført i 1930) har netop fået analyseret efterklangstiden, og ved de dybeste toner klinger tårnet i op til 40 sekunder. Dette gør tårnet til en utrolig aktiv musikalsk aktør, som stiller store krav til den lyd, der skabes i tårnet. Derfor vil vi primært præsentere værker skabt specifikt til tårnet, og kunstnere der kan improvisere og spille sammen med tårnet.”

“Vinterjazz er en slags blåstempling for os, der viser byen og lokalområdet, at eksperimenterende, utraditionel musik også har en plads i programmet på store anerkendte festivaler. Sidste år spillede Bremer/McCoy i vandtårnet under Vinterjazz, og tårnet bestod sin prøve som nyt, spændende venue for nye akustiske udforskninger.”

“Åbningskoncerten med John Butcher og Rhodri Harris finder sted 2. februar. Butcher er kendt for at opsøge steder med helt særlige klange – eksempelvis en militær brændstoftank, et gammelt mausoleum, en grotte ved havet og lignende resonerende rum”

Læs mere: Se alle Brønshøj Vandtårns koncerter på Vinterjazz 2019

 

Vinterjazz er en landsdækkende musikfestival, som har eksisteret siden 2001 og foregår hvert år i februar. Festivalen strækker sig over tre uger og er arrangeret i samarbejde med flere end 120 spillesteder og arrangører fra Skagen til Bornholm. Vinterjazz 2019 finder sted fra 1-24 februar.

Foto: Kim Hølterman