Vinterjazz begynder på fredag: Fem højdepunkter fra første festivalweekend


Når Vinterjazz 2019 begynder på fredag den 1. februar står flere end 130 spillesteder klar til at byde publikum inden for til flere end 600 koncerter – fra Skagen til Bornholm.

Festivalens åbningsweekend byder på en lang række spændende koncerter, og mens der allerede nu er meldt udsolgt eller få billetter til koncerterne med Mathias Heise i Kvarterhuset på Amager, Sinne Eeg & DR Big Band i Koncerthuset og Jan Lundgrens hyldest til Jan Johansson på Jazzhus Montmartre, så er der stadig ledige billetter til størstedelen af de mange musikalske tilbud. Her er nogle af højdepunkterne i første weekend på Vinterjazz 2019, som du stadig kan komme med til.

Se alle ugens koncerter på www.jazz.dk/koncerter

 

I Think You’re Awesome
1/2, 19:30 – Huset Esbjerg – Læs mere / Køb billet

Få bands har gjort sig mere bemærket på den danske jazzhimmel de seneste par år end I Think You’re Awesome. Med bassist og komponist Jens Mikkel Madsen i front lader jazz-sekstetten sig inspirere af alt fra legende, afrikanske rytmer til nordiske folketoner, europæisk improvisation og amerikansk sangskrivertradition. Resultatet er en nyskabende og meget kritikerrost lyd, som bandet selv kalder indiejazz. Koncerten på Stengade er med strygekvartetten Taïga String Quartet, hvor de opfører værket ‘Suite to Be You and Me’ i anledning af gruppens 10-års jubilæum.

 

Spacelab (Close Encounters)
2/2, 11:00 – Skuespilhusets foyer, Kbh. – Læs mere / Fri entré
3
/2, 11: 00 – Skuespilhusets foyer, Kbh. – Læs mere / Fri entré

Når Spacelab med pianist Nikolaj Hess, trommeslager Mikkel Hess og Anders ‘AC’ Christensen på bas rykker ind i Skuespilhusets Foyer til fire gratis formiddagskoncerter er det med en række trumfer på hånden. Med overskriften “Close Encounters” tager de nemlig på skift både den tidligere X Factor-dommer, sangerinden Mette Lindberg, trompetist Erik Kimestad, percussionist Rune Olesen og guitarist Jacob Artved, et strengeensemble samt violinisten Maria Jagd med til nysgerrige musikalske møder.

 

John Butcher & Rhodri Davies (UK/WLS) + Jaleh Negari + Cejero DJs
2/2, 19:00 – Brønshøj Vandtårn – Læs mere / Køb billet

Lørdag den 2. februar besøger to af Europas mest radikale musikere Brønshøj. John Butcher og Rhodri Davies er kendt og respekteret på den internationale avantgardescene for utrættelige udforskninger af deres respektive instrumenter, saxofonen og harpen. Ingen spiller som dem, og sammen skaber de improviserede former og udtryk, som er rå, hypnotiske og dybt fascinerende. Koncerten foregår med 34 meter til loftet i Brønshøj Vandtårn. En rumklang på op til 40 sekunder ville drille de fleste, men John Butcher er i forvejen kendt for at opsøge steder med helt særlige klange. Albummet ”Resonant Spaces” er eksempelvis optaget i en militær brændstoftank, et gammelt mausoleum, en grotte ved havet og lignende resonerende rum.

 

Khruangbin (US)
2/2, 20:00 – Voxhall, Aarhus – Læs mere / Køb billet

Amerikanske Khruangbin emmer af inspirationskilden thai-funk og dennes bas-tunge, psykedeliske lyde samt Tarantino-soundtracks og generel surfrock-coolness. Khruangbin kommer fra Texas og består af Laura Lee (bas), Mark Speer (guitar) og Donald “DJ” Johnson (trommer). Deres fælles inspiration finder de i gamle bånd med thai-musik fra 60’erne og 70’erne og opsamlinger med sydøstasiatisk pop, rock og funk, som blev lyttet heftigt i tourbussen i begyndelsen af gruppens karriere. Sammenholdt med effekten fra de brede vidder langt ude på landet i Texas lykkedes det hurtigt Khruangbin at skabe deres helt egen, eksotiske lyd og nå ud til et bredt, verdensomspændende publikum – ikke mindst takket være foreløbigt to anmelderroste album.

 

Fofoulah (UK/GM)
2/2, 20:00 – ALICE, Kbh. – Læs mere / Køb billet
3/2, 20:00 – Teater Momentum, Odense – Læs mere / Køb billet

Fofoulah er et London-baseret afro-dub ensemble. I 2018 udgav gruppen deres andet album ”Daega Rek” på det hæderkronede pladeselskab Glitterbeat. Fofoulahs soniske strukturer og musikkens identitet er forankret i den senegalesiske tromme kaldet en sabar. Trommen mødes af elektronisk glitch og dub-teksturer, som hvirvles rundt i en Drum & Bass-centrifuge og udmunder i musik, der i dén grad kan danses til. Anført af gambianske Kaw Secka på vokal og virtuost sabar-trommespil, med prominente musikere som Dave Smith (tidligere Robert Plant trommeslager), Batch Gueye og Johnny Brierley, og produceret af Tom Challenger, er “Daega Rek” (Sandheden) et rastløst og eklektisk mix af energiske trommerytmer, percussion og shamanistisk sang.

 

I den første weekend kan du desuden opleve: All Too Human (DK/FR), Walt Weiskopf (US), Andra Stanciu (RO), Humair/Koppel/Andersson (FR/SE/DK), Swampfog plays The Meters (UK), Kalaha og International Female Musician Collective (INT).

Hold øje med Jazz.dk for ugentlige anbefalinger under den landsdækkende Vinterjazz 2019. Se alle kommende koncerter på www.jazz.dk/koncerter