SØS Gunver Ryberg og Cristian Vogel remixer masterbånd fra krautrockens hellige gral til Kraut Remixed


I anledning af venskabsåret mellem Tyskland og Danmark præsenterer Vinterjazz et unikt indblik i krautrockens grundstof. Med udgangspunkt i den legendariske producer Conny Planks originale masterbånd skaber SØS Gunver Ryberg og Cristian Vogel nye live-remix af kosmiske dimensioner

Kraut Remixed inviterer dig med til en kalejdoskopisk rundtur i 1960’ernes og 70’ernes Vesttyskland og samtidens genrebrydende musikbevægelse – det kosmiske sammensurium krautrock. Bevægelsen satte lyd til den unge generations behov for at (genop)finde en ny tysk identitet efter Anden Verdenskrig og blev siden en bærende del af fundamentet for verdenskendte kunstnere som David Bowie, Brian Eno og The Fall samt hele genrer som techno, new age og post-rock. Under Vinterjazz 2020 tager de to elektroniske producere SØS Gunver Ryberg og Cristian Vogel med en koncertrække favntag med genren med unikt afsæt i den legendariske kraut-producer Conny Planks efterladte produktioner.

Begrebet “krautrock” blev så at sige opfundet med en vis ironi af den britiske musikpresse, der i begyndelsen af 1970’erne manglede en fællesbetegnelse for strømmen af ny, tysk musik – selv foretrak flere af strømningens kunstnere som Neu!, Tangerine Dream, Amon Düül II, Popol Vuh og CAN i samtiden det mere billedskabende “Kosmische Musik”. Krautrock refererer derfor både til rock og til den surkål, der i krigstiden blandt engelsktalende blev synonym med tyskerne selv, men siger ikke nødvendigvis det store om scenens lyd. Bevægelsens spraglede udtryk lader sig nemlig ikke nemt indfange i en enkel genrebetegnelse – her er tale om en tysk version af eksperimentel musik, der både rummer abstrakte lydflader, hypnotiske, gentagende sekvenser og jazzinspireret avantgarderock – lige dele brillebærende intellektualisme og hippie-udknaldede jam sessions.

Nyfortolkninger af legendariske masterbånd

Via kontakter i kredsen om Conny Plank er autentiske multisporsoptagelser af krautrockens mest originale kunstnere blevet stillet eksklusivt til rådighed for SØS Gunver Ryberg og Cristian Vogel. Under Vinterjazz 2020 fremfører de en række koncerter landet rundt med personlige live-remix af kraut-legender som førnævnte Neu!, Harmonia og CAN baseret på de oprindelige optagelser fra 1970’erne og 80’erne. Faktisk havde den visionære producer allerede selv overvejet at præsentere egnede indspilninger i en art live-set og samlet udvalgt materiale, men døden kom ham i forkøbet i 1987, og Conny Planks tanker blev aldrig realiseret førend nu. Med sig har Ryberg og Vogel en særligt udvalgt mixer, bygget af Planks tekniker Michael Zähl, som designede og fremstillede hovedparten af producerens legendariske grej – mildest talt et scoop!

SØS Gunver Ryberg er en fremadstormende dansk tonekunstner, hvis output befinder sig i spændingsfeltet mellem elektronisk musik og lydkunst. Ryberg har præsenteret sit særlige miks af performance og koncerter på en lang række toneangivende spillesteder og festivaler i byer som New York, Skt. Petersborg og Berlin. Ryberg har desuden modtaget adskillige priser og anerkendelser for sit arbejde, blandt andet til computerspillet Inside, der også blev nomineret til en BAFTA-Pris (British Academy of Film and Televison) i 2017. Senest blev hun i september 2019 af ikonet Aphex Twin udvalgt til at optræde under koncertserien Warehouse Project i Manchester.

Chilensk-fødte Cristian Vogel har med sine mange udgivelser på prominente selskaber som Mille Plateaux og Sub-Rosa markeret sig som en vigtig skikkelse inden for den eksperimenterende del af den elektroniske musik siden slutningen af 1990’erne. Vogel er desuden en meget efterspurgt remixer af andre kunstneres musik, hvor blandt andre Radiohead og The Young Gods har været en tur gennem mandens fingre.

 

 

Filmvisning: “The Potential of Noise” feat. Stephan Plank

Stephan Plank, dokumentarist og søn af den legendariske kraut-med-mere-producer Conny Plank, udsendte i 2018 dokumentarfilmen ”’The Potential of Noise”. Her forsøger sønnen Plank at forstå, hvilket indtryk faderen, der døde i december 1987 i en alder af 47, efterlod sig – både på den alenlange liste af musikere, der besøgte hans studie i udkanten af kraut-byen Köln og på moderne musik som sådan.

Conny Plank kan den dag i dag med rette regnes blandt en lille skare af globale superproducere. Fra sine tidlige år som lydtekniker for Marlene Dietrich(!), Duke Ellington, Peter Brötzmann og Karlheinz Stockhausen til rollen som lydtroldmand for en lang række tidlige kraut-udgivelser til sine senere samarbejder med stjerner som David Bowie, Brian Eno, Ultravox og Eurythmics var Conny Planks tilgang den samme – at finde den helt særlige lyd i den enkelte kunstner, fri for plagiat og efterstræbende tendenser. Plank var i kraft af sin tilgang og sit arbejde med grupper som Neu!, Kraftwerk, Cluster, Harmonia og Guru Guru mere end måske nogen anden dét centrale omdrejningspunkt for kraut-strømningens særlige lydunivers.

Enebarnet Stephan Plank var blot 13 år gammel, da Conny Planks kræftsygdom tog livet af den produktive producer, og selv om sønnen ofte agerede legebarn for den store strøm af besøgende musikere, nåede han aldrig for alvor at forstå, hvad der gjorde faderen så populær blandt tidens åbensindede kunstnere. Dokumentarfilmen er derfor lige så meget en afgrænsning af et kunstnerisk virke, som den er et forsøg på et posthumt portræt af en mand og far, hvis liv var arbejde – og vice versa.

Koncertrækken er arrangeret i samarbejde med artFREQ og Goethe-Institut Dänemark. Projektet er en del af det dansk-tyske kulturelle venskabsår 2020. Med afsæt i de dybe historiske bånd mellem Danmark og Tyskland skal det kulturelle venskabsår i 2020 videreudvikle og intensivere det gode samarbejde mellem vores to lande og sætte et internationalt eksempel for fredelig og fremadskuende sameksistens i det 21. århundrede.

Kraut Remixed er en særudgave af koncerttemaet Jazz Remixed, hvor danske producere og dj’s livefortolker et ikonisk album, en scene eller et fortættet, inspirerende punkt i jazzhistorien.

 

Kraut Remixed – Vinterjazz 2020

14/2: Kunsthal Charlottenborg, Kbh. K (+ filmvisning) – udsolgt!
20/2: Klaverfabrikken, Hillerød – Læs mere / Køb billet
21/2 Forbrændingen, Albertslund (+ filmvisning) – Læs mere / Køb billet
22/2 Teater Momentum, Odense – Læs mere / Køb billet
27/2 Radar, Århus (+ filmvisning) – Læs mere / Køb billet
28/2 Huset Aalborg (+ filmvisning) – Læs mere / Køb billet

 

Koncerterne er en del af den landsdækkende Vinterjazz, der finder sted i sin 20. udgave den 6.-29. februar 2020. Se alle koncerter på www.jazz.dk/vinterjazz-2020/program.