Musikalske topatleter og sjælsom verdensjazz – her er de nyeste tilføjelser til Vinterjazz 2020


Mens efterårets spækkede koncertsæson så småt er ved at takke af, varmer landets spillesteder op til en ny sæsonstart med Vinterjazz i februar 2020. Athletic Progression, Svaneborg Kardyb og Magic Spirit Quartet er blandt de seneste tilføjelser på festivalprogrammet

Med udsigten til sin 20. udgave ser den årlige Vinterjazz ud til at være så vital som nogensinde før. Fremadstormende danske grupper som Svaneborg Kardyb og Athletic Progression er nu en del af festivalprogrammet på lige fod med internationale navne som verdensjazzende Magic Spirit Quartet og det snart pladeaktuelle samarbejde mellem den herboende slovenske pianist Kaja Draksler og det hollandske avantpunk-ikon Terrie Ex (The Ex). Læs mere om nogle af de seneste tilføjelser herunder.

Unge talenter står i kø
Til årets DMA Jazz, der fandt sted mandag den 18. november, var de unge Aarhus-grupper Athletic Progression og Svaneborg Kardyb begge nomineret i to kategorier. Svaneborg Kardyb løb med statuetterne, men Athletic Progression har for længst bevist deres værd som et af de hotteste unge navne på den danske scene i spændingsfeltet mellem jazz, hiphop og soul. Til Vinterjazz 2020 kan du opleve dem på Hotel Cecil den 8. februar og i Aarhus på Radar allerede den 7. februar. Den stemningsmættede duo Svaneborg Kardyb kommer under festivalen hele landet rundt.

Sanger, producer, komponist, musiker og DJ Astrid Engberg befinder sig i en kreativ malstrøm af idéer med inspirationskilder fra jazz, soul, beats, klassisk og vestafrikansk musik. Oplev hende med sin Sonic Love Force og helt nyt materiale på Jazzhus Montmartre søndag den 9. februar. Den herboende estiske jazzsanger og komponist Karmen Rõivassepp, der i 2018 modtog prisen som Aarhus Jazz Talent, er et andet kometlignende navn herhjemme, som siden 2012 har været en central del af særligt den aarhusianske scene med sin Karmen Rõivassepp Quartet. Rõivassepp kan blandt andet opleves i duoform med den danske pianist Simon Eskildsen i Ballerup torsdag den 6. februar – flere datoer følger.

6/2: Svaneborg Kardyb – Radar, Aarhus – Læs mere / Køb billet
6/2: Rõivassepp/Eskildsen duo (EST/DK) – Baltoppen LIVE, Ballerup – Læs mere / Køb billet
7/2: Svaneborg Kardyb – Klaverfabrikken, Hillerød – Læs mere / Køb billet
7/2: Athletic Progression i 360° – Radar, Aarhus – Læs mere / Køb billet
8/2: Athletic Progression – Hotel Cecil, Kbh – Læs mere / Køb billet
8/2: Svaneborg Kardyb – Fermaten, Herning – Læs mere / Køb billet
9/2: Astrid Engberg & The Sonic Love Force – Jazzhus Montmartre – Læs mere / Køb billet
15/2: Svaneborg Kardyb – Studenterhuset, Aalborg – Læs mere / Køb billet
20/2: Svaneborg Kardyb – Kayak Bar, Kbh – Læs mere / Køb billet
25/2: Svaneborg Kardyb – Dexter, Odense – Læs mere / Køb billet
28/2: Svaneborg Kardyb ft. Eline Åsbakk (DK/NO) – Karens Minde Kulturhus, Kbh – Læs mere / Køb billet

Pletskud fra den skæve side
Den anmelderroste elektroniske komponist, Rumpistol aka Jens B. Christiansen præsenterer under Vinterjazz med to koncerter i henholdsvis København og Aarhus sit sjette og nyeste album “After the Flood”, der markerer en mere ambient og neo-klassisk retning i Christiansens foreløbigt 16 år lange karriere. Ligeledes anmelderroste Girls in Airports har med stor succes både herhjemme og i udlandet formået at mikse jazzen med også ambiente klangfarver og inspirationer fra verdensmusikken siden gruppen fandt sammen i 2009. Under festivalen drager de på en mindre skandinavisk turné, der også når forbi med tre koncerter på Vinterjazz.

Med de to sidste danske navne i denne omgang skal vi indrømmet et stykke længere fra den traditionelle jazz. De Steppeulven-nominerede rock-outsidere, First Flush, der særligt har høstet anerkendelse for deres skæve, dansksprogede sange, fejrer deres kommende udgivelse under Vinterjazz 2020, når de for første gang fremfører den nye musik live på Hotel Cecil. Endelig er det værd at se frem til det gotiske folk-band Bona Fide, der består af guitaristen Emil Palme (Boujeloud, Yngel) og sangerinden Sofia Luna. Tilsammen formår duoen at skabe et skrøbeligt, knitrende, dystert og susende lydunivers, som runger af minimalisme og alene indeholder sang og guitar. Bona Fide optræder i Huset-KBH torsdag den 20. november.

6/2: Girls in Airports [support: Abekejser] – Kedelhuset, Silkeborg – Læs mere / Køb billet
19/2, kl. 18:00: Girls in Airports – Xenon / Huset-KBH – Læs mere / Køb billet
19/2, kl. 21:00: Girls in Airports – Xenon / Huset-KBH – Læs mere / Køb billet
20/2: Bona Fide – Xenon, Huset-KBH – Læs mere / Køb billet
21/2: Rumpistol præsenterer “After the Flood” – Radar, Aarhus – Læs mere / Køb billet
22/2: Rumpistol – Xenon / Huset-KBH – Læs mere / Køb billet
29/2: First Flush – Hotel Cecil – Læs mere / Køb billet

Musikalske møder fra den internationale scene
Under Copenhagen Jazz Festival 2019 var den internationale Magic Spirit Quartet blandt hovednavnene på jazzplænen i Kongens Have. Gruppen, der består af den marokkanske guembri-mester og sanger Majid Bekkas, den svenske multiinstrumentalist Goran Kajfeš, trommevirtuos Stefan Pasborg og den fremragende svenske pianist Jesper Nordenström. Glæd dig til en oplevelse et sted mellem Gnawa-trance og psykedelisk jazz(?!), når kvartetten indtager Vinterjazz og Loppen torsdag den 20. februar.

Et andet opsigtsvækkende musikalsk møde opstår på Vinterjazz 2020 mellem den slovenske pianist og komponist Kaja Draksler og guitaristen Terrie Ex fra de hollandske avantpunk-legender The Ex. Herboende Draksler har med afsæt i ikonet Cecil Taylor huseret på den europæiske scene i feltet mellem jazz, improvisationsmusik og klassiske modernistiske dyder siden begyndelsen af 2010’erne. Under Vinterjazz 2020 tørner de to musikalske kræfter sammen hos Klub Primi på spillestedet H15 Scene i Kødbyen tirsdag den 25. februar.

Nahawa Doumbia er en af de mest elskede sangerinder fra Wassoulou-regionen i det sydvestlige Mali, der også er hjemsted for stjerner som Oumou Sangaré og Fatoumata Diawara. Med sin kraftfulde stemme har Doumbia siden sin debut i de tidlige 1980’ere sunget til den unge generation af vestafrikanere om kærlighed og kvinders position i samfundet. Doumbia er på vej med helt nyt materiale, men når hun gæster ALICE tirsdag den 11. februar – i trioopsætning med akustisk guitar og ngoni – går hun tilbage til rødderne og opfører sange fra sit nyligt genudgivne debutalbum, “La Grande Cantatrice Malienne Vol 1″.

Et andet stort navn fra den globalt orienterede jazz er den Grammy-nominerede pianist Monty Alexander. Næsten 60 år efter sin immigration til USA fra Kingston, Jamaica, er Alexander blevet en amerikansk klassiker, som med endeløs melodi-kreering, sprudlende grooves og en romantisk ånd dækker et repetoire bestående af en bred vifte af jazzede og jamaicanske udtryk med plads til både blues, gospel og bebop, kalypso og reggae. Monty Alexander har spillet på flere store jazzfestivaller verden rundt og kan på Vinterjazz opleves i Dronningesalen i Den Sorte Diamant.

11/2: Nahawa Doumbia (ML) – ALICE, Kbh – Læs mere / Køb billet
20/2: Magic Spirit Quartet (MA/SE/DK) – Loppen, Kbh – Læs mere / Køb billet
20/2: Monty Alexander (US) – Den Sorte Diamant / Dronningesalen – Læs mere / Køb billet
25/2: Draksler/Ex m.fl. – Klub Primi / H15 Scene – Læs mere / Dørsalg

Koncerterne er en del af den landsdækkende Vinterjazz, der fejrer sine første 20 udgaver den 6.-29. februar 2020. Programmet for de i alt 120 spillesteder offentliggøres løbende her på siden. Se alle de offentliggjorte koncerter her: Vinterjazz 2020 koncertprogram