Unge prisvindere og svensk syre: Seks højdepunkter fra første uge af Vinterjazz


Vinterjazz 2019 er allerede kommet godt fra start med en veloverstået åbningsweekend med flot fremmøde til koncerter flere steder i landet – og der er stadig masser af musik i vente i løbet af de næste tre uger. Her finder du et udpluk af højdepunkter fra den første store uge under årets Vinterjazz. God fornøjelse!

 

Karmen Rõivassepp Quartet
5/2, kl. 19:00 – Atlas, Aarhus – Læs mere / Køb billet

Karmen Rõivassepp Quartet er en ny og spændende Aarhus-baseret jazzkvartet, der består af Rõivassepp på vokal, Simon Eskildsen på klaver, Adrian Christensen på bas og Daniel Sommer på trommer. Rõivassepps musik bevæger sig i et univers af ægte lykke, stille melankoli og skjult sorg via besnærende melodier og ærlig historiefortælling på både engelsk og estisk. Karmen Rõivassepp er en estisk jazzsanger, komponist, arrangør og bigband-dirigent, der i løbet af sine seks år i Danmark har etableret sig som et stærkt navn på den aarhusianske jazzscene. Rõivassepp var nomineret til Årets Nye Jazznavn ved DMA Jazz 2018 og har netop modtaget den nystiftede pris Aarhus Jazz Talent.

 

DR Big Band – Tæt på
6/2, kl. 20:00 – Jazz i Thy / Thisted Gymnasium, Thisted – Læs mere / Køb billet
9/2, kl. 20:00 – Sorø Jazz / Victoria Teatret, Sorø – Læs mere / Dørsalg
10/2, kl. 16:00 – DR Koncerthuset, Studie 2 – Læs mere / Køb billet

Dirigenter som Thad Jones, Bob Brookmeyer og Jim McNeely og gæstesolister som Miles Davis, Stan Getz og Joe Henderson formåede – sammen med en perlerække af danske jazzmusikere – at gøre DR Big Band til den institution, som Ernie Wilkins kaldte: “probably the best big band in Europe.” I dag leverer bandet stadig den ægte, amerikanske bigband-lyd – men med sit eget, nordiske twist. DR Big Bands hjemmebane er DR Koncerthuset, men faktisk er det resten af Danmark, der har fornøjelsen af de fleste af bandets liveoptrædener. De seneste år har DR Big Band inviteret publikum til over 40 årlige koncerter på jazzklubber og spillesteder i hele landet, og under Vinterjazz 2019 kan du komme helt tæt på DR Big Band til koncerter i det ganske land, hvortil bandets egne musikere har komponeret al musikken. En unik mulighed for at opleve DR Big Bands eget ’take’ på, hvordan det skal lyde på jazzscenen lige nu.

 

Dinosaur (UK) + Astrid Engberg
7/2, kl. 20:00 – Teater Momentum, Odense C – Læs mere / Køb billet

Britiske Dinosaur er pyroteknisk electronica i mødet med fusionsjazz. Gruppen stammer som de andre to fra den sprudlende London-scene og modtog en nominering til den prestigefyldte Mercury Award for deres debutalbum “Together, As One”. Bandet ledes af den unge komet Laura Jurd – erklæret fan af bl.a. Miles Davies, Terry Riley og Ian Carr. Jurd og Dinosaur formår på samme elegante vis som Carr at inkorporere jazzens væsen med så adskilte genrer og stilarter som rock, synth-pop, electronica og new wave toppet med en smule funk. Med sig på Vinterjazz har gruppen deres seneste album, “Wonder Trail”, som udkom tidligere i år.

 

Bisse
7/2, kl. 20:00 – Voxhall, Aarhus – Læs mere / Køb billet
8/2, kl. 20:00 – Musikkens Hus, Aalborg – Læs mere / Køb billet
9/2, kl. 20:00 – Kulturmaskinen, Odense – Læs mere / Køb billet

I november 2018 udkom Bisses niende album “Tanmaurk”. Det er Bisses Danmarksrevy og review af Danmark. En rêve om moderlandet og revitalisering af fædrelandet. Albumtitlen er en såkaldt translitteration af “Danmark”, således som det nævnes første gang på dansk jord på Den Lille Jellingesten. Albummet kan også betragtes som sangskriverens forsøg på en translitteration af hans egen personlige Danmarkshistorie. I forbindelse med albummet drager Bisse på en lille Danmarksturné, som han kalder for Tanmaurk-revyen. Her medbringer han sin faste “bissebande” bestående af Adi Zukanovic (synths), Lars Bech Pilgaard (guitar), Bjørn Heebøll (trommer) og Jakob Falgren (bas).

 

Acid på Svenska: Jan Johansson remixed (SE)
7/2, kl. 19:00 – Radar, Aarhus – Læs mere / Køb billet
8/2, kl. 20:00 – Teater Momentum, Odense C – Læs mere / Køb billet
9/2, kl. 20:00 – Huset i Aalborg – Læs mere / Køb billet
10/2, kl. 16:00 – Brorsons Kirke, Kbh. – Læs mere / Køb billet

Den svenske jazzkomponist Jan Johansson udgav i 1964 den legendariske og jazzede genfortolkning af svenske folkesange, “Jazz på Svenska”. Pladen har siden dannet skole i den nordiske jazz og er for længst nået ud til resten af verden – og næsten alle svenske hjem. I 2015 besluttede den svenske DJ og producer Christian Lappalainen aka. Calico sig for at tage favntag med Johanssons fortolkninger – dog med det twist, at Lappalainens versioner blandt andet blev indspillet med Rolands nyklassiske “syremaskine”, TB-303, som bærende melodistemme. Pladen kom til at hedde “Acid på Svenska”, som udkom til store anmelderroser, og det er dette helt særlige møde mellem folkeviser, melankolsk jazz og acid house, du kan se frem til, når Christian Lappalainen og DJ Bacid lægger vejen forbi Vinterjazz 2019 som en del af temaet Jazz Remixed.

 

Alasdair Roberts & Völvur (UK/NO)
9/2, kl. 21:00 – Christianshavns Beboerhus, Kbh. – Læs mere / Køb billet
10/2, kl. 20:00 – Musikkens Hus på Fanø – Læs mere / Dørsalg

Skotske Alasdair Roberts har siden starten af årtusindskiftet været en af de mest vedkommende stemmer på den britiske folk-scene og en musiker, der ubesværet har bygget bro mellem den mere traditionelle folkemusik og den alternative folk-scene. Allerede tidligt i karrieren fik han fans i bl.a. Will Oldham, der fik ham ind på det toneangivende label Drag City. Han har også samarbejdet musikalsk med navne som Jason Molina, Alex Neilson og mange andre. Roberts har tidligere optrådt solo i Danmark, men nu bliver der mulighed for at høre ham i en helt særlig orkesterversion, hvor de skotske traditioner flyder sammen med det skandinaviske, og hvor Roberts’ nysgerrige tilgang til folkemusikken udvides med en mere improv-orienteret tilgang.

 

Ugen byder desuden også på: International Female Musician Collective (INT), L’Eclair (CH), Indra Rios-Moore (US/DK), Jakob Bro Trio “Bay of Rainbows” (DK/US), Girls in Airports, Aske Jacoby – 40 år i dansk musik, EKKO, Maria Dybbroe & Julie Kjær, Spacelab “Close Encounters” med flere. Hold øje med Jazz.dk for ugentlige anbefalinger under den landsdækkende Vinterjazz 2019.

Se alle kommende koncerter på jazz.dk/koncerter.