Freejazz-veteranerne fra Torden Kvartetten tager på sjælden dansk turné


Freejazz-veteranerne fra Torden Kvartetten – Mats Gustafsson (sax), Per-Åke Holmlander (tuba), Peter Friis Nielsen (bas), P.O. Jørgens (trommer) – tager på en sjælden turné i anledning af Vinterjazz 2020, der begynder onsdag og bringer dem til Aarhus, Odense, Aalborg og Nørrebro.

“The Swedes. The Danes. Miles away from smörrebröd vs surströmming, mikkeler vs high coast distillery & cross country skiing vs bicycling! Or perhaps that is what it is all about? In either way – the music will tell!…” – Mats Gustafsson

En af Danmarks mest bemærkelsesværdige free form rytmesektioner møder to af Sveriges mest kraftfulde blæsere i Torden Kvartetten. Sammen har de indspillet to plader og givet en række intense koncerter, spændende fra lyrisk punktualisme til frenetiske energiudladninger.

Peter Friis Nielsens elastiske el-bas og P.O. Jørgens’ evigt innovative slagtøjsspil har kunnet opleves i mange sammenhænge – måske mest markant i selskab med navne som Mikolaj Trzaska, John Tchicai og Peter Brötzmann i The Wild Man’s Band. I Torden Kvartetten har den kompromisløse rytmegruppe fundet gode legekammerater i den svenske saxofonist Mats Gustafsson og ligeledes svenske Per-Åke Holmlander på tuba.

Mats Gustafsson er en af det skandinaviske free jazz-miljøs førende skikkelser. Han kendes ikke mindst for trioerne The Thing og Fire! samt det deraf afledte stororkester Fire! Orchestra. Gustafsson er ikke blot en kraftfuld saxofonist og en stærk improvisationsmusiker, men en visionær skikkelse som igen og igen har formået at skubbe den eksperimenterende jazz i nye retninger.

Også Per-Åke Holmlander har slået sine folder i Fire! Orchestra, Swedish Azz og som del af Paal Nilssen-Love Large Unit. I det hele taget er Holmlander, som har en baggrund som klassisk uddannet tuba-spiller, en særdeles efterspurgt improvisationsmusiker, der har optrådt med navne som Paul Lovens, Phil Minton, Sven-Åke Johansson, London Jazz Composers Orchestra og Peter Brötzmann Chicago Tentet.

Alle musikere i Torden Kvartetten er særdeles aktive i andre sammenhænge, hvorfor de ikke har turneret siden 2013. Men nu får man altså en sjælden chance på en Vinterjazz-tour, der bringer Torden Kvartetten til Odense, Aarhus, Aalborg og København. Lad tordenvejret rulle!

Torden Kvartetten (DK/SE)
12/2, kl. 20:00 – ALICE, Kbh. N – Læs mere / Køb billet
13/2, kl. 20:00 – Studenterhuset, Aalborg – Læs mere / Køb billet
14/2, kl. 22:00 – Sun Ship / Colabs, Aarhus – Læs mere / Køb billet
15/2, kl. 21:00 – Teater Momentum, Odense – Læs mere / Køb billet

Koncerterne er en del af den landsdækkende Vinterjazz, der finder sted i sin 20. udgave den 6.-29. februar 2020. Se alle koncerter på www.jazz.dk/vinterjazz-2020/program.