Cinemateket og Vinterjazz præsenterer filmperler med mesterlige jazzsoundtracks i vintermørket


Musik i film har en helt særlig kraft. Den forstørrer og forstærker filmens fortælling og skaber et sanseligt univers, der griber ud efter os og fastholder en stemning, et tema eller en væsentlig detalje: Paris ved nattetid, atmosfæren i en fængselscelle, det knuste hjerte. Et godt soundtrack er en essentiel del af enhver film på lige linje med manuskript, skuespil og billede.

Gennem tiden har flere af jazzens største ikoner skrevet musik til film. Soundtracks, der i dag står som klassikere i musikhistorien og samtidig bærer nøglen til at forstå bevægelser hos musikerne og verden omkring dem. Serien ’Mesterlige jazzsoundtracks’ sætter fokus på jazzmusikeren som filmkomponist og musikkens betydning i den filmiske fortælling.

 

Få en filmoplevelse med hjertevarm introduktion i Aarhus, Odense, Aalborg og København under Vinterjazz

Gennem en række introduktioner med jazzmusikere og -kendere får du i forbindelse med festivalen Vinterjazz mulighed for at komme helt tæt på særligt udvalgte filmperler, deres soundtracks og kunstnerne bag. Filmene vises i Øst for Paradis i Aarhus, Cafe Biografen i Odense, Cinemateket i København og Biffen Nordkraft i Aalborg.

Mød blandt andet trompetist Kasper Tranberg, der fortæller om Krzysztof Komedas rejse fra jazzmusiker til filmkomponist – herunder samarbejdet med Roman Polanski – eller tonemester Peter Albrechtsen, der som optakt til Michelangelo Antonionis gådefulde gennembrud ’Blow-Up’ med musik af Herbie Hancock byder på en generel indkredsning til soundtracket som genre og samspillet mellem musik og billede.

Forfatter Lars Movin introducerer Jim Jarmusch-klassikeren ’Down by Law’ og dykker ned i kultfiguren John Luries skæve univers, og i Louis Malles noir-drama ’Elevator til Skafottet’ (Ascenseur pour l’Echafaud), introduceret af radiovært Naya Buric, møder du en poetisk fortættet Miles Davis, der står på spring til at revolutionere jazzen. Saxofonist Lotte Anker stiller skarpt på Sonny Rollins, der gennem lydsiden til den charmerende, ærkebritiske ’Alfie’ farver en hovedkarakters ufrivillige dannelse fra ubekymret forfører til eftertænksom mand på tærsklen til den seksuelle revolution i 1960’erne.

Og endelig giver vi dig mulighed for at se – og lytte til – den spritnye komedie ‘My Dog Stupid’ (Mon chien stupide) med skuespilleren og musikeren Charlotte Gainsbourg – med nykomponeret musik af klavervirtuosen Brad Mehldau.

‘Mesterlige jazzsoundtracks’ præsenteres af Cinemateket og den landsdækkende festival Vinterjazz. Serien er kurateret af DR P8 Jazz-vært Naya Buric i samarbejde med Morten Tang, musikredaktør på Cinemateket.

 

Program / Mesterlige jazzsoundtracks

“Blow-Up” med musik af Herbie Hancock
Tirsdag d. 11/2, kl. 18.30 – Biffen (Nordkraft), Aalborg

“Blow-Up” med musik af Herbie Hancock
Tirsdag d. 11/2, kl. 18.30 – Øst for Paradis, Aarhus

“Alfie” med musik af Sonny Rollins
Lørdag d. 15. kl. 14.00 – Cinemateket, København (Introduktion: Lotte Anker)

“Elevator til Skafottet” med musik af Miles Davis
Søndag d. 16/2, kl. 19.00 – Cinemateket, København (Introduktion: Naya Buric)

“Down by Law” med musik af John Lurie
Tirsdag d. 18/2, kl. 18.30 – Biffen (Nordkraft), Aalborg

“Rosemary’s Baby” med musik af Krzysztof Komeda
Tirsdag d. 18/2, kl. 21.00 – Øst for Paradis, Aarhus

“Blow-Up” med musik af Herbie Hancock
Onsdag d. 19/2, kl. 19.00 – Cinemateket, København (Introduktion: Peter Albrechtsen)

“Rosemary’s Baby” med musik af Krzysztof Komeda
Søndag d. 23/2, kl. 16.15 – Cinemateket, København (Introduktion: Kasper Tranberg)

“Elevator til Skafottet” med musik af Miles Davis
Tirsdag d. 25/2, kl. 18.00 – Øst for Paradis, Aarhus (Introduktion: Naya Buric)

“Elevator til Skafottet” med musik af Miles Davis
Tirsdag d. 25/2, kl. 18.30 – Biffen (Nordkraft), Aalborg

“Elevator til Skafottet” med musik af Miles Davis
Tirsdag d. 25/2, kl. 21.00 – Cafe Biografen, Odense (Introduktion: Naya Buric)

“My Stupid Dog” med musik af Brad Mehldau
Torsdag d. 27/2, kl. 19.00 – Cinemateket, København

“Down by Law” med musik af John Lurie
Lørdag d. 29/2, kl. 14.00 – Cinemateket, København (Introduktion: Lars Movin)

Billetter købes på de respektive biografers hjemmesider. Læs mere om filmene og deres soundtracks på cinemateket.dk og jazz.dk