Vinterjazz-anbefalinger #1: Seks højdepunkter fra første weekend


Jubilæumsudgaven af Vinterjazz, den 20. udgave siden festivalen for første gang så dagens lys i 2001, er lige om hjørnet. Torsdag den 6. februar lyder startskuddet til tre ugers landsdækkende festival, hvor flere end 600 koncerter på 130 spillesteder landet rundt fylder hele Danmark med levende musik. Programmet kan være lidt af en mundfuld – derfor kan du undervejs følge med her på Jazz.dk. Her kan du få et nemt og hurtigt overblik med ugentlige koncertanbefalinger og aktuelle nyheder.

Se alle kommende koncerter: www.jazz.dk/koncerter
Find koncerter via dit lokale spillested: www.jazz.dk/spillesteder
Gå på opdagelse i årets temaer: www.jazz.dk/temaer

Den første forlængede festivalweekend byder blandt meget andet på en række indledende koncerter med både danske og udenlandske grupper som Svaneborg Kardyb, Athletic Progression og PRISM, der alle drager på turné under Vinterjazz 2020. Læs mere om den første weekends koncertanbefalinger her:

Athletic Progression
6/2, 19:00 – Ude Ved Vandet, Klitmøller – Læs mere / Køb billet
7/2, 21:00 – Radar, Aarhus – Læs mere / Køb billet
8/2, 20:00 – Hotel Cecil, Kbh – Læs mere / Køb billet

Athletic Progression er et af de mest roste og hypede nye, danske jazzbands. Den aarhusianske trio består af Jonas Cook (keyboard), Jonathan J. Ludvigsen (trommer) og Justo Gambula (bas). I 2019 udsendte de deres debutalbum ”Dark Smoke”, der fusionerer groovy jazzkompositioner med hiphop-beats, funk og soulede harmonier med inspiration fra navne som J Dilla, Herbie Hancock og Flying Lotus. Live er gruppen en medrivende oplevelse, hvilket udlandet har fået øjnene op for med koncerter på den anerkendte festival Reeperbahn i Hamborg, i London, Bergen, Amsterdam m.m. Athletic Progression arbejder for tiden på et nyt album, der udkommer i begyndelsen af 2020.

Svaneborg Kardyb
6/2, 21:00 – Radar, Aarhus – Læs mere / Køb billet
7/2, 19:00 – Klaverfabrikken, Hillerød – Læs mere / Køb billet
8/2, 21:00 – MoorJazz / Fermaten, Herning – Læs mere / Køb billet
Se de resterende fire koncerter med Svaneborg Kardyb under Vinterjazz 2020

Hvis du ikke allerede har stiftet bekendtskab med navnet Svaneborg Kardyb, så kan du godt begynde at vænne dig til det. Den unge jazzduo, Nikolaj Svaneborg og Jonas Kardyb, har fået et fantastisk gennembrud i 2019, der kulminerede med to priser ved Danish Music Awards som Årets Danske Komponist og Årets Nye Danske Jazznavn for debutpladen “Knob”. Svaneborg Kardyb er nytænkende dansk jazz spillet på trommer, synthesizer og Würlitzer elklaver. Musikken er skabt i de tidligste morgener, over den sorteste kaffe og er minimalistisk med et meditativt, sfærisk udtryk, hvor elektronisk og akustisk lyd forenes, og hvor fængende melodier møder nordiske stemninger i et drømmende og groovy univers. Under Vinterjazz 2020 kan du opleve den prisvindende duo på en omfattende turné.

Spiritczualic Enhancement Center (INT)
6/2, 21:00 – Huset-KBH – Læs mere / Køb billet
7/2, 20:00 – Teater Momentum, Odense – Læs mere / Køb billet

”Me and My Students Have Reached Higher Levels” er navnet på Spiritczualic Enhancement Centers seneste album, og det præsenterer sig selv som et uklart og altid morfisk melange-jazzalbum. Produceret og spillet af otte musikere med rødder i Iran, Israel, Amerika, Rusland, Rumænien og Tyskland, er dette album en distinkt og centrifugal styrke i sig selv. Gruppen kombinerer droner, blæsere, slagtøj og feedback til en retrofuturistisk lyd, der i højere grad består af synkroniserede sindstilstande frem for melodier og skalaløb. Herved vækkes der minder om Miles Davis’ Big Fun (1974) eller en jukebox udelukkende bestående af Sun Ra og CAN. Oplev det globale sammensurium i Odense og København.

Koppel – Karlzon – Andersen – Kleive “Sonorous Scandinavia” (NO/SE/DK)
7/2, 20:00 – Cowbell / Prøvehallen, Valby – Læs mere / Køb billet

Den legendariske norske bassist Arild Andersen, der startede sin karriere i Jan Garbareks kvartet og i dag har 22 indspilninger fra pladeselskabet ECM i sit eget navn bag sig, er for dansk jazz, hvad Niels Henning Ørsted Pedersen var for dansk musikliv. Under årets Vinterjazz har det danske saxofonfænomen Benjamin Koppel under overskriften “Sonorous Scandinavia” inviteret Andersen, nordmanden Audun Kleive og den mesterlige svenske pianist Jacob Karlzon med på scenen i Prøvehallen i Valby til et skandinavisk topmøde, hvor musikalsk dialog er i fokus. “Sonorous” betyder klangfuld, og det er netop, hvad koncerten med denne superkvartet vil være – foruden historiefortællende og vedkommende.

HY! Festival: Jomi Massage, The Barrier Orchestra, Kresten Osgood m.fl.
7/2, 20:00 – Spillestedet Stengade, Kbh – Læs mere / Køb billet

Den sprudlende HY! Festival vender tilbage under årets Vinterjazz med et overflødighedshorn af lydeksperimenter. Jomi Massage uropfører bestillingsværket “Ode to sexuality and everything in between”. The Barrier Orchestra med frontkvinde Ann Rosén – en unik, svensk, underfundig lydkunstner – opfører her grafisk-baserede interaktive video-kompositioner med stærke folk som Sten-Olof Hellström, Lotte Anker, Jakob Riis og Jørgen Teller. Kresten Osgood spiller med sit dansk-østrigske projekt med Martin Zrost og Seppo Gründler (Graz/Østrig) – fine gæster fra det sprudlende miljø i Graz suppleret af Jørgen Teller. Martin Klapper er en mester i den improvisatoriske verden og sætter her 1-2 af de ovenfor nævnte musikere stævne. Endelig kan du se frem til Rune Lohse – en mesterlig, ung, dynamisk og humoristisk trommeslager og bandleder, der også sætter 1-2 af de ovenfor nævnte musikere stævne.

Reed/Petri/Moore & Svendsen “Prism” (US/UK/DK)
7/2, 20:00 – Jazzhus Montmartre, Kbh – Læs mere / Køb billet
8/2, 20:00 – Jazzhus Montmartre, Kbh – Læs mere / Køb billet
Se de øvrige koncerter med Prism under Vinterjazz 2020

Dette projekt er et stærkt samarbejde mellem to af USAs største jazzhelte og to af Danmarks unge stortalenter. De to modne frontfigurer, pianist Eric Reed og tenorsaxofonist Ralph Moore, har begge begået sig vidt omkring på den amerikanske jazzscene og spillet med et væld af internationale artister. Reed er især kendt for sit mangeårige virke som pianist hos ligeledes Vinterjazz-aktuelle Wynton Marsalis. De to unge danskere, bassist Matthias Petri og trommeslager Andreas Svendsen, er godt på vej til at gøre det samme. Kvartetten, der spiller en opdateret tilgang til bebop/neobop, har eksisteret siden 2015 og præsenterer deres nye album “Prism” i København, Jylland og på Fyn.

Koncerterne er en del af den landsdækkende Vinterjazz, der finder sted i sin 20. udgave den 6.-29. februar 2020. Se alle koncerter på www.jazz.dk/vinterjazz-2020/program – eller følger med i næste uges anbefalinger her på www.jazz.dk.