Vinterjazz-aktuelle Frands Rifbjerg modtager årets Ben Webster Pris


Lørdag eftermiddag den 28. marts uddeles Ben Webster Prisen for 44. gang, hvor landets fineste jazzmusikere skal hyldes. Ben Webster Prisen tildeles i år den Vinterjazz-aktuelle trommeslager Frands Rifbjerg, mens æresprisen går til saxofonist og klarinettist Elith ”Nulle” Nykjær

Ben Webster Prisen går i år til den 56-årige trommeslager Frands Rifbjerg. Rifbjerg blev som 14-årig helt exceptionelt optaget på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Hvor hans far, Klaus Rifbjerg, havde ordet i sin magt, har Frands tonerne. Frands Rifbjerg er en alsidig og vellidt musiker, der har spillet og indspillet med en lang række danske og udenlandske musikere og i mange forskellige genrer. I 2018 modtog han med sin første udgivelse i eget navn, “Songs And Melodies”, en DMA Jazz for ”Årets Bedste Jazzudgivelse”.

Ben Websters Ærespris, prisen for tro tjeneste i jazzen, får den folkekære 82-årige klarinettist, altsaxofonist og mundharmonikaspiller m.m., Elith “Nulle” Nykjær. Udover sine mange TV-optrædener er Nulle bedst kendt for at have spillet sammen med Fessors Big City Jazz Band og i sit eget orkester – Nulle & Verdensorkestret. Nulle har desuden markeret sig ved at turnere både i Europa og USA med bandet Gadedrengene.

”Begge årets prismodtagere har gennem deres lange musikerliv løftet de musikere og bands, som de har spillet med, samtidig med at de også har stået frem som personlige jazzfortolkere. Deres dedikation til selve musikkens fællesskab og sjæl deler de med Ben Webster og hans mentor Duke Ellington,” fortæller formand i Ben Webster Fonden, Jesper Løvdal, om årets prismodtagere.

Frands Rifbjergs orkester med b.la. Carsten Dahl samt Nulle og Verdensorkestret med Bjarke Falgren kan opleves live ved prisuddelingen på Bartof Station den 28. marts. Inden da er det også muligt at fange Frands Rifbjerg, når han allerede i februar gæster Vinterjazz ved en række koncerter som trommeslager i Jesper Thilo Kvartet og Kvintet, med Christina von Bülow Kvartet og med Bülow/Besiakov Quartet. Nulle optræder en enkelt gang under Vinterjazz 2020 med Emil de Waal Septet.

Læs mere: Se alle koncerter med Frands Rifbjerg på Vinterjazz 2020

Den amerikanske tenorsaxofonist Benjamin Francis Webster havde et helt særligt og nært forhold til Danmark – ikke mindst til det pulserende københavnske jazzmiljø i slut-60’erne og start-70’erne. Webster fik ingen børn, og da han ingen arvinger havde, gik nogle af hans venner i det danske jazzmiljø sammen og stiftede et par år efter hans død Ben Websters Fond – ikke blot for at hylde og ære den legendariske saxofonist, men også for at forvalte de mange indtægter, der den dag i dag strømmer ind fra bl.a. royalties og nu også fra streaming af hans musik, som den danske fond har rettighederne til.

Fondens formål er at fremme forståelsen og udbredelsen af jazzmusik i Danmark, og at yde støtte til udøvende jazzmusikere, såvel professionelle som amatører. Fonden støtter også musikstævner og institutioner, der medvirker til musikarrangementer, musikværker, litterære værker eller til filmværker om jazzmusik.

Indtil nu har 57 musikalske talenter modtaget Ben Webster priserne, herunder 13 pianister, 11 saxofonister, 7 trommeslagere, 6 bassister, 4 guitarister, 5 trompetister, 3 big band-ledere, 2 violinister, 2 sanger(inder) og 1 trombonist.

Ben Webster Prisen 2020
Lørdag den 28. marts, kl. 15:00 – Bartof Station, Frederiksberg
Læs mereKøb billet